Angajații din județul Bistrița-Năsăud au câștigat în primele trei luni din an cu 3,5% mai mult față de aceeași perioadă din 2020, iar pensionarii au primit pensii mai mari cu 16,1% comparativ cu 2020, arată Direcția Regională de Statistică Bistrița-Năsăud în buletinul statistic lunar.
Conform sursei citate, la sfârșitul lunii martie a.c., numărul salariaţilor din judeţ era de 69483 persoane, cu 257 persoane mai multe față de luna anterioară şi cu 94 persoane sub nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior. Ponderea salariaţilor judeţului în efectivul de salariaţi la nivel naţional la sfârşitul lunii era de 1,3%. Câştigul salarial mediu brut pe judeţ a fost în luna martie 2021 de 4325 lei, cu 0,8% mai mare comparativ cu luna precedentă și cu 3,5% mai mare față de luna corespunzătoare a anului trecut. Câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului a fost de 2701 lei cu 1,0% mai mare faţă de luna anterioară şi cu 3,5% peste nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent. Câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 25,2%, respectiv 23,9% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.
Numărul şomerilor aflaţi în evidenţele AJOFM Bistriţa-Năsăud la sfârşitul lunii martie 2021 era de 4613 persoane, în creștere cu 47 persoane faţă de luna anterioară şi cu 1397 mai multe faţă de acelaşi moment al anului 2020. Din numărul total al şomerilor 51,2% erau femei. Rata şomajului a fost de 3,6% la același nivel cu luna anterioară, cu 1,1 puncte procentuale peste nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent și cu 0,3 puncte procentuale peste nivelul naţional.
În trimestrul al IV-lea 2020 numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat din judeţ a fost de 60468 persoane, în creștere cu 760 persoane comparativ cu trimestrul corespunzător al anului 2019. Faţă de trimestrul anterior numărul pensionarilor a crescut cu 232 persoane. Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost în trimestrul al IV-lea 2020 de 1326 lei, situându-se cu 9,4% peste nivelul trimestrului anterior și cu 16,1% peste nivelul trimestrului corespunzător din anul precedent. Comparativ cu pensia medie lunară la nivel naţional, în trimestrul al patrulea 2020 pensia medie lunară de asigurări sociale de stat la nivelul judeţului a fost cu 16,6% mai mică.
Și premierul Florin Cîțu a anunțat sâmbătă că a crescut ”puternic” puterea de cumpărare.
Cresterile de salarii si pensii sunt deduse prin mijloace statistice si depind (clar) de perioadele de referinta luate in calcul. Cat despre puterea de cumparare care „a crescut” ne dam seama fiecare dintre noi , mai putin politicienii si ceilalti „speciali”. De fapt a scazut si va mai scadea iar acest lucru se va vedea mult mai bine incepand cu lunile de toamna. Mare nerusinare sa afirmi asa ceva , d-le Catu. Dar fiecare pasare pe limba ei piere…
Și dacă ar fi adevărat că au crescut veniturile cu 3,5%, toate prețurile au sărit în aer cu procente MULT mai mari de 3,5% !!! Dar acum e la guvernare PNL-USR deci ne facem că plouă și ne amăgim că e bine. Rău a fost când era „ciuma roșie” și creșteau cu adevărat veniturile și puterea de cumpărate.
Nu știu cum dracu în ultimii 30 de ani când au fost guverne de dreapta economia și nivelul de trai s-au dus în jos, iar când au fost guverne de stânga (PSD) economia și nivelul de trai au crescut și asta conform statisticelor europene ! Știam că dreapta și capitalismul aduc prosperitate nu comuniștii!
Nu cred că atunci când erau guvernele Psd era creștere economică pe bune.Maririle de pensii și salarii erau din împrumuturi,am trăit bine pe datorie și asta nu ține o veșnicie,vine ziua de plată. Ne-am complăcut și am zis”au furat,dar au și dat”.Am fost complici la devalizarea țări .
sterge ti ma mucosule comentariul si ti cauta si tu un nume
da si pe sutu viorica o si interesa ca din imprumuturi….. si acuma ca imprumuturile le dubleaza Catu e perfect!! pe sarakie fratilor. pe sarakie!!!!