Economie

Șapte mici pepinere vor fi amenajate în Bistrița-Năsăud cu bani din PNRR

În județul Bistrița-Năsăud se vor amenaja șapte pepiniere pe Valea Bârgăului, la Dipșa sau Lechința, fiecare proiect urmând să beneficieze de o finanțare nerambursabilă de 200.000 de euro, bani din PNRR.

”Pe schema de minimis au fost depuse șapte proiecte la noi în județ. Sunt oameni care vor să facă mici pepiniere, să producă 50.000 de puieți, 100.000 de puieți. Avem și la Bârgău, Dipșa, Lechința, sunt mici proprietari care s-au gândit că pot face o pepineră pe câțiva ari, își pot lua utilaje. Nu există o suprafață minimă pe care să amenajeze pepiniera micii producători. Suma este până în 200.000 de euro și ea reprezintă ajutor de minimis, finanțare 100%”, a spus Dan Pintea, consilier superior la Garda Forestieră Bistrița-Năsăud.

Potrivit acestuia, la o finanțare de peste 200.000 de euro se cere contribuția beneficiarului de 10% până la 300.000 de euro, 20% și 30% în funcție de valoarea proiectului.

”Avem în județ pepinierele mari de la Sărata, Silhoasa care depun proiecte pentru măsura aceea cu cofinanțare”, a spus el.

Măsura de sprijin pentru pepiniere și tehnologiile de producere a puieților forestieri prevede o asistență financiară ce se acordă sub formă de grant pentru cererile de transfer depuse de beneficiari, care cuprind plățile care urmează a fi efectuate. Intensitatea sprijinului public nerambursabil este de 100% din valoarea totală a investiției propuse.

În cadrul schemei, ajutorul se va acorda sub forma unei finanțări nerambursabile, care se va putea plăti și eșalonat, în tranșe, după implementarea fiecărei etape distincte, dacă sunt prevăzute în contractul de finanțare. Ajutorul care se plătește în mai multe tranșe se va actualiza la valoarea ratei de schimb din momentul acordării. Costurile eligibile se actualizează la valoarea pe care o au la momentul acordării ajutorului.

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis pentru pepiniere și producerea de puieți forestieri pot fi reprezentați de orice solicitant care îndeplinește cel puțin una dintre următoarele cerințe specifice:

a) este deținător de pădure inclusă în fondul forestier național;
b) este autorizat în condițiile legii pentru producerea de MFR – material forestier de reproducere;

De asemenea, solicitanții schemei de ajutor trebuie să îndeplinească următoarele cerințe generale:

a) să aibă calitatea de persoană juridică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau familială;
b) să nu fie întreprinderi împotriva cărora a fost emisă o decizie de recuperare a unui ajutor de stat, dacă această decizie de recuperare nu a fost deja executată.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.