(FOTO) Sala de spectacole ”Valeria Peter Predescu” a Centrului Cultural Dacia din Bd. Decebal nr. 3-5 Bistrița a fost inaugurată oficial cu ocazia ediției a VII-a, omagiale, a Festivalului național de interpretare a cântecului popular românesc care poartă numele cunoscutei interprete din Țara Năsădudului.
”Este o mare bucurie să ne întâlnim într-o sală de concerte nouă, ce poartă numele celei mai strălucite interprete a cântecului popular năsăudean. Este un omagiu adus celei ce a fost Valeria Peter Predescu. Fiind un moment special, anul acesta nu am organizat concurs de interpretare. De acum, pe lângă Palatul Culturii, Bistrița mai are o sală de spectacole, o dorință de ani buni a bistrițenilor. Aici, la Centrul Cultural Dacia, este și noul sediu al Ansamblului Profesionist ”Dor Românesc”, a spus vicepreședintele CJ Alexandru Pugna, amfitrionul evenimentului.
”Bun găsit în casă nouă, o casă modernizată, lucru care nu a fost deloc simplu. Această investiție a costat mult, iar lucrările au durat doi ani și ceva, mai devreme cu șase luni, și astfel ne putem bucura de evenimente culturale mult mai repede”, a menționat vicepreședintele CJ Ioan Țintean.
”Faptul că inaugurăm un spațiu cultural este aproape istoric. Pe parcursul a 100 de ani, au fost cam două săli de spectacole. Casa de Cultură, construită de sași, era pentru petreceri și distracție. Pe vremea comuniștilor s-a construit o sală la Complexul Apollo, acum Extensia UBB. Am mai reușit să redăm publicului Sinagoga din Bistrița, care vreme de 50 de ani a fost închisă. Și într-o oarecare măsură, Casa de Cultură a Sindicatelor. Prin urmare, a lua un spațiu în paragină și a-l aduce așa cum arată astăzi este un lucru care trebuie salutat”, a spus managerul Centrului Județean pentru Cultură, Gavril Țărmure.
La Festivalul ”Valeria Peter Predescu” au participat Ansamblul folcloric profesionist ”Dor Românesc”, dirijor Ștefan Cigu, coregraf Adrian Pașcu, cu soliștii Matilda Pascal Cojocărița, Alexandru Pugna, Domnica Dologa, Nicolae Cioancă, Mirela Petruș, Ioan Dordoi, Cristina Retegan, Anuța Motofelea, Felix Gălan, Oana Matei, Ioachim Spân, Veronica Bălan.
Invitați speciali: tinerii interpreți laureați ai festivalului ”Valeria Peter Predescu” din cele 6 ediții desfășurate până acum: Eugenia Horoba – Bistrița-Năsăud, Paul Ananie – Maramureș, Andreea Haisan – Suceava, Ioana Dârstar – Covasna, Daniel Pop – Sălaj, Ionuț Dănuț Popescu – Teleorman, Lenuța Filipoi – Bistrița-Năsăud, Larisa Uță – Maramureș, Georgiana Păduraru – Bacău, Lavinia Chifor – Bihor, Cristina Bugnar – Bistrița-Năsăud, Florin Mihalache – Banat, Larisa Bozbici – Bistrița-Năsăud.
Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud organizează și un concert extraordinar prilejuit de inaugurarea sălii de spectacole ”Valeria Peter Predescu” din cadrul Centrului Cultural Dacia, susținut de Trigon – Ethno Jazz Group din Chișinău: Anatolie Stefanet, Gari Tverdohleb, Dorel Burlacu, Valeriu Boghean. Concertul are loc joi 8 septembrie, de la ora 19.00. Prețul unui bilet: 10 lei.
Centrul Cultural Dacia, administrat de Centrul Județean pentru Cultură, are o sală de cinema 3D cu 170 de locuri care poartă numele ”Adrian Pintea”, o sală de spectacole cu 330 de locuri care se numește ”Valeria Peter Predescu” și o sală de repetiții și evenimente. Imediat ce se vor obține autorizațiile necesare de la București, vor rula și primele filme. În hol și zona de acces funcționează o cafenea și un popcorn-bar. Investiția, derulată de Consiliul Județean, se ridică la peste un milion de euro.
”Faptul că inaugurăm un spațiu cultural este aproape istoric. Pe parcursul a 100 de ani, au fost cam două săli de spectacole. Casa de Cultură, construită de sași, era pentru petreceri și distracție. Pe vremea comuniștilor s-a construit o sală la Complexul Apollo, acum Extensia UBB. Am mai reușit să redăm publicului Sinagoga din Bistrița, care vreme de 50 de ani a fost închisă. Și într-o oarecare măsură, Casa de Cultură a Sindicatelor. Prin urmare, a lua un spațiu în paragină și a-l aduce așa cum arată astăzi este un lucru care trebuie salutat”, a spus managerul Centrului Județean pentru Cultură, Gavril Țărmure. Mai informeaza-te, 23 August, Cinema Tinretului, ……….
cat de modest esti vasile .. incearca un sah in fata blocului
si lasa-te de comentat
iti traduc eu:
inauguram un spatiu cultural ..adica centrul cultural dacia
ce vorbesti tu defunctele „cinema 23 august” si „cinematograful tineretului” ?
sunt spatii private care veci nu mai pupa statutul de cinematograf
s-a inteles?
lipseste raducu dar sunt prezenti limp bizkit adica lingaiiiiiiiiiii
Doar la Bistrita se poate asa ! Cei din primele 3 randuri, nu au bani de bilet si merg pe invitatie pt ca au facut investitia, poate din banii celor din urmatoarele randuri, care la randul lor platesc bilet. E firesc sa se plateasca bilet, chiar si simbolic, asa de 10 lei, pt ca munca artistilor trebuie rasplatita ca si munca fiecarui om, dar DE CE NU POATE PLATII BILET FIECARE PERSOANA CARE INTRA IN SALA, daca tot e cu bilet ? Apoi o investitie facuta din bani publici de ce trebuie sa fie activitate care sa genereze profit, a cui e de fapt investitia, cine sunt beneficiarii ?
Asta e politicianul arogant, prezent peste tot
Sunt curios ce-o vazut aia de la balcon. De la balcon se vede cel mult jumatate de scena. Bun proiect!
Cei trei solisti din fata , sunt de fapt trombonistii lui Raducu , lingaii cum bine a mentionat cineva mai sus .
Mici controale nu ar strica in zona asta atat la consiliu judetean cat si la municipiu .
Cu siguranta am descoperi adevarati monstrii dpdv a risipei si scurgerilor de bani publici.
In Bistriţa, după revoluţie s-au făcut câteva mii de case. Costul ridicării unei viloace medii este de cel mult 250.000- 300.000 lei, dacă ai terenul.
Pe reabilitarea acestei construcţii – existente , inclusiv terenul, s-au cheltuit 5.000.000 lei . O avere. Doamne iartă-ne , dar nu s-a poleit cu aur, pe ce s-au dus atâtia bani ?
Si se va dovedi curând că anumite lucrări sunt proaste, de mântuială, ori greşit proiectate.
Chiar nu mai contează pentru nimeni cu cât se face ceea ce se mai face ?