După o săptămână plină de teatru, astăzi a început „Săptămâna cu ateliere colorate” la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa. Zeci de copii, părinţi şi bunici au dat năvală încă din prima zi la atelierele de citit poveşti, de colorat, de confecţionat obiecte, de limba engleză, de fotografie şi de dans. Din cauza vremii, toate s-au ţinut în incinta bibliotecii, deşi erau programate în curte.
Alina Pop – bibliotecar: „Săptămâna aceasta se desfăşoară un maraton de activităţi pentru copii. Am apelat la voluntari, foarte deschişi să ne sprijine. Avem şapte ateliere care se desfăşoară marţi şi miercuri, iar joi va fi spectacolul copiilor, adică tot ce se creează, tot ce se lucrează va fi pus în valoare joi. Astăzi (marţi -n.r.), avem un atelier de improvizaţie şi exerciţii de dicţie pentru copii, coordonat de actorul Mihai Amarie din trupa Piticot. Joi vor fi puse în valoare toate cântecelele şi ce se va lucra cu Mihai. Avem un atelier de limba engleză în Clubul Coşbook, coordonat de doamna profesoară Mureşan şi fiica ei Lia. Mai avem atelierul de confecţionat obiecte cu Larisa Bancea, artist hand-made, împreună cu care vom crea tot felul de obiecte. Ne-am gândit să facem şi ceva reciclabil pentru copii care se vor materializa într-o paradă. Atelierul de citit poveşti va fi coordonat de bibliotecari din cadrul instituţiei. Vor fi citite poveşti scurte, amuzante, iar joi, copiii vor povesti ce au reţinut din aceste poveşti. Atelierul foto se adresează copiilor mai mari. E susţinut de Ana Adam, fotrograf. Ideea a fost să le vorbim puţin de compoziţie, de culoare, de încadrare, pentru că i-am văzut pe foarte mulţi cu telefoane mobile făcând poze şi am zis să îi învăţăm puţin despre ce înseamnă fotografia şi să-i poftim prin biblioteca noastră, prin toate cotloanele, iar ei să facă o poză pe care o consideră reprezentativă, cumva Biblioteca prin ochii copiilor şi să o constituim într-o expoziţie. Atelierul de dans e susţinut de Alexandra Nagy, instructor de fitnesss. Ea va veni cu o listă de cântecele şi vom înviora şi înveseli copiii”.
Ideea „Atelierelor colorate” a prins foarte bine la copii, dar şi la părinţi şi bunici care au văzut în ele o şansă să-i scoată pe copii din faţa televizoarelor şi să le smulgă din mâini gatget-urile care îi ţin captivi în lumea virtuală.
Domnul Dobrican, un bunic care şi-a adus nepoata toată săptămâna la teatru, ne-a mărturisit că el însuşi s-a bucurat să revadă poveştile copilăriei puse în scenă de trupa „Piticot”: „Extraordinar ce se face la Bibliotecă. Mi-a plăcut ideea cu teatrul de săptămâna trecută. În primul rând, copiii au o ocupaţie şi se dezlipesc de alte lucruri care îi atrag, televizorul, desenele. Vă spun sincer că şi eu m-am simţit copil când mi-am adus aminte de Dănilă Prepeleac şi de alte poveşti minunate pe care le-am văzut împreună cu nepoţica mea”.
Săptămâna cu ateliere colorate se încheie joi cu spectacole şi expoziţii în care copiii vor arăta tot ce au învăţat.
Adaugă comentariu