Actualitate

Ce măsuri s-au luat pentru ca şcolile de şoferi să nu mai blocheze traficul pe străzile din Bistrița

ACTUALIZARE Autoritățile locale au stabilit o serie de măsuri privind traseele și orarul școlilor de șoferi, pentru descongestionarea traficului pe cele mai aglomerate străzi din Bistrița.

”În urma sesizărilor, pentru o analiză serioasă și găsirea unor soluții în ceea ce privește problematica traficului rutier în municipiul Bistrița, Instituția Prefectului a convocat o întâlnire de lucru în cadrul căreia prefectul județului, Ovidiu Frenț, a prezentat situația traficului în Bistrița și necesitatea găsirii, împreună cu reprezentanții școlilor de șoferi și instituțiile implicate, a unor soluții de decongestionare a traficului pe cele mai aglomerate artere din municipiu”, informează Instituția Prefectului.

Prefectul a solicitat reprezentantului Primăriei Bistrița să inițieze elaborarea unui regulament privind circulația pe drumurile publice din oraș. ”Problematica este cu atât mai importantă cu cât numărul de participanți la trafic a crescut mult în ultimul an, conform unei statistici prezentate de viceprimarul Cristian Niculae. De asemenea, acesta a avertizat faptul că traficul va fi îngreunat în momentul în care se va începe reabilitarea bulevardului Decebal și a străzilor Gării, Andrei Mureșanu și Năsăudului”, se arată într-un comunicat.

A fost prezentată propunerea Inspectoratului de Poliție Județean privind traseele și orarul pentru școlile de șoferi, astfel:

• pentru obținerea permisului de conducere pentru categoriile ”A” și ”B”, atât pentru învățarea conducerii cât și pentru susținerea probei practice a examenului de obținere a permisului, se restricționează accesul, în zilele lucrătoare, între orele 07.00 – 18.00, pe străzile 1 Decembrie 1918 (sens giratoriu, intersecție cu strada Năsăudului) – Bulevardul Republicii – strada Gării (începând de la sensul giratoriu – intersecție cu Bulevardul Decebal) – Bulevardul Independenței (Kaufland-Poșta veche)

• pentru categoriile ”C”, ”D” și ”E” se restricționează accesul, în zilele lucrătoare, între orele 07.00 – 18.00, pe străzile 1 Decembrie 1918 (sens giratoriu, intersecție cu strada Năsăudului) – Bulevardul Republicii – strada Gării (începând de la sensul giratoriu – intersecție cu Bulevardul Decebal) – Bulevardul Decebal – strada Andrei Mureșanu – strada Năsăudului – Bulevardul Independenței (excepție categoria ”D”).

Reprezentanții școlilor de șoferi au făcut o serie de propuneri care pot fi soluții viabile de descongestionare a traficului:

• susținerea în viitor a probei practice a examenului de obținere a permisului în orașele Năsăud și Beclean. În această privință, șeful SPCRPCIV, subcomisar de poliție Claudiu Prodan, va analiza dacă cele două orașe îndeplinesc condițiile corespunzătoare de examinare;

• suplimentarea numărului de examinatori;

• amenajarea unui poligon într-o zonă unde să nu fie afectat traficul; viceprimarul Cristian Niculae a confirmat faptul că primăria municipiului are deja în vedere acest lucru;

• verificarea, de către Poliția Locală, a intrărilor/ieșirilor amenajate la marile spații comerciale, care s-au transformat în parcări precum și sancționarea celor care parchează ilegal pe raza întregului municipiu îngreunând astfel fluiditatea traficului auto.

De asemenea, s-a stabilit ca periodic să aibă loc astfel de ședințe pentru monitorizarea situației traficului, urmând ca lista participanților să includă și reprezentanții furnizorilor de utilități și cu agenții economici care își desfășoară activitatea în zonele aglomerate ale municipiului. Având în vedere că toți participanții la întâlnire au fost de acord cu măsura propusă și discutată, IPJ va comunica, în scris, școlilor de șoferi restricțiile prezentate, valabile până la sfârșitul anului 2018. Pentru anul 2019, măsurile de restricție vor fi menținute în această formă sau vor fi modificate în funcție de rezultatele pe care le vor aduce și care vor fi analizate la începutul anului”, informează sursa citată.

La această ședință au fost convocați reprezentanți ai Primăriei și Poliției Locale Bistrița, ai Inspectoratului de Poliție Județean, ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, ai Serviciului Public Comunitar de Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule, precum și ai școlilor de șoferi din județ.

   

PER Bistrița: Iată că se poate!

”Problema pe care PER a adus-o în atenția administrației locale, și anume ambuteiajele care se formează la orele de vârf în oraș, a fost discutată în cadrul unei ședințe de lucru. Chiar dacă nu s-au discutat toate cauzele care produc aceste ambuteiaje (realizarea marcajelor rutiere în timpul zilei, traficul mașinilor grele, lucrări de întreținere cu utilitarele Primăriei și ridicarea gunoiului în timpul orelor de vârf), avem încredere ca acestea vor fi rezolvate prin adoptarea Hotărârii pe care noi am propus-o”, spun consilierii municipali PER Mircea Archiudean și Tedor Mârza:

”Asta înseamnă opoziție constructivă, venim cu propuneri și cu soluții la problemele comunității și este foarte bine că administrația se simte împinsă de la spate de temele și proiectele pe care noi, ecologiștii, le aducem pe ordinea de zi a Consiliului Local. Avem speranța că proiectul de hotărâre va fi adoptat în proxima ședință de Consiliu Local, în forma inițială, sau chiar cu eventualele amendamente venite în urma ședinței de lucru organizate de prefectul județului”.

ȘTIREA INIȚIALĂ Maşinile cu care se pregătesc viitorii şoferi pot circula fără restricţii orare pe străzile din Bistriţa fiindcă nu există legislaţie care să le interzică acest lucru, însă reprezentanţii administraţiei locale şi ai Instituţiei Prefectului vor avea o întâlnire cu patronii şcolilor de şoferi şi le vor cere să nu iasă în trafic la ore de vârf, a spus viceprimarul Cristian Niculae într-o emisiune la AS TV.

„O să avem o întâlnire zilele acestea cu domnul prefect şi cu şcolile de şoferi pentru a discuta despre orele la care pot face cursuri. A fost o iniţiativă cetăţeanească în 2016, o doamnă Ionela Alexa ne-a cerut să adoptăm o hotărâre prin care să facem un program pentru şcolile de şoferi. Nu cred că există bază legală prin care să le interzicem acestora să circule. La nivel naţional ar trebui să acţionăm pe cale legislativă dacă vrem aşa ceva. Să sperăm că vom avea bază legală să îi şi constrângem. Ce se întâmplă dacă vrei să sacţionezi pe cineva care nu respectă acel program şi tu nu ai bază legală? Să zicem că luăm decizia. Poliţia Locală sau naţională ce face? Sancţionează o şcoală de şoferi că nu respectă ora dacă nu există acest lucru prevăzut în legislaţia naţională? Cine dă o sancţiune de acest tip vă daţi seama că riscă. Vom avea o întâlnire cu patronii şcolior de şoferi să-i rugăm ca între 7.30-8.30 să nu circule, iar după-amiaza de asemenea între anumite ore. Cred că vom rezolva această problemă fiindcă sunt oameni înţelegători şi interesul tuturor este să circulăm bine în Bistriţa”, a spus Cristian Niculae.

Viceprimarul a dat un exemplu de hotărâre luată la nivel local, dar care a fost invalidată de instanţă.

„Am avut o HCL prin care am hotărât că, dacă vrei să ţii mai mult de doi câini în curte, trebuie să ai acordul vecinilor. Un judecător ne-a anulat hotărârea şi oamenii pot ţine câţi câini doresc. Avem un caz deosebit pe strada Tărpiului unde un cetăţean ţine 18 câini. Vă daţi seama ce gălăgie. Sunt reclamaţii de la cetăţeni, dar nu putem acţiona”, a explicat el.

Luna trecută, consilierii municipali PER Mircea Archiudean și Teodor Mârza au depus în Consiliul Local un proiect în vederea descongestionării traficului din Bistrița. Detalii aici. Ei propun, printre altele, interzicerea circulației școlilor de șoferi în zona centrală, între orele 7.30-8.30 și 15.30-16.30.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, Vasile Bar, a transmis de curând autorităţilor judeţene că oamenii de afaceri din judeţ sunt extrem de nemulţumiţi de cum se circulă în oraşul Bistriţa şi în tot judeţul, începând de la nerespectarea regulilor de circulaţie de către şoferi şi pietoni, până la taximetriştii care au „legea lor” şi şcolile de şoferi care blochează toate străzile. „O problemă este legată de circulaţia rutieră la nivelul oraşului şi la nivelul judeţului este lipsa de respect în trafic. Este nevoie de implicarea activă a autorităţilor în acest sens. Este vorba aici de faptul că, la ore de vârf, întâlneşti şcoli de şoferi prin oraş care îţi blochează efectiv drumul şi pierzi o jumătate de oră să ajungi dintr-o parte în alta a oraşului. (…) Trebuie introduse nişte măsuri foarte stricte vizavi de aceste lucruri”, a spus şeful CCI Bistriţa-Năsăud.

Prefectul Ovidiu Frenţ a intervenit şi a recunoscut că e o propblemă cu şcolile de şoferi: „Le-am atras şi eu atenţia să nu blocheze traficul la ore de vârf”.

În judeţul Bistriţa-Năsăud funcţionează 43 de şcoli de şoferi autorizate de Autoritatea Rutieră Română. Cum examenele de obţinere a permisului se dau toate la Bistriţa, instructorii preferă să exerseze cu elevii doar pe acele străzi unde vor da examenul, iar oraşul este aproape tot timpul blocat.

30 comentarii

  • tovarasu viceprimar, ca tot va place sa va faceti selfiuri cu gropi, lopeti si altii care lucreaza la amenajarea strazilor, cam pe când o sa va pozati cu trecerea aia la nivel cu calea ferata de la Apollo?
    ca tare bine ar prinde si acolo o instalatie din aia cu doua becuri si o tiuitoare sau macar un politist local care sa dea din mâini pentru fluidizarea traficului.
    nu de alta, dar dimineata coloana de masini creata de oprirea obligatorie la trecerea aia de nivel blocheaza giratoriul si se întinde aproape pâna în fata prefecturii si ar fi pacat ca unii sa nu-si poata bea cafeaua în tihna.
    poze cât mai reusite va dorim….

    • Cel mai bine este sa luati legatura cu dansu’ pentru aceste probleme, nu cred ca daca va spuneti oful aici rezolvati ceva… Daca nu faceti cunoscute problemele voastre administratiei locale si tot comentati la articole nu au cum sa vi le rezolve…
      Si cred ca vor gasi o rezolvare pentru aglomeratia ce se face cu scolile de soferi chiar daca deocamdata nu exista prevederi legale pt aceasta..

    • tiuitoare si lumini pot sa monteze doar cei de la CFR!!! este strict domeniul lor!!!, Primaria nu poate face nimic in acest sens doar sa solicite CFR acest lucru, dar degeaba au cerut fiindca CFR se misca cu viteza melcului!!! sau nici macar!!!!

    • pai da, primaria nu poate face nimic decat sa încaseze taxe de la fraieri.
      fraierii n-au decât sa sune sau sa scrie la CFR, ca doar ei administreaza orasul asta european, nu?!?
      primaria nu are pârghii legale ca sa-i oblige pe aia sa faca nimic, trebuie doar sa ne rugam si sa asteptam o noua rascoala ca în 1907 ca sa se miste ceva în tara asta si pentru iobagii fraieri care merg la munca ca sa-i întretina pe altii prea ocupati sa se traga în poze.

    • Domnulel Viceprimar, este o groapa cu o vechime de uzura de cativa ani buni, situata la intersectia strazilor Ghinzii vs Podul Jelnei, cei care locuiesc in zona respectiva tot isi strica autoturismele, pe cand se va face o reparatie asa ca lumea pe o strada unde locuieste un Viceprimar?

      Intreb pentru un prieten. 🙂

  • In spate la Camera de comert de mai multa vreme se promite ca se face o parcare de primarie.Astazi 13.11.2018 am observat ca cetatenii care au case in zona limitrofa au inceput sa -si mute gardul cu 3-4 metri pe domeniul public.Probabil considera ca este gradina lor ,dar normal nu are cum sa fie ,deoarece pe acel loc pana in anii 70 a curs PARAUL MORII ,in caz ca se face parcarea se vor pierde cel putin 15 locuri de parcare publica,intr-o zona foarte aglomerata .ESTE CORECT DOMNULE PRIMAR SI DOMNULE VICEPRIMAR?

    • Nu vad care e legatura cu articolul. Chiar e o initiativa ok si merita exploatata si sustinuta. Din ce vad, dumneavoastra veti avea ceva de comentat tot timpul ceva pe cu totul alt subiect, chiar daca articolul in curs are o nota pozitiva evidenta

    • D-le vice, cetateanul stie ca urmariti tot ceea ce tine de dvs. asa ca e normal ca sa expuna si alte probleme ale orasului pe care doriti sa-l pastoriti. Nu a comentat despre ultimele evolutii ale razboiului din Siria si nici despre problemele Tesla cu SEC… Multa sanatate si multa implicare in rezolvarea problemelor orasului, trecerea peste calea ferata de pe Slavici este doar una dintre aceste probleme si cele mentionate de cetatean merita macar luate in considerare… Trebuie mentionat ca este un site specializat pe problemele oraselor in care fiecare cetatean poate depune o plangere catre primarul unde locuieste domnuleprimar.ro

  • serios??? „nu cred ca exista baza legala sa le interzicem…bla…bla…bla….”
    Pai domnule viceprimar…viitor… nu stiu ce… lucrezi la primarie part time sau full??N-ai in spate un aparat birocratic mare…plin de juristi si specialisti grad 1, 2…etc… prefectul la fel…. cu nu crezi!?!?!?
    Aici se merge pe crezute??? Si daca exista cadrul asta legal ce trebuie sa facem…noi cetatenii? sa te dam afara? sa cerem plecare juristilor de la primarie??? AAAAAA DAAAA…. stiu….nu puem face nimic decat la VOT!!!!
    sau DAAAAAA am uitat… voi in loc sa va pregatiti inainte de a vorbi… aruncati cuvinte … ca apoi sa ziceti ca sunt declaratii politice….. pai frate…e ok asa?!?!?!?!?!?
    De ce crezi ca politia reala…sau asta locala ar gresi daca ar amenda un instructor de la scoala de soferi (doar el e singurul care are permis din masina!) pentru faptul ca vorbeste la telefon… si prostul din stanga nestiind ce sa faca incurca circulatia????????

  • Cei ce sunt născuți o țâră mai devreme de ultima ploaie stiu de măsura genială a regimului politic al anilor 80 din România , ce privea reglementarea circulației publice a deținătorilor de autoturisme proprietate personală în zilele de Duminică, celebra cu soț și fără soț, precum și de cota de 15 litri lunar de benzină pe cap de mașină. No, nu-i așa că ar fi foarte bună azi?
    Seros vorbind, conform ideilor aici enunțate, trebuie disciplină tovarăși, iar primii să fie disciplinați afaceriștii ăștia de au școli de șoferi, în masivul număr de 43, că ei, dragi tovarăși, ne încurcă pe noi, ăștialalți mari oameni de afaceri, ce am obținut permisul fără ajutorul lor, iar sporirea numărului de carnete de conducere va conduce la și mai mare aglomerație, ceea ce este inadmisibil, tovarăși, că ne încurcă în trafic cu semnul lor de proști, adică semnul exclamării.
    Da, cică, după ultima ploaie s-o inventat mașinile dronă… posibilă salvară, căci cred că n-o să mai fie nevoie de autostrăzi și centuri ocolitoare.
    De dictatură e nevoie, ce atâtea egalități și străzi asfaltate.
    N-ar mai exista replica: ce mă, ț-o făcut mă-ta stradă?
    Pănă la urmă, totul e adacadabrant!

    • ma smechere!!! Daca am avea alta mentalitate ai avea perfecta dreptate!!!! Dar in conditiile in care instructorul din dreapta sta si nu face nimic sa-l invete pe elev….rade…sau efectiv ignora toata situatia…crei ca dobitocul din stanga scolit o sa fie exemplar???? nu!!!
      o sa fie la fel ca dobitocul ce l-a invatat…miserupist…cu tel la ureche, cu tigarea in mana cealalta… din astea!!!
      Nacazul e ca toate astea se desfasoara in jurul orelor 8 si 4… doar si amaratii astia sunt angajati si au program!!!! kkati…sa aiba macar bun simt si respect!

  • De acord cu dl viceprimar. In calitate de mama care trebuie să ducă și să aducă copiii cu mașina de și la școală zilnic va spun că e groaznic sa stai după fiecare mașină de școală de șoferi care e prezenta dimineața intre 7 jumătate și 8 și după masă intre 3 și 4. Mulțumim. Susținem inițiativa

    • Și eu circul între acele ore și nu am văzut niciodată o mașină de școală care se încurce traficul. Nu cred că tu ai fost mai bună atunci când ai făcut școala de șoferi și cu siguranță nu ești în măsură să te dai pe-aici mare vedetă de raliu, din moment ce nu îți iese parcarea laterală decât după 5 manevre de corectare.

  • Susțin și eu inițiativa aceasta. Nu am nimic cu nimeni, că și cei care învață să conducă, ar trebui să prindă și ore mai aglomerate, dar totuși pt.ceilalți, ar fi bine să se restricționeze puțin intervalele orare în care școlile de șoferi își pot desfășura cursurile.

  • Bistritenii fac degeaba scoala de soferi deoarece sunt extrem de prosti la condus… am gasit masina julita in parcare si fara nici un bilet asa cum fac oamenii civilizati in tarile civilizate. Cum naiba sa nu sti sa invarti de volan??? Imi vine sa-mi iau un tractor sa isi frece proastele si prostii masinile de cauciucuri.

  • Alungați învățăceiii de șoferie din Bistrița, desfințați trecerile de pietoni, interziceți accesul bicicliștilor, să fluidizăm traficul, zic!

  • Aveti dreptate si cu școlile de șoferi dar autoritățile trebuie să isi dea seama că traficul este foarte aglomerat si drumurile sunt ca și în anii 1970.Ei își fac drumuri unde au ei interese .

  • Mi s-a intamplat intr-o intersectie ca UN CAMION cu scoala de soferi a vrut sa intoarca si neavand loc ma claxonat si-mi facea semne SA-I DAU VOIE SA INTOARCA… ERA CAMIONUL DE LA RASCA…nu l-am lasat DAR I-AM SPUS CURSANTULUI SA SE DEA JOS CA ALA NU E INSTRUCTOR!!!

    • ,, nu l-am lăsat,, și caracterele mari ale cuvintelor spun totul despre tine.
      P. S. Nu te duce la vot

    • Da,,,ai dreptate ” L-AM LASAT” se scrie altfel…. „nu l-am lasat pe bou”si dupa accea discutam despre tine si despre mine sau chiar despre inaltimea sau coborarea inaltimii literelor dintr-un comentariu!!

  • Măi oameni buni, trebuie să fim toleranți! Dacă elevii nu vor avea voie să conducă în aglomerații, cum ați vrea voi să învețe să gestioneze situațiile din trafic? Eu așa am făcut, instructorul întâi m-a dus către Viișoara și Livezile, apoi prin oraș pe arterele principale în afara orelor de vârf, apoi pe străduțe întortocheate, apoi în cele mai aglomerate locuri, la ore de vârf! Altfel cum vreți să învețe să conducă tineretul??? Și cum am spus mai sus unei mămici care se crede mai bună decât ceilalți participanți la trafic, niciodată nu am stat după o mașină de școală în aglomerație! Iar dacă am stat în afara orelor de vârf, totul a durat maxim 1 minut!!! Oameni răi ce sunteți!!!

  • Cristiana te rog să soliciți cititorilor să trimită filmări cu mașini de școală care încurcă traficul în intervalul orar 7-9 și 15-17! Vei avea o mare surpriză! Pentru că vei primi 0 filmulețe!

    • Astazi dimineață in fata la casa memorială Andrei Muresanul la ora 07:45 un logan visiniu de scoala incerca sa faca o parcare laterală a blocat banda 1.

    • Astea sunt cazuri izolate, tot așa te putea încurca unul cu duba care voia să parcheze sau care descărca marfă! De ce nu spuneți că în fiecare dimineată se găsesc câțiva nesimțiți care pe Republicii depășesc coloana formată pe banda 2 pt viraj la stânga, ca apoi cu tupeu jegos se bagă în față să vireze stânga către CNLR! Unde intorcea camionul lui Rașca, pe bulevardul Republicii, ce prostii vorbești, poate ați vrea să oprească tot traficul pe unde trece măria-ta! Interziceți și taxiurile, și dubele care aprovizionează magazinele, și casnicele care n-au parcurs niciun drum mai lung de 5 km, adică acasă-serviciu și retur!!! Veți arde în focurile iadului!!!

  • Astazi dimineață in fata la casa memorială Andrei Muresanul la ora 07:45 un logan visiniu de scoala incerca sa faca o parcare laterală a blocat banda 1.

  • O măsură greșită…cei care dau examen trebuie să fie la fel ca cei ce circula zilnic …..oare dacă nu pot merge in trafic in unele zone din oraș ..cum se vor descurca ei in viitor ….domnilor care au decis aceasta masura sper sa va dea de gandit efectele deciziei dvs.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.