Actualitate

Salvarea păşunilor cu arbori, proiect în premieră la nivel naţional, derulat şi în Bistriţa-Năsăud

Un proiect de salvare a păşunilor cu arbori, ”PACINFO – Rolul social şi de mediu al agriculturii în regiunile montane”, se va derula în premieră naţională în 16 judeţe, printre care şi Bistriţa-Năsăud, prin intermediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, şi va fi finanţat de Comisia Europeană cu peste 300.000 de euro.

Proiectul intitulat PACINFO, privind rolul social şi de mediu al agricultorii din zonele montane defavorizate, a fost depus la Bruxelles şi este finanţat cu 306.000 de euro de Comisia Europeană, din fondurile care sunt la dispoziţia DIGI AGRI. Proiectul are un buget pentru fiecare judeţ în parte de 61.064,42 lei.

Este vorba despre un proiect în premieră, singurul câştigat de o instituţie sau de un ONG din România pe Politici Agrare Comune (PAC), în 2014. Proiectul pentru păstrarea şi salvarea păşunilor, care va fi derulat de 16 Agenţii Judeţene pentru Protecţia Mediului, are un rol major în conştientizarea populaţiei din zonele de păşuni cu arbori că acest tip de peisaj reprezintă o valoare naţională, chiar de patrimoniu şi că, acolo unde au dispărut, acestea trebuie refăcute, informează Mediafax.

PACINFO are menirea de a ”traduce pe înţelesul fermerilor” politicile agrare europene şi de a le aduce beneficii pe termen lung. Elementul de unicitate al proiectului constă în aducerea în dezbaterea publică a noţiunii de pajişte cu arbori, o formă de organizare şi administrare a păşunilor care datează în Transilvania de aproximativ 300 de ani, fiind una dintre formele cele mai raţionale de organizare a terenului agricol.

El se derulează pe o perioadă de un an şi cuprinde 16 APM-uri care îşi desfăşoară activitatea în zona montană a României, vizate fiind judeţele Alba, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mureş, Neamţ, Sibiu, Suceava şi Vrancea.

Acţiunile care vor fi realizate privesc diseminarea informaţiilor legate de obiectivele sociale şi de mediu şi popularizarea produselor tradiţionale din zona de munte în cadrul unor târguri, cum ar fi, de exemplu, cel care va avea loc de Ziua Traiului de Munte, pe 26 octombrie, în toate cele 16 judeţe partenere asociate în acest proiect.

Prin implementarea acestui proiect se urmăreşte organizarea unor grupuri de fermieri din zonele montane defavorizate, în vederea colectării, procesării şi vânzării produselor din zonă, în perspectiva unei agriculturi sustenabile în domeniul mediului, dar şi conştientizarea la nivel local asupra utilizării fondurilor europene proiectate pentru sistemul agricol tradiţional, de agromediu. Pentru susţinerea proiectului, se vor organiza campanii de promovare în vederea îmbunătăţirii imaginii zonelor agricole montane şi a fermierilor care activează acolo, se vor organiza seminarii prin care fermierii să fie învăţaţi cum să îşi lanseze şi să îşi promoveze produsele procesate în zonele montane. De asemenea, se vor elabora propuneri pentru rezolvarea problemelor de mediu şi agricultură din zonele de munte, dar şi referitoare la politicile de finanţare.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.