Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud vă invită în 24 iunie să descoperiți tainele cămășii tradiționale, simbol al identității și creativității spațiului românesc, să vă bucurați de datinile și obiceiurile autentice românești, la cea de-a lll-a ediție a evenimentului ”Cămeșa sunt EU. Sânziene la Muzeu”.
”Îmbracă cămeșa și haide să împletim fire de bucurie cu multă dragoste și mândrIE! Cu acest prilej, fiecare dintre noi va putea celebra bogăția culturală a țării și-și va putea arăta mândria față de moștenirea tradițională. Cămeșa tradițională, cunoscută sub denumirea de IE, este una dintre semnăturile identității noastre ca popor. Luați-vă cămeșa, chimeșa sau IA și purtați-o cu bucurie și mândrie. Veniți la MuzEU! Vă așteptăm în număr cât mai mare, să promovăm autenticitatea și să creăm o atmosferă deosebită!”, este mesajul organizatorilor:
”Un eveniment special pe care nu trebuie să-l ratăm, întrucât celebrează frumusețea și tradițIA cămășii populare românești, simbol al identității și valorilor culturale ale poporului român. Ne vom aduna pentru a sărbători și promova cultura românească, prin: purtarea cămășii și a costumelor tradiționale românești; participarea la prezentări de cămăși tradiționale din tot județul Bistrița-Năsăud; spectacole de muzică și dansuri; ateliere pentru comunitate – atelier de împletit sânziene, atelier de pâine tradițională, atelier de lut; artă stradală; concerte. Cămeșa sunt EU este o oportunitate minunată pentru a ne conecta cu alți iubitori ai culturii românești: vom avea ocazia de a cunoaște artizani talentați și de a descoperi tradițiile și obiceiurile străvechi; este un prilej perfect pentru a celebra muzica, dansul și obiceiurile tradiționale, într-o atmosferă plină de veselie și multă bucurie; implicarea fiecăruia dintre noi contribuie la valorificarea și protejarea patrimoniului cultural al României. Împreună, ne vom bucura de momente memorabile și distractive!”.
Programul evenimentului:
18.00 – Premierea câştigătorului concursului pentru realizarea logo-ului “Cămeşa sunt eu. Sânziene la muzeu”
18.30 – 20.30 Ateliere pentru comunitate “Lasă o urmă!” – Arta stradală în interiorul muzeului – Coord. Radu Hangan şi Paul Târziu şi elevii Liceului de Arte ”Corneliu Baba”;
“Coroniţă înrotată” – atelier de împletit sânziene – coord. Diana Morar, Palatul Copiilor Bistriţa;
“Dospim, coacem – din tainele pâinii” – atelier de pâine tradiţională – coord. Ioana Hangan Pudilic – participare cu înscriere;
“Căni, cănuţe şi ulcele” – atelier de lut – participare cu înscriere.
18.15 – 22.00 Momente cultural- artistice
18.15 – “Cămeşa sunt eu” – prezentarea de costume tradiţionale din Bistriţa-Năsăud;
18.30 – Obiceiul Sânzienlor la Maieru – Liceul Tehnologic “Liviu Rebreanu” Maieru – prof. coord. Măriuţa Pop;
19.00 – Zaza Dance – coord. Sonia Horga şi Jana Tintelecan;
19.30 – Concert al Grupului Vocal Spice – coord. Anamaria Marti;
20.00 – Fanfara Brigăzii 81 Mecanizate Bistrița.
21.00 – “Instantanee fotografice din satul tradiţional” – expoziţie de fotografie în aer liber.
21.10 – Concert Bucium
18.00-22.00 – “Cine poartă coroniţă?” – colţ amenajat pentru realizarea de fotografii.
21.00 – “Eu cununa oi zvârli/Peste casa vecinii” – moment din ritualul tradiţional de sânziene: aruncatul coroniţei împletite pe casele tradiţionale din curtea muzeului.
18.00-22.00 – Oameni faini, obiecte faine – târg fain cu vânzare
“ELFiarmaroc” – Loredana Istrate
„Buhuhoo”- Cătălin Buhuțan
“Brikada” – Matei Malinas
“Simplitate” – Crina Iulia Alexa
@otiliacormosart – Otilia Cormos
“Cufărul cu creaţii” – Florina Ersek
”Miere de la Slătiniţa” – Semida si Octavian Pop
„Barista Cafe” – Andrei Irini.
Adaugă comentariu