Actualitate

La Bistrița, Ferdinand și Maria salută din nou România! Un drum regal de acum 100 de ani

Istorie, cultură și amintiri de acum 100 de ani, vor putea fi văzute, cunoscute și simțite cu ocazia rememorării vizitei regelui Ferdinand și a reginei Maria, în zona Transilvaniei, petrecută în luna mai a anului 1919.

Așadar, în 6 iunie, la Palatul Culturii din Bistrița, va avea loc evenimentul “Salutul Suveranilor – rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani”, care invită și încurajează publicul să pornească pe urmele regale ca să străbată un secol de istorie.

Proiectul Saecularia.ro propune celor interesați vizionarea unui film documentar despre turneul Regelui Ferdinand și Reginei Maria în Transilvania în primăvara anului 1919. Filmarea originală a ceremoniilor din primăvara anului 1919 s-a pierdut, însă în cadrul proiectului Saecularia.ro s-a reușit identificarea a 400 de fotografii care redau atmosfera și succesiunea evenimentelor.

Proclamarea unirii Transilvaniei cu România la 1 decembrie 1918 nu a constituit o încheiere a unui moment istoric – ci un început, iar turneul regal din Transilvania s-a înscris în procesul practic de unificare a provinciilor românești. Regina Maria a vrut să treacă munții în Transilvania încă din toamna anului 1916, chiar în timp ce se duceau luptele de aici – însă a trebuit să abandoneze această idee pentru aproape trei ani, până în primăvara anului 1919”, transmite George Damian, istoric, inițiator al proiectului. 

Programul cuprinde o expoziție de fotografii în aer liber, o proiecție de film documentar în baza imaginilor de arhivă și lansarea unui mini-album fotografic. Vernisajul are loc joi 6 iunie, în Filigoria de lângă Palatul Culturii și va începe la ora 18.00. Filmul va fi proiectat după vernisaj, începând cu ora 18.30 la Palatul Culturii din Bistrița (strada str. Albert Berger, nr. 10, Bistrița).

Vor putea fi văzute imaginile surprinse de către Merl La Voy, cameramanul și fotograful oficial al turneului făcut de regele Ferdinand și regina Maria în orașele transilvane în luna mai a anului 1919. Merl La Voy a devenit celebru înainte de Primul Război Mondial, prin perseverența și tenacitatea sa, reușind să fie singurul cameraman civil care a filmat pe frontul francez – filmul său ”Heroic France” (1917) fiind folosit intens în SUA în timpul propagandei pentru intrarea în război de partea Franței și Marii Britanii. În afară de Franța, Meerl La Voy a filmat luptele din Serbia și Macedonia din 1918 și pe cele din Transilvania din 1919.

”Suveranii au fost întâmpinați cu un real entuziasm și cifrele de zeci și sute de mii de participanți la evenimentele din primăvara anului 1919 sunt reale. Regina Maria a încercat să se identifice cu româncele îmbrăcate în costume populare: pe tot parcursul turneului a îmbrăcat o haină bucovineană roșie, peste o ie și o fustă românească. În același timp a existat o parte a turneului dedicată minorităților naționale: peste tot au fost organizate întâlniri cu reprezentanți ai maghiarilor și sașilor în încercarea de stabilire a unei comunicări directe, principalul mesaj fiind cel de respectare a drepturilor minorităților naționale”, mai spune George Damian despre motivația care a stat la baza inițierii acestei caravane.

Toate activitățile programate au intrare liberă. Mai multe detalii despre eveniment pot fi consultate pe saecularia.ro/ sau pe pagina de Facebook www.facebook.com/saecularia.ro/. 

Saecularia – Centenar România este un proiect al Asociației Centrul de Studii pentru Resurse Românești prin care se încearcă să se păstreze viu momentul fundamental de când majoritatea românilor au intrat în cadrul aceluiași stat, conform modelului european al statului național. “Salutul Suveranilor – rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani” este un proiect realizat în parteneriat cu Arhivele Naționale și cu sprijinul Transgaz și Țuca Zbârcea & Asociații.

4 comentarii

  • Dupa cum se stie, la Bistrita in perioada interbelica bulevardul Republicii purta numele Regina Maria, iar Piata Centrala se numea Regele Ferdinand. Monarhistii bistriteni au propus in repetate rânduri, revenirea la denumirea interbelica a bulevardului Republicii si a Pietei Centrale, din pacate fara nici un rezultat.
    Anul acesta mai exact pe 26 mai, cand au avut loc alegerile europarlamentare, s-au implinit 100 de ani de la vizita pe care Regele Ferdinand şi Regina Maria, însoţiţi de o mare suită de miniştri şi generali, au facut -o la Bistriţa:
    „În ziua de 26 mai 1919, Regele şi Regina, însoţiţi de o mare suită de miniştri şi generali, fac o vizită la Bistriţa. Sunt primiţi într-un mod deosebit de înălţător de către toată intelectualitatea şi întreg poporul bistriţean în frunte cu prefectul Tripon. Participă şi năsăudenii cu plutonul de grăniceri veteran cu steagul lor ciuruit de gloanţe,” nota în memoriile sale Victor Moldovan, unul dintre cei mai longevivi deputaţi ai judeţului.
    Nici ziarele vremii nu au ignorat vizita Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand în Transilvania, amintindu-i pe grănicerii năsăudeni de odinioară, atunci doar nişte „moşnegi” frumoşi, care i-au înmânat Regelui drapelul ciuruit de gloanţe, care i-a însoţit în numeroase bătălii. „Acestui colţ al Ardealului, vecin de soră cu Moldova, codrii cari se întind peste munţi i-au şoptit de atâtea ori, că şi dincolo de munţi trăiesc tot fraţi, şi şoptirea munţilor şi murmurul apelor au adus aicea acelaşi suflet de iubire de neam….Sunt convins că acest suflet va fi la fel totdeauna,” a precizat Regele Ferdinand în faţa mulţimii, care l-a întâmpinat la Bistriţa.
    În acelasi an, 2019 Regina Maria şi Regele Ferdinand au vizitat inafara de Bistriţa mai multe orase din Transilvania, intre care: Oradea, Carei, Baia Mare, Jibou, Dej, Gherla, Cluj, Turda, Câmpeni, Abrud, Ţebea, Alba Iulia, Blaj, Copşa, Sibiu, Sălişte, Făgăraş şi Braşov. Iata impresiile Reginei Maria consemnate in presa vremii: „Pe oriunde umblam aveam parte de primiri de un pitoresc greu de descris, ţăranii se strângeau cu miile să ne întâmpine, cele mai îndepărtate sate şi-au trimis delegaţi pentru a saluta venirea noastră. Un spectacol fără sfârşit de minunate costume populare, specific fiecărui district, pentru că România era un tărâm al costumelor populare,” descrie călătoria din Transilvania, Regina Maria. Nu a trecut neobservat nici clopul cu pene de păun specific zonei Năsăudului, despre care Regina spunea: „în alte locuri jerbele erau parcă încoronate cu pene de păun care se răsfirau ca un halou în spatele capului”. „Acea vizită în Transilvania, în anotimpul când natura se trezeşte la viaţă, când apar florile de primăvară şi inimile oamenilor sunt pline de recunoştinţă, rămâne un unic eveniment la care eu deseori, când viaţa e tristă şi fără ţintă, mă uit în urmă repetând vorbele poetului: „Nici măcar Dumnezeu nu poate întoarce această oră”, încheie Regina Maria relatarea despre vizita sa în Transilvania.
    De aceea, pentru orasul nostru evenimentul cultural intitulat ”Salutul Suveranilor – rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani”, este important dar nu si suficient. Este necesara revenirea la denumirea interbelica a bulevardului Republicii si a Pietei Centrale, din Bistrita, pentru a reface in mod simbolic firul istoriei intrerupt in perioada comunista.

  • Aveti dreptate, domnule Liviu! Salut din inima, organizarea acestui eveniment-Salutul Suveranilor, prin parteneriatul Saecularia.ro si Palatul Culturii Bistrita ! Sper sa fie sala plina! Vom continua demersurile in ceea ce priveste denumirea unor strazi din Bistrita, cu nume importante a unor Suverani… Sa nu se uite: infaptuirea Romaniei moderne, Independenta din 1877, Unirea cea Mare-1918, RazboiulII Mondial etc.!”‘ Cine uita , nu merita!”‘ Cu respect, MNPop

  • Specia asta – pesedistă, presupun – suferă de efectul Cernobâl. Are creierul iradiat. Este mutantul pesedist bistrițean.

  • Lezmajestate, s-au ruginit tablele de pe umerii tai garboviti de atata ura! Profanezi un trecut istoric, cu bune si mai putin bune, care, totusi este al nostru… Dai dovada de o ignoranta nemasurata ,asa incat , incetez orice dialog cu persoana ta! Scrie in continuare aberatii dictate de minti bolnave si pline de propaganda rosie! Sa stii ca, nu raman dator niciunei persoane care imprastie noroi in societate, pe aceasta tema ! MNPop P.S. De ce ti-e frica sa te semnezi?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.