În 1 octombrie a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.300 lei lunar, fără indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, față de 3.000 lei în prezent (creştere de 10% faţă de luna septembrie 2023).
Această majorare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o valoare netă a salariului de 2.079 lei, față de 1.898 lei, cât era până acum, creșterea fiind de 181 de lei.
Totodată, salariile minime din construcţii vor creşte de la 4.000 de lei brut la 4.500 de lei brut, adică 2.647 de lei net.
Măsura adoptată nu se aplică salariaților din agricultură și industrie alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale actuale.
Câştigul salarial mediu brut în Bistrița-Năsăud a fost în luna iulie 2023 de 5.714 lei, cu 2,8% mai mare comparativ cu luna precedentă și cu 17.2% mai mare față de luna corespunzătoare a anului trecut. Câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului a fost de 3.636 lei cu 2,4% mai mare faţă de luna anterioară şi cu 18,1% mai mare față de luna corespunzătoare din anul precedent. Câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 21,9%, respectiv 20,4% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional, potrivit Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud.
În Bistrița-Năsăud lucrau în iulie a.c. un număr de 72.962 de persoane din care 2721 în agricultură, silvicultură, 31.902 în construcții și industrie și 38.339 în servicii.
Vești bune și pentru pensionari
În luna octombrie se va acorda cea de-a doua tranșă a ajutorului financiar prevăzut de OUG 168/2022 pensionarilor cu venituri lunare mai mici sau egale cu 3.000 lei după cum urmează:
– venituri până în 1.500 lei inclusiv, se acordă ajutor financiar de 500 lei;
– venituri cuprinse între 1.501 – 2.000 lei inclusiv, se acordă ajutor financiar de 400 lei;
– venituri cuprinse între 2.001 – 3.000 lei inclusiv, se acordă ajutor financiar de 300 lei.
Potrivit Ministerului Muncii, în prima jumătate a lunii octombrie va începe livrarea pensiilor prin mandat poştal, iar din 12 octombrie vor fi alimentate conturile pentru beneficiarii care au optat pentru încasarea pensiilor pe card.
Apă de ploaie. Desi Romania are un deficit bugetar excesiv, prin măsurile asumate de Ciolacu in Parlament efortul cade în proportie de 85% pe mediul privat și doar de 15% pe aparatul bugetar. Guvernul vorbeste doar de tăierea celor 200 de mii de posturi vacante ceea ce ar implica automat dispariția unor posturi de conducere, la nivel de șefi de birouri, ceea ce este un mizilic.
Nimic despre reducerea efectiva a aparatului bugetar existent care reprezinta în jur de 1,28 milioane de angajați în sectorul bugetar, dintre care două treimi sunt în administrația publică centrală (820 de mii) și cea locală (462 de mii). În ansamblu angajații din sectorul public reprezintă 22,3% din totalul acestora din întreaga țară. Ba mai mult, în România s-a ajuns în situația ca salariile medii pentru sectorul public să fie cu aproape 30% mai mari decît cele din mediul privat. Există evident un serios impact financiar. Cu 37% România se află primul loc în UE în ceea ce privește ponderea costurilor salariale din sectorul public în ansamblul bugetului. Spre comparație media în UE este de 24%, în Germania 16% iar în Ungaria 20%. În afară de asta a apărut, inevitabil, un alt impact negativ, cel puțin la fel de important, fuga angajaților din zona privată către stat, ceea ce a provocat distorsiuni majore pe piața muncii.
Vezi si: https://realitateafinanciara.net/guvernului-ciolacu-prea-putin-ii-pasa-de-bugetul-tarii-el-vrea-doar-mai-multi-bani-pentru-sine/
La prețurile de azi, n-ar trebui să fie salarii mai mici de 3000 lei net, 600 de euro. Să fim corecți, mai bine de jumătate din cei cu salariul minim, primesc diferența în plic. În construcții nimeni nu mai lucrează cu mai puțin de 200 lei/zi, deci peste 4000 lei net/lună, doar că primesc banii în plic, fără să gândească, că pensia o să fie tot minimă. Când statul o să fie corect cu românii, iar românii cu statul, atunci o să fie bine. Vrăjeala cu reducerea tichetelor, a șefilor de birou e pistol cu apă. Ați auzit cumva de reducerea banilor pentru ucrainieni? ori reducerea sumelor acordate pentru avioane americanilor, ori submarine portughezilor, toate la mâna doua? No, numa zîc.