”Participarea la Campania „Curăţenia de toamnă” este o datorie civică a cetăţenilor, asociaţiilor de proprietari / locatari, agenţiilor economici, instituţiilor şi autorităţilor publice care domiciliază, au sediul şi / sau îşi desfăşoară activitatea pe raza municipiului Bistriţa şi localităţile componente. În acest an Campania „Curăţenia de toamnă” se desfăşoară în perioada 16 octombrie – 16 noiembrie”, anunță Primăria Bistrița.
În cea de-a treia săptămână a fiecărei luni, operatorul de salubritate Supercom va colecta din fața caselor din Bistrița și sacii în care se află deșeurile din metal, plastic sau hârtie, alături de deșeurile menajere din pubele.
”Începând cu declanșarea acestei campanii oferim cetățenilor municipiului Bistrița care locuiesc în case individuale încă o modalitate de a colecta selectiv deșeurile. Pentru a nu mai fi obligați să se deplaseze până la platformele special amenajate pentru colectarea selectivă, în cea de-a treia săptămână a fiecărei luni cetățenii vor putea scoate în fața casei alături de pubela cu deșeuri menajere și saci în care se află deșeurile din metal, plastic sau hârtie. Deșeurile din sticla urmează să fie colectată separat în cadrul unor campanii care vor fi anunțate din timp”, a precizat administratorul public al municipiului, George Avram.
In mediul rural nu se poate aplica?.
Si aici se aduna multe deseuri de acest fel
Dacă toţi cetăţenii s-ar purta civilizat, n-ar mai fi nevoie de „campanii” de toamnă, de primăvară sau de alte asemenea acţiuni de strângere a gunoaielor aruncate peste tot. Dar cel mai important lucru este că ar fi nevoie de organizare riguroasă. Explicaţi-mi domnule George Avram, ce fel de selecţie se face, dacă în a treia săptîmână a lunii oamenii pun (deşi sacii ar trebui asiguraţi de către primărie sau societatea de salubritate) deşeurile (de sticlă, metale şi plastice) în saci separaţi (cheltuială în plus pentru contribuabili), iar societatea de salubritate ridică deavalma / de-a valma, deci vor trebui selectaţi din nou, când va funcţiona selectarea la groapa de gunoi. Organizare „ca la Beclean”, adică doi încarcă trei descarcă. Vă recomand să folosiţi metodele din apusul Europei, o anumită recompensă la cantitatea de deşeu selectată şi ridicarea separat pe categorii de deşeuri, poate veţi avea mai mult succes în educarea în acest sens a locuitorilor oraşului şi a întregului judeţ !
Daca sunt localitati de exemplu unde nu sunt containere mari pt colectare selectiva si masina de colectare vine o data la doua saptamani cum se colecteaza plasticele ,sticla si hartia???? Ce se intampla la tara cu deseurile din constructie,mizeria din santuri,si multe alte resturi vegetale,crengi,etc?????????????