Social

Sălbăticiunile au făcut pagube de peste 330.000 de lei. Drumul lung al hârtiilor până la despăgubiri

Animalele sălbatice din speciile de interes cinegetic au creat pagube culturilor și au decimat efectivele de animale domestice pe tot parcursul anului trecut, cauzând pagube ce se ridică la peste 330.000 de lei, a spus șeful Gărzii Forestiere Bistrița, Gabriel Pop.

Potrivit acestuia, în cursul anului trecut, au fost verificate 173 solicitări de constatare și evaluare a pagubelor cauzate animalelor domestice și culturilor agricole de către speciile din fauna de interes cinegetic, fiind întocmite în acest sens un număr de 161 procese verbale de constatare şi evaluare a pagubelor produse de speciile de faună de interes cinegetic animalelor domestice și culturilor agricole și un număr de 12 note de constatare.

Valoarea totală a pagubelor provocate animalelor domestice și culturilor agricole în Bistrița-Năsăud a fost evaluată la 332.179,42 lei.

Întrebat dacă proprietarii de culturi și animale domestice și-au primit banii, el a răspuns: ”În cea mai mare măsură, eu sunt convins că au intrat banii dacă nu este o problemă de minister. De la noi, pleacă la Cluj, de la Cluj pleacă la Minister cu ok-ul dat”.

Sorin Roșu Mareș, șeful Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bistrița-Năsăud, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a spus că s-a operat o modificare în lege ca ”autoritatea care răspunde de vânătoare să fie cea care plătește aceste despăgubiri și pe urmă să își recupereze banii de la fondurile de vânătoare”.

Tot anul trecut, au fost efectuate un număr de 11 controale a gestionarii fondurilor cinegetice cu privire la respectarea clauzelor contractuale și au fost efectuate un număr de 52 acțiuni de evaluare a trofeelor de vânat. Au fost verificate un număr de 8 solicitări privind reașezarea/suplimentarea cotelor de recoltă.

Au fost verificate un număr de 6 sesizări înaintate de persoane fizice și juridice și s-au soluționat conform prevederilor legale, fiind înaintate spre organele de cercetare penală, în vederea continuării cercetărilor, 3 sesizări penale privind săvârșirea unor fapte ce pot fi calificate ca și infracțiuni la regimul cinegetic. Au fost întocmite un număr de 3 procese verbale de constatare a contravențiilor, cu o valoare a amenzilor de 2250 lei. S-a participat prin sondaj la un număr de 5 acțiuni de evaluare a vânatului.

3 comentarii

  • Daca se taie in draci stejarii si fagii producatori de ghinda si (respectiv) jir animalele padurii incearca si ele sa supravietuiasca cumva . De aici rezulta in mare parte pagubele produse agricultorilor.

  • Timp de 70 de ani ,in care s au ocupat vanatorii si ocoalele silvice de efectivele de animale salbatice ,nu prea au existat ,decat cu unele exceptii,probleme cu ursii,lupii si mistretii.Dimpotriva ,s a format o populatie de animale de interes cinegetic,viguroasa,fara indivizi gunoieri si invaziile mistretilor erau destul de rare .De vreo 8 ani de cand se ocupa ong urile ,care ai cheltui vreo 25 de milioane de euro pe strans rahat si compararea adn ului…avem 30 de victime umane decedate,vreo alte 50 mutilate,pagube materiale ,ursi gunoieri prin localitati ,mistreti in culturi. Plus defrisarile si traseele ,,turistice” .Deci e un ,,progres” vizibil.

  • Buna, sunt din judetul Satu Mare, si eu am o problema majora cu porci mistreti, in fiecare primavara imi distrug culturile de porumb si soia, infiintate cu foarte multi bani, iar cei ce ar trebui sa faca ceva in privinta asta spun ca nu le permite legea ( ca nu pot vana doar pana la o anumita ora, ca nu pot folosi luneta, ca nu pot folosi termoviziune, ca pot goni cu caini s.a.m.d) doar scuze, intre timp trebuie eu sa muncesc 12 ore si dupa aceea sa stau si de paza, poi sai ia mama dracu pe toti porci cu 2 picioare care stau in instiutiile statului si nu fac nimic in privinta asta

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.