Pe agenda ședinței Consiliului Local Bistrița a fost și un proiect de hotărâre privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie ”din aparatul de specialitate al primarului Bistriţei şi serviciile publice de interes local. Hotărârea a fost adoptată cu 11 voturi pentru, 1 vot împotrivă și 8 abțineri.
”Prin Hotărârea nr. 97/24.07.2017 a Consiliului Local au fost stabiliți coeficienții de ierarhizare și salariile de bază, care se determină prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare. Indemnizaţia maximă lunară de care beneficiază consilierii locali pentru participarea la numărul maxim de şedinţe este de până la 10% din indemnizaţia lunară a primarului, exclusiv majorările prevăzute la art. 16 alin. (2), respectiv majorarea cu 25% a indemnizaţiei în cazul în care unitatea administrativ teritorială implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile. Potrivit Hotărârii nr. 846/2017 a Guvernului României pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, acesta este începând cu data de 1 ianuarie 2018 în cuantum de 1.900 lei.
Începând cu data de 1 ianuarie 2018 contribuţiile sociale și de sănătate vor fi transferate de la angajator la angajat. În 23.01.2018 au avut loc consultări cu organizaţiile sindicale cu privire la modificarea salariilor de bază. Salariile de bază pentru funcţiile de execuţie sunt stabilite la nivelul gradaţiei zero, urmând a se aplica în mod corespunzător gradaţia aferentă tranşei de vechime, după caz. Salariile de bază pentru funcţiile de conducere au inclusă gradaţia aferentă tranşei de vechime în muncă, la nivel maxim”, se arată în expunerea de motive.
Anul trecut, prin Legea salarizării unitare, s-a stabilit că salariul primarului municipiului reședință de județ va avea coeficient 9, adică 9 salarii minime pe economie, iar cel al viceprimarului – coeficient 8.
Aici Hotărârea Consiliului Local Bistrița din 24.07.2017.
Dar la primar ii rusine sa scrie ce salar are? Adica 9 salarii minime, 17000 lei. La banii astia ar trebui sa duca zapada cu galeata pe partie ca sa putem schia, chiar si vara.
N-o fi incaput in casuta aia.
La administratorul public se justifica… In tot orasul se simte un miros de menta proaspata, bine frecata.
Ha ha haaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Bravo, Ana!
Ce face primarul si nu poate face administratorul sau ce face administratorul si nu poate face primarul? Prea apar multe scaune cheltuitoare de ban public…asta pe langa investitiile cretze….
Bă dă-vă dracului ca deja va bateți joc in ultimul hal de cetățenii acestui oraș.Dar chiar nu vine nimeni sa-i controleze așa un pic și să facă ceva!?
Salariile celor care ocupă functiile de CONDuCERE sunt mari (mai mult de 10.000 lei).
In schimb salariile celor care ocupă functii de EXECUȚiE nu mi se par exagerate .
Nu uitați, că salariul mediu brut pe economie este de 4.000 lei (companiile au mărit brutul cu 20% pt ca netul să rămână neschimbat).
Până la sfârsitul anului salariul brut pe țară va creste cu 15% si va ajunge la 4.700 lei.
Dacă vă uitati la salariile celor care ocupă functii de executie, o să vedeți că au mai putin de 4.700 lei pe lună, cu mici excepții.
Cât ar trebui să câstige primarul? Dublul salariului mediu pe economie, adică 8.000 lei acum şi 9.400 lei in decembrie.
O pensie de cadru superior- dupa mai mult de 30 de ani DE MUNCA- abia daca e cca 2000 de lei!?
Iar cei din administratie, care „muncesc” asa cum stie multa lume, sunt remunerati la nivel astronomic?! Din banii nostri! RUSINE, RUSINE sa le fie!
De fapt, probabil ca vinovati suntem noi, cetatenii, ca nu luam atitudine impotriva abuzurilor din acest „sistem” putred si corupt!?
Ne descarcam concluziile aici si… atat se „rezolva”, nu vede si nu aude nimeni!
@rusine
Salariul mediu net este de 2464 lei
Salariul minim net este de 1162 lei.
O pensie de 2.000 lei mi se pare exagerat de mare. Nu mi se pare corect ca pensiile să fie mai mari ca si salariile.
……………………………………………………………………………………………………………………….
Cata nesimtire! Din ce motiv?
……………………………………………………………………………………………………………………….
Democratic ar trebui ca aceasta dezbatere privind majorarile salariale sa fie facute cu un comitet cetatenesc al orasului. Ar trebui sa existe un contract intre EDILUL SAF si Bistriteni. Veti spune ca el exista deja. Da , dar este unul politic din patru in patru ani plin de minciuni , falsuri si care nu stipula ca cei care candideaza isi vor mari castigurile cand vreau muschii lor. Pe de alta parte numai mie mi-a spus primarul nu mai stiu de cate ori, ca ( pe ei i-au ales cetatenii si le-au acordat incredere in ce fac). Nimeni nu contesta acest aspect , in schimb cei care nu vor sa se lase JAGMANITI cui sa se adreseze ? Pai nu este O. Cretu primarul tuturor cetatenilor ? Vrand- nevrand are acest statut. De fiecare data cand un cetatean isi face o lucrare isi comanda niste lucruri el face un contract care trebuie respectat. Contractul celor care au votat cu actuala majoritate din CL credeti ca a fost respectat ? Uitati-va ce lucrari cu bani multi sun facute de mantuiala in oras. Personal imi vine sa pun de o GREVA FISCALA dar tot mie imi fac rau pt. ca STATUL nu te lasa si te azvarle in puscarie si te executa silit. Oare noi cum si cand o sa-i executam silit pe alesi si sa nu le mai dam salar macar pe 2-3 luni pt. bataia de joc al muncii lor si felul in care sunt stricati si nu cheltuiti banul public ? Sa va fie rusine ca stati cu mana intinsa la mine sa va mai dau ceva in plus sa huzuriti si sa va faceti concedii in tihna. Habar nu aveti cat de rau imi pare de banutul meu si cat de des va SUDUI . Asa ca sa ma racoresc, ca Statul nemernic nu mi-a dat nimic , ba mai mult ma incurca aproape zilnic in drepturile pe care ar trebui sa la am de cetatean EUROPEAN.
Strazile orasului arata groaznic, pe strada Simion Barnutiu paralela cu raul Bistrita, s-au tras niste petice asa in batjocura anul trecut in toamna iar acum au inceput sa se macine. Sunt strazi fara iluminat public iar acolo unde se pun in loc sa se puna panouri solare se pun dinastea cu factura la electrica… toate lucrarile prin oras se fac asa la vrajeala si cu bani cat mai multi (cumetri)… da astia de la primarie pe ce isi iau banii daca toate sunt aiurea facute, nu este nimic de calitate. Guvernul se plange ca nu sunt bani pt cresterea pensiilor dar incompetentii isi cresc salariile… ce tara de greata avem
fa-ma mama ce n-am fost,
secretar sau macar sef de post (militian local)
sta-v-ar în gât banii fraierilor, sa va stea….
Si adaugati sporurile :)))
Va rog sa ma anuntați dacă se disponibilizează un post de șofer , paznic sau ceva la primărie . Mai ales dacă vor fi probleme cu salariile in învățământ , cum se aude pe holuri-apropo, sindicatul doarme in privința asta- sa am ceva de rezerva. După 20 de ani de predat, consiliat, supravegheat si ocrotit elevii poate ma calific. Am si experiența in hartii, acte, tabele, birocrație in general. Multumesc!
n-o sa ai sansa, îti lipseste ceva indispensabil.
daca nu esti prost gramada, n-ai ce cauta în administratia lui cretu.
Si primele…
Politist local 3600 lei baza plus 1200 norma de hrana plus sporuri depasesc 5000 de lei net atributii si raspundere cam zero in schimbun politist national cu 10 ani vechime nu depaseste 3300 de lei net. Asta e tara in care traim cine nu munceste salariul mare il primeste. Bravo
E sustenabil bugetul de salarii din primărie?
Deocamdată da, cred, că d-aia o crescut taxele cu parcarile și d-aia se blochează roți la mașini, de nu plătești.
No, d-ai bine, că obrazul fin cu cheltuială se ține!
Sistemul actual de calcul este absurd şi nesustenabil şi nedrept.
De fiecare dată când creste saariul minim cu 100 lei, salariul bugetarului ceeşte cu 700, 900 lei.
Când salariul minim va ajunge la 3.000 lei, salariul primarului va fi 3.000 x 9 = 27.000 lei adică 6.000 euro.
Este inacceptabil, iar coeficientii de multiplicare trebuie ajustați. In jos.
Tipic romanesc ăla de ce are mai multe rațe că mine
Lui Adrian C. i s-a parut mare o pensie de 2000 de lei.Da .Poate e mare ,poate e decenta in raport cu pensiile multor oameni.Dar ce ziceti de pensia unui politist, fara studii superioare, care iese la pensie la 50-55 de ani si are pensia 3500-4200 lei .Asta e.Nu ne-am facut primari,administratori de oras,politisti,politicieni.Ne ofticam ,simtim gustul amar al dezamagirii provocat de toate nedreptatile si de toate ilegalitatile.
Pt Adrian C
Fara intentia de a polemiza, apreciez alte comentarii, mai putin cel ref la pesii, despre care nimeni nu discuta.
Pensionarii au muncit si trait prea mult, dupa unii „analisti” consuma prea mult si sunt o categorie sociala care, oricum, este redusa la tacere.
In conditiile de mai sus, un maxim de 2000 pensie pare „exagerat de mare”?!
Pensiile nesimtite, oare cum sunt? Sunt umane, da? Si nu sunt putine; si pentru ce merite… deosebite?!
Pensionarul care castiga dupa ce a invatat (sa munceasca cinstit) si a studiat in conditii grele pentru acelasi scop si dupa ce a MUNCIT (pentru cine stie ce inseamna asta?!) atatia ani, are de intretinut o familie, de trait decent (nu in lux prin statiuni austriece, sau in vile de megalomani) si mai are nevoie si de medicamente (nu cred ca prea avem exemple de pensionari scutiti de doctorii).
Nu trebuie sa fii „expert” ca sa analizezi (analiza de bun simt) si sa vezi ca nu este in nici un caz mai corect, echitabil, sa fie alocati (vezi aruncati) cu nemiluita banii pe salarii menite sa intretina la foc continuu incultura, hotia si excrocheria?! Sistemul de valori ar trebui din nou pus pe roate, ca ne scufundam cu totii in haos!
Recunosc că am exagerat, când am spus că o pensie de 2000 lei ar fi prea mare.
Suma este sub salariul mediu pe economie (2448 lei).
Eu nu cunosc nici o țară europeană in care unele pensii de stat, sunt mai mari ca şi salariul mediu din țara respectivă.
Ar fi absurd ca intr-o tară cu salariu mediu net de 3.200 €, să plăteşti pensii de 4.000€.
Asa ceva nu se poate. Statul nu îşi permite să facă acest lucru.
Ăștia ne fură pe față cu noile taxe și impozite….
Își fac legi pentru ei.
Le-au facut… GATA!
Nu meritați o nouă mărire de salarii. După ce frecați menta ,,2 – 5” inși într-un birou și când vine un cetățean să vă ceară o hârtie îl purtați de la un birou la altul câte o săptămână până îi sare muștarul la felul cum vă comportați.
RUȘINE***
Sunteți numiți în posturi cu facultăți, ,,POLITIC,, și cu vechime în muncă care n-au nimic de-a face cu funcția pe care o dețineți.
Halal s-a ajuns.
Problema mare este ca finantarea acestor salarii se face din banii nostri.Adica ,un profesor cu 3ooo lei,un medic cu acelasi salar sa sustina functionari din Primarie ,care se calca pe picioare,iar daca te duci dupa o autorizatie toamna esti fericit sa o primesti primavara.Poate se va face publica organigrama personalului din Primarie,care a crescut incredibil in ultimii ani.Deacord ca directorii,arhitectii sa aiba120de milioane vechi,dar sa vedem ca nu mai sunt strazi nemodernizate,ca nu se arunca banul public pe iluzii desarte.Am fi foarte fericiti sa vedem cum infloreste orasul nostru ,cum se contruieste mult,frumos,,respctandu-se legea.Si atunci,noi cetatenii ,vazandu-va zilnic pe teren am spune ca meritati aceste salarii.Dar numai pt ca treceti in masini luxoase pe langa noi platitorii de biruri nu avem pt ce sa va apreciem…Ineresant ar fi sa spuneti exact cat iau ca indemnizatie si consilierii, ca si ei pot fi cointeresati pt ca iau banii in functie de salarul primarului.
Ok. Sa scădem 50% și tot mai rămâne cu cel puțin 8.500 de lei net. Nu e mult in comparație cu muritorii de rând? Tot nu ajunge și mai vrea și zeciuala? Ma, da lacom e!