Actualitate

Săptămâna viitoare începe Etapa 2 de vaccinare. Videoconferință la Prefectură. Ce a cerut premierul

Premierul Florin Cîţu le-a transmis prefecţilor, în videoconferinţa de marţi, că etapa a doua a vaccinării împotriva Covid-19 va începe săptămâna viitoare, iar până atunci centrele de vaccinare din afara spitalelor trebuie să fie gata. Şeful Executivului a vorbit despre accelerarea campaniei şi, dacă un ritm mai rapid de vaccinare va fi menţinut, atunci am putea ajunge la aproape 100.000 de vaccinuri pe zi.

”Vaccinurile vin. Avem 140.000 de vaccinuri săptămânal. Nu este niciun fel de problemă. Dorinţa noastră este să creştem numărul vaccinurilor pe care le primim săptămânal. Este complicat. Ştiţi foarte bine că România primeşte vaccinuri, dar asta nu înseamnă că nu vom încerca să creştem numărul de vaccinuri pe care le primim săptămânal. Ele cresc gradual până în martie, dar dorim să avem mai multe pentru că eu cred că dacă păstrăm acest ritm vom ajunge la aproape 100.000 de vaccinuri capacitate, să facem 100.000 de vaccinuri pe zi, ceea ce e foarte bine şi să ne ţinem de ele”, a transmis Florin Cîţu.

Premierul le-a atras atenţia prefecților că pandemia nu s-a încheiat, iar restricţiile trebuie menţinute acolo unde este necesar: ”Să nu uităm că suntem încă în pandemie şi trebuie să menţinem acolo unde este nevoie de restricţii, să menţinem acelaşi mesaj către cetăţeni. Faptul că am început această campanie de vaccinare nu înseamnă că pericolul a trecut, şi asta trebuie să spunem în fiecare zi. Această campanie de vaccinare este complementară. Ajută la eliminarea pandemiei mai repede, asta este tot ceea ce voiam, dar încă suntem în pandemie, încă trebuie să respectăm aceste reguli şi dumneavoastră, ca reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu, trebuie să vă asiguraţi că aceste reguli sunt respectate. Vă solicit ca de fiecare dată să sprijiniţi şi pe domnul Valeriu Gheorghiţă şi pe domnul secretar de stat, domnul Andrei Baciu. Ei sunt desemnaţi să coordoneze această activitate la nivel naţional. Ei au nevoie de sprijinul dumneavoastră, dar vă stau la dispoziţie cu orice informaţie de fiecare dată”.

El a precizat că săptămâna viitoare trebuie să fie gata centrele de vaccinare din afara spitalelor, pentru că atunci va începe etapa a doua a vaccinării.

În a doua etapă, care începe luna aceasta, poate primi vaccinul populația din grupele de risc, vârstnici și bolnavi cronici, precum și lucrătorii din domeniile esențiale. Apoi, în etapa a 3-a, va demara vaccinarea populației generale.

”Încă o dată vă mulţumesc pentru efortul pe care îl faceţi. Trebuie cu toţii să continuăm şi să accelerăm această campanie de vaccinare. Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua pentru vaccinare şi asta înseamnă că va trebui să avem acele centre în afara spitalelor. Aici este nevoie de susţinerea dumneavoastră. Trebuie să avem aceste centre cât mai repede funcţionale. Vreau ca aceste centre să fie gata până la începutul etapei a doua, ceea ce înseamnă după estimările noastre şi domnul ministru al Sănătăţii este acolo, ministrul de Interne, ministrul Apărării, din estimările noastre, săptămâna viitoare ar trebui să începem etapa a doua. Deci înseamnă că aceste centre, care sunt în afara spitalelor, ar trebui să fie gata săptămâna viitoare şi nu cred că avem vreo scuză să nu fie gata săptămâna viitoare”, a mai spus Cîţu.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că etapa a doua de vaccinare anti-Covid-19 va începe la jumătatea lunii ianuarie şi va cuprinde persoanele de peste 60 de ani sau cu boli cronice şi persoanele care deservesc activităţile esenţiale, fiind vorba în total de 5,5 milioane de oameni. El a adăugat că se estimează că începutul lunii aprilie este un termen realist pentru a începe etapa a treia de vaccinare.

Vaccinarea în Bistrița-Năsăud

În județul Bistrița-Năsăud, campania de vaccinare a început în data de 31 decembrie 2020. În 31 decembrie 2020 și 1 ianuarie 2021 s-au vaccinat 250 de persoane, acesta fiind și numărul de doze distribuite în Bistrița-Năsăud în prima tranșă. A doua tranșă, de 440 de doze, a sosit în 3 ianuarie, iar din 4 ianuarie s-a reluat vaccinarea.

Pentru prima etapă de vaccinare, care constă în imunizarea lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi cel social, public sau privat, funcţionează centrele de vaccinare de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, Clinica Sanovil Bistrița, Spitalul Orășenesc ”Dr. George Trifon” Năsăud și Spitalul Orășenesc Beclean.

În total vor fi însă 11 centre de vaccinare pentru campania de imunizare contra Covid-19. Dintre acestea, patru vor fi în municipiul Bistriţa, incluzând Spitalul Judeţean de Urgenţă, Policlinica şi două unităţi medicale private, alte trei vor fi în oraşul Beclean (spitalul orăşenesc, un centru medical şi o clădire în care a funcţionat anterior o grădiniţă) şi câte unul în oraşul Năsăud (spitalul orăşenesc), Teaca (unitate de asistenţă medico-socială), Maieru (policlinică) şi Prundu Bârgăului (dispensar).

1 comentariu

  • Daca domnul prefect se transforma in exemplu public și se vaccinează in fata presei și eu funcționar public bag serul in organism.Altfel folosesc masca, distanțarea și ceaiurile naturale.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.