Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Ionuț Chesnoiu, a declarat la Bistrița că legislația în vigoare va fi modificată în sensul înăspririi sancțiunilor pentru cei care dau foc miriștilor.
”Se încalcă legea. Cei care au astfel de practici atacă biodiversitatea, încalcă regulile obligatorii pentru primirea fondurilor europene, a plăților directe în agricultură. Cei care se vor dovedi că și-au incendiat miriștile în mod intenționat își vor pierde subvenția. Lucrez împreună cu ministrul Mediului, Tanczos Barna, la modificarea legislației în sensul înăspririi sancțiunilor pentru că până acum era de ajuns să dea o declarație fermierul că a găsit miriștea incendiată și să facă o plângere la Poliție pentru a fi identificat făptuitorul. Cred că dacă ai în proprietate o suprafață de teren pe care vrei să o lucrezi și vrei să beneficiezi de fonduri europene trebuie să și păzești această suprafață de teren. Dați-mi voie să nu cred că există situația în care altcineva vine să incendieze în mod răuvoitor suprafața de teren a altei persoane. Lucrăm la măsuri care să îi descurajeze pe cei care adoptă astfel de practici. Încalcă legea, trebuie să plătească. Cei care au astfel de practici nu fac altceva decât să-și distrugă solul pentru că incendierea secătuiește solul de elemente nutritive pentru viitoarele culturi. Au impresia că au rezolvat problema pentru că nu folosesc soluții de erbicidat, dar în același timp își fac singuri rău, plus că își pierd subvenția”, a spus ministrul Agriculturii.
Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a afirmat că salută decizia ministerelor de a mări sancțiunile pentru cei care incendiază terenurile.
”Au fost doi ani de pandemie, poate lumea n-a ieșit foarte mult în acești ani dar acum, într-adevăr, ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni eu nu știu să se mai fi întâmplat vreodată. Aprinde unul miriștea și se distrug mii de hectare de pădure, apar situații cu victime omenești, se distrug case. Undeva trebuie intervenit, toți cei care au atribuții de control și de urmărire a respectării legii trebuie să facă și partea de prevenție, să îi anunțe pe oameni că nu e de joacă. O astfel de modalitate de a curăța terenul distruge tot, inclusiv zona cinegetică. E barbar. Un astfel de mod de a curăța terenul, de a aprinde tot în jur, e un mod barbar și lucrurile acestea ar trebui să înceteze”, a spus șeful CJ.
Conferința de presă în întregime:
Pun pariu ca nici mama legislatiei nu-i opreste pe dacii liberi sa aprinda dealurile, luncile si padurile.
Pana cand Ministerul nu are echipamente serioase, helicoptere de patrulare, politisti, jandarmi in echipaje specializate nimic nu se rezolva.
Vinerea si sambata dimineata si dupamasa zici ca au sosit APASII cu focurile lor si descantec pe toate dealurile si pasunile de la sate..Sunt patit si in urma cu 10 ani personal mi-am stins liziera padurii proprietate cu o mana de pompieri de la Beclean.
Le multumesc inca odata pt. efortul depus atunci.
ITALIA are un serviciu de Mediu specializat la incendii numit LINIA VERDE care din helicoptere la joasa inaltime repereaza tot ce misca.
Despre amenzi nici nu mai vorbim, sunt colosale.
Noi numai trimitem rugaminti insa nu deranjam electoratul la buzunar.
povesti,parca nu pot sa schimbe legislatia peste noapte,oricum i doare n cur pe aia de la mediu,tot orasul e un fum primavara si toamna,numa ei nu l vad