IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a resfințit biserica parohiei Sângeorz-Băi 1 și a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți, în frunte cu protopopul de Năsăud Ioan Dâmbu.
După citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Rugăciune și muncă”, pornind de la tema celebrului dicton latin „Ora et labora”, arătând cât este de importantă rugăciunea în viața creștinului și anume: rugăciunea ține lumea.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de arhid. Ion Iulian Dumitru.
IPS Andrei a oferit o serie de distincții și diplome de aleasă cinstire pentru cei care au sprijinit și au ajutat la renovarea lăcașului de cult. Pentru întreaga activitate desfășurată în parohia încredințată spre păstorire, preotul paroh Dacian Șanta a primit Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție pentru clerici din Mitropolia Clujului, iar preotul pensionar Iacob Algeorge a fost distins cu Crucea Arhiepiscopală. Totodată, deputatului Daniel Suciu i-a fost oferită ca distincție Crucea Transilvană pentru mireni, iar primarului din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău „Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni”.
IPS Andrei a primit titlul de „Cetățean de onoare al orașului Sângeorz-Băi”.
La acest moment festiv pentru comunitatea parohială din Sîngeorz-Băi, toți cei care au fost implicați în lucrările de renovare și înfrumusețare a bisericii au fost răsplătiți cu Diplome de aleasă cinstire și diferite distincții.
Construită între anii 1875-1880, biserica a trecut prin ample lucrări de renovare și consolidare, ultimele fiind realizate între anii 2016-2018.
Cu această ocazie a fost dezvelit, în cadrul unui ceremonial, un monument al eroilor. IPS Andrei a sfințit monumentul amplasat în curtea bisericii și a săvârșit slujba parastasului, în memoria eroilor sângeorzeni căzuți în cele două războaie mondiale. Primarul Traian Ogâgău a oferit cu această ocazie titlul de „Cetățean de onoare al orașului Sângeorz-Băi” sculptorului Alexandru Siminic, cel care a realizat monumentul. Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia de depunere de coroane și flori la Monumentul Eroilor, urmată de o paradă militară. Aici mai multe fotografii
”În viață toate-s rânduite… am fost botezat în Bistrița, prima dată m-am dus la biserică în Micești, de mână cu bunicii, iar azi la Sângeorz-Băi, unde odihnesc ceilalți bunici somnul de veci, am primit cea mai mare bucurie din partea Bisericii. Resfințirea bisericii ”Sfântul Nicolae”, sfințirea monumentului eroilor, toate alături de mii de sângeorzeni, au făcut din ziua de azi una dintre cele mai frumoase din viața mea. Felicitări tuturor ce s-au ostenit pentru o zi de suflet, cu siguranță ce nu va fi uitată de această minunată comunitate, felicitări părinte Dacian Șanta pentru osteneală întru credință și pentru ce am reușit împreună. Dumnezeu să-i binecuvînteze pe sângeorzeni, Dumnezeu să aibă-n paza sa Sângeorzul!”, a scris pe pagina sa de Facebook deputatul Daniel Suciu, care a primit Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Clujului acordată mirenilor.
Foto: Facebook Daniel Suciu
Sfătosul ăsta de Ogâgău este în costum popular și cu ochelarii de soare. Doamne, mare este grădina ta!
Da ce o făcut pentru biserică de a primit crucea aia? Doar atât că e PSD -ist?
Măi dom’părinte, mai las-o cu aburelile de genul „Sfânta Unire”. Ăla a fost „Marele Jaf”, făcut de niște jafuri, ce doreau scindarea străbunilor noștri. Trecerea la „Uniație” s-a făcut -pe Valea Someșului- printr-un decret imperial retroactiv. Adică a fost un DICTAT! Tot ce s-a numit greco-catolic în această zonă, era, de fapt ortodox fără drepturi și titulatură proprie. Săracii Greco-catolici au făcut și au construit…cu câteva luni în urmă erau ortodocși!
Asta spune Istoria Românilor; poate Istoria Europeană (predată prin filiera maghiară/austriacă – strămoșii voștri) vă va da dreptate.
Marius, tocmai ce ti-ai scuipat stramosii si istoria in cel mai sovietic si stalinist mod, ca sa nu zic pravoslavnic… Istoria si adevarul sunt unice, ori ce ai vrea sa spui… Parintii, bunicii si strabunicii nostri, pe care i-am prins in viata, ne-au spus cu totul altceva decat ai peiorat in postarea ta. La fel si istorici români din Academia Română… In rest, noroi in obrazul românilor, dar și în inimă!!!
mariuse; te adresezi daca ai sapte ani de-acasa cu DOMN PARINTE. Eu cred ca nu te-ai tras de bracinar la TEOLOGIE cu omul ales sa iti arate invataturile crestine.