Social

Sâmbătă îi sărbătorim pe Sfinții Împărați Constantin și Elena

Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena. Constantin cel Mare s-a născut în orașul Naissus (Niș, în Serbia de astăzi), în jurul anului 274.

A devenit suveran al întregului Imperiu Roman după înfrângerea lui Maxențiu și a lui Liciniu.

Pentru creștini, cea mai importantă realizare a lui Constantin este emiterea Edictului de toleranță de la Mediolanum, din anul 313.

„Multe sunt motivele pentru care Biserica i-a trecut în rândul sfinților pe împăratul Constantin cel Mare. Prin edictul amintit el a dat libertate Bisericii creștine, a oprit persecuțiile cu care înaintașii lui, împărații romani îi persecutau atât pe creștini cât și Biserica creștină. El este cel care a convocat Sinodul I Ecumenic, iar la unele lucrări ale sinodului a participat chiar și împăratul Constantin. A dat libertate și drepturi Bisericilor, episcopilor și creștinilor”, a arătat Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, după cum informează TRINITAS TV.

Sfânta Elena, mama împăratului, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul.

„Împărăteasa Elena s-a ocupat mult de ridicarea de lăcașuri sfinte în locurile sfinte atât la Ierusalim, cât și în celelalte locuri sfinte ale Orientului și ea a fost cea care a găsit crucea Mântuitorului Iisus Hristos în urma săpăturilor arheologice pe care le-a făcut chiar pe locul unde a fost răstignit Mântuitorul și anume, pe Golgota”, a mai spus Preasfințitul Visarion.

Un fragment din moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena se află și la Catedrala patriarhală din București. Potrivit statisticilor Ministerului Administrației și Internelor, peste 1,8 milioane de români își serbează, pe 21 mai, onomastica.

http://www.basilica.ro

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS