(VIDEO) Proiectul Ambulanța pentru Monumente prinde rădăcini și în Bistrița-Năsăud, unde Asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean din Bistrița este ”cărăușul” proiectului. Primul obiectiv avut în vedere este unul dintre cele mai valoroase, interesante și impunătoare monumente din nordul Transilvaniei, Biserica Evanghelică Fortificată din Vermeș.
Biserica a fost construită în forma sa actuală, de factură gotic-târziu, în secolul XVI, însă înglobată în aceasta se află și o parte din vechea biserică de secol XIV. Cercetările au descoperit suprafețe mari de pictură murală gotică, atât la interior cât și la exterior, care au supraviețuit modificărilor în stil baroc aduse bisericii în secolul XVIII. Din ansamblul bisericii fac parte turnul clopotniță, construit în sec. XVI, zidul de incintă, sec. XVI, casa parohială și vechea școală săsească a satului. Așezată pe deal, înconjurată de arbori seculari, biserica și turnul ei sunt un reper pentru localitate.
Acest loc pierde însă, în fiecare zi tot mai mult teren în lupta cu timpul. Aflate într-o stare avansată de degradare, zidurile bisericii stau să cadă, întreaga structură aflându-se în precolaps. Încercările de consolidare din anii 2000 au cedat și ele, structura de lemn exterioară fiind acum un pericol în plus pentru clădire.
”Cu foarte mult entuziasm vă anunțăm că în cadrul proiectului proaspăt lansat Ambulanța pentru Monumente- Bistrița Năsăud planificăm o intervenție pentru punerea în siguranță a bisericii. Alături de comunitatea locală ne dorim să salvăm acest loc plin de poveste și istorie. Starea precară a bisericii presupune însă lucrări complexe pentru a stopa colapsul structurii, așadar planificăm din timp lucrările care vor avea loc în prima parte a anul 2022. Intervenția se va limita într-o prima fază la repararea structurii șarpantei și a învelitorii din țiglă a corului, zona cea mai veche a construcției, urmând ca într-o a doua etapă să ridicăm o suprastructură de protecție peste nava centrală pentru a permite efectuarea unor lucrări de restaurare pe termen mediu și lung. Aceaste reparații sunt absolut necesare pentru a opri infiltrarea apei în interior și pentru a proteja elementele arhitecturale valoroase: bolta gotică a corului, urmele de pictură gotică descoperite la interior și fresca de sec. XIV vizibilă pe zidul exterior al corului.
Vă invităm să urmăriți materialul video creat de prietenii noștri de la Asociatia Mocanita Transilvaniei care au surprins starea avansată de degradare a clădirii dar și farmecul unic al locului. Îi avem alături de noi pe prietenii noștri de la Graphein care ne ajută cu scanarea pro bono a unor obiective pe care intervenim”, scrie pe Facebook Ambulanța pentru Monumente Bistrița-Năsăud.
Cum vă puteți implica?
Cei care doresc să se implice pot susține inițiativa și cu donații în contul: IBAN: RO26BRDE060SV46964260600 titular cont: Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean. BRD Groupe Societe Generale Sucursala Bistrița.
Lucrările, care se estimează că vor începe în vara anului 2022 se vor desfășura cu ajutorul voluntarilor, îndrumați de profesioniști în domeniu, așadar ne puteți susține și direct înscriindu-vă ca voluntari la sfârșitul lunii februarie 2022 când va fi lansat calendarul de intervenție al tuturor ambulanțelor.
Pentru mai multe detalii și înscrieri contactați la: +40 755 600 115 sau +40 754 552 125
Proiectul Ambulanța pentru Monumente a fost înființat de Asociatia Monumentum în 2016 și a salvat până în momentul de față 10% din monumentele istorice degradate ale României.
A primit premiile europene cele mai răsunătoare în domeniu și se bucură de susținerea entuziastă a Alteței Sale Regale – Prințul Charles, unul dintre cei mai mari promotori și iubitor ai patrimoniului românesc și a partenerilor strategici DEDEMAN și Profi Romania.
Sursa foto: Facebook Cristian Roth-Gross
Da .Merita ! Voi dona pentru trecut și viitor !