Sănătate

Să bem sau nu sucuri?

Atât sucurile obișnuite, cât și cele dietetice prezintă dezavantaje pentru sănătate, date de conținutul de zahăr sau îndulcitori, sau, în cazul colei, de acidul fosforic, care potrivit unor studii, poate dăuna oaselor.

Sucul obișnuit

Dezavanteje: Este plin de zahăr adăugat sub formă de sirop de porumb bogat în fructoză, care este mai dăunător decât zahărul de masă. Aportul mare de zahăr adăugat este asociat cu hipertensiune și niveluri ridicate ale trigliceridelor (o formă de grasime în sânge) – factori de risc pentru bolile de inimă. De aceea Asociația Americană pentru Inimă (American Heart Association – AHA) recomandă să nu depășiți un aport zilnic de zahăr de șase lingurițe, la femei, respectiv nouă lingurițe, la bărbați.

O cola de 350 de mililitri conține 8 lingurițe de zahăr, echivalentul a circa 130 de calorii. Așadar un suc nu înseamnă sfârșitul dietei pe care o urmezi, mai ales dacă reduci aportul de calorii la mese, dar prea multe sucuri pot aduce o creștere semnificativă a greutății corporale.

Avantaje: Sucul obișnuit nu conține înlocuitori ai zahărului. Pe de altă parte, unii consideră că siropul de porumb bogat în fructoză este la fel de dăunător ca îndulcitorii artificiali care se regăsesc în sucurile dietetice. Așa că dacă vrei să bei un suc, optează pentru unul îndulcit cu zahăr de trestie.

Sucul dietetic

Dezavantaje: Conține înlocuitori de zahăr, pe care unele persoane preferă să îi evite. Unele studii arată că aportul de îndulcitori fără calorii îți poate accentua senzația de foame, altele contrazic această ipoteză.

Avantaje: Sucurile cu îndulcitori fără calorii ar putea fi mai bune pentru dinți, dat fiind că bacteriile dăunătoare pentru dantură au nevoie de zahăr pentru a se dezvolta.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS