Actualitate

Angajații APIA Bistrița-Năsăud continuă protestul pentru salarii mai mari

Angajații Centrului Județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au întrerupt din nou lucrul astăzi, pentru a treia zi consecutiv, în semn de protest față de discriminările salariale din instituția unde lucrează.

”Este a treia zi de proteste a angajaților APIA Bistrița-Năsăud împotriva discriminărilor privind salarizarea diferențiată între angajații din centrele județene ale APIA și cei de la APIA central. Deși avem același obiect de activitate, personalul din centrele județene are un salariu mai mic comparativ cu cel al colegilor din București. Diferența este undeva la o mie de lei”, a spus Ciprian Petruse, lider sindical.

Potrivit acestuia, încă de la aplicarea Legii 153/2017 – legea salarizării unitare – angajații din centrele județene au fost încadrați ca având o ”funcție teritorială”, retribuită cu bani mai puțini. Încă de pe atunci, deoarece salariații au sesizat eroarea, au fost asigurați că problema se va rezolva, dar nu s-a întțmplat acum.

”Venitul mediu al unui consilier superior al APIA Bistrița-Năsăud este undeva la 5000 de lei în condițiile în care APIA are la nivel național 96% absorbție a fondurilor europene, miliarde de euro. Cred că este un salariu mult prea mic vizavi de responsabilitatea pe care o au colegii din teritoriu. Dacă se va întâmpla nimic și nu vom primi ce cerem, cred că trebuie să mergem mai departe și să facem grevă de avertisment și grevă generală. Dacă vom ajunge în această situație, probabil că vor fi întârzieri la plățile finale pe care urmează să le facem fermierilor, nu ne dorim acest lucru și le cerem scuze, însă dacă vor servicii de calitate, trebuie să înțeleagă că și noi merităm să fim retribuiți corect”, a mai spus el.

Bistrița-Năsăud este un județ complicat pentru APIA, cu peste 60% zonă montană, cu multe măsuri specifice și cu teren fărâmițat, în total fiind în plată peste 30.000 de fermieri.

În Centrul Județean Bistrița-Năsăud al APIA lucrează 107 persoane, dar nu toate protestează.

10 comentarii

  • Au salari mari la noi la Rodna au 10000 de lei,uitativa la ei toti nu fac cat unul ce lucra din greu la privat si cu un salariu cu mult mai mic

    43
    8
  • Nu trebuie să meargă la Leoni sau mai știu eu pe unde, se găsesc locuri de muncă destule în mediul privat adecvat pregătirii lor. Majoritatea firmelor caută specialiști SEAP, contabili cu experiență, juriști. Aveți un pic de mândrie: DEMISIA și angajați-vă la privat. Firme mari vă așteaptă cu salarii bune.

    31
    4
  • Este grea viata de bugetar: prestezi la partid, prestezi in campania electorala, dai spaga cand te angajeaza, dai spaga sa te promoveze, aplauzi cand se cere, iti tii gura cand nu-ti convine, suporti sefi mai prosti decat tine, lucrezi sa acoperi incompetenta colegilor tai ori accepti sa o acopere altii pe a ta, iti asumi riscuri si inchizi ochii atunci cand se cere, iti asumi raspunderi iar castigul il iau altii, daca esti barbat iti dai peste degete cand iti vine sa pui mana pe cele rezervate, daca esti femeie regreti ca nu esti barbat ca sa n-ai de suportat analfabetii nespalati, din pataru in patru ani astepti cu emotie alegerile ca nu stii care prost si de la ce partid va fi viitorul sef… grea viata…”nici nu stii cum ii mai bine ca la tati ni greu”!

    35
    5
  • Daca digitalizarea sar vrea acesti oameni ar trebui sa ia drumul privatului,ei manevreaza bani europeni in aproape toate localitatile sant sedi APIA unde primarul are ori o fina un fin ,rude de grad 1smd nu mai vorbesc ca au porci la stane branza cas care iara e o mica atentie [ei dau adeverinte la proiecte]suprafetele sant tot aceleasi numai unde se fac vanzari se schimba proprieterul[pe dnl Bodrihei de la Rodna apropiat al primarului nu o sal vedeti la miting el e seful APIA si e sponsor la echipa de fotbal Minerul Rodna]

    17
    2
  • Nu avem treabă cu profesorii și cu cine ați mai spus acolo. Avem treabă cu instituțiile cvasi-inutile și cu organigramă supradimensionată, total ineficiente, unde posturile se dau pe cumetrii sau se moștenesc din tată în fiu. Unde sunt zeci de directorași, fiecare cu secretară și șofer. APIA este una dintre ele. Cu instituțiile care ar putea fi comasate, de exemplu garda financiară, finanțele, poliția economică, curtea de conturi. Toți verifică cam aceleași chestii, dar în loc de un director, avem 4. În loc de 10 șefi de cabinet, avem 40. Etc. Plus că salariile acestora sunt duble față de sectorul privat, pe principiul „Are statul bani”. APIA ANAF si multe altele sunt instituții închise, unde niciodată nu se anunță posturile și unde locurile celor care se pensionează sunt date cu mult timp înainte.

    11
    1
  • Vasi, întrebi cum am proceda, în ce sens? Dacă nu aș fi mulțumit de salariu, mi-aș da demisia și mi-aș căuta altceva de lucru. Evident că noi, care stăpânim foarte bine un domeniu, ne putem muta oricând la concurență, instantaneu, care încearcă să ne ademenească cu tot felul de oferte. Deși la cât munciți voi (majoritatea) 6500 net + sporuri + prime de sărbători + alte beneficii eu zic că e un salar bun. Uitați-vă la doamna din dreapta, are minim 75 de ani și nu se dă dusă, nu lasă loc tineretului. În loc să se bucure de pensie și să stea cu nepoții, doamnei în arde de grevă. Așa îți dai seama cât de greu e la APIA.

  • DA si anafu tot bugetar ii care vine si iti face control si iti pune sume din burta sa platesti ca prostu , aa politistii la fel te amendeaza pe nedrept ca ai trecut cu roata din spate pe galben , itm-u ca nu ai o hartie la salariat si vai ii prapad, dsp-u si multi alti comunisti din astia

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.