La împlinirea a 700 de ani de la atestarea documentară a satului Stupini, comuna Sânmihaiu de Câmpie, dar şi cu prilejul Centenarului Marii Uniri, a fost dezvelit Monumentul Eroilor căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, în cadrul unui ceremonial militar-religios, şi au fost sfințite căminul cultural modernizat și capela construită în localitate.
IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a conferit primarului comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate, Ordinul ”Sfinții Martiri Năsăudeni”.
Au fost prezenți la eveniment ministrul Apelor și Pădurilor, senatorul Ioan Deneș, secretarii de stat Sorin Roşu Mareş de la Ministerul Agriculturii şi Alexandru Pugna de la Ministerul Culturii, președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, vicepreședintele CJ Ioan Țintean, senatorul Ioan Simionca.
”Zi de sărbătoare pentru comunitatea din Stupini. Astăzi, la sărbătorirea a 700 de ani de la prima atestare documentare a localității Stupini, am avut bucuria să particip la dezvelirea monumentului eroilor căzuți în primul și al doilea război mondial și la sfințirea de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț a capelei mortuare și a căminului cultural din localitate. Chiar dacă la prima atestare documentară în localitate erau peste 200 de familii, iar astăzi se mai regăsesc doar 58 de familii, acești oameni merită să aibă toate cele necesare unui trai de viață decent. Am încredere că împreună cu domnul primar Ioan Mate, care este un mare gospodar, această frumoasă zonă de câmpie o să fie din nou una prosperă, iar tinerii vor dori să revină în locurile lor natale. Felicitări domnului primar Ioan Mate, care a primit din partea IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei ”Ordinul Sfinților Martiri Năsăudeni”, dovadă a implicării în viața comunității. De asemenea, îl felicit și pe părintele paroh Ilie Oltenaș pentru frumoasa parohie de creștini pe care o păstorește, iar drept recunoștință a primit din partea IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei distincția ”Crucea Mitropolitană”, a menționat Emil Radu Moldovan pe pagina sa de Facebook.
Foto: Facebook Emil Radu Moldovan
Praznicul cât de micuț,
Moldovan și Andreicuț.
Dacă guvernanţii din ultimii 29 de ani ar fi acordat „niţică” atenţie agriculturii, poate am avea şi în Stupini mai multe familii decât cele 58, câte sunt acum. Iar observaţia făcută cu privire la 200 familii existente în localitatea Stupini cu 700 de ani în urmă trebuie revizuită, e „puţin”exagerată. Poate să fi fost 200 de familii înainte de colectivizare, care s-a încheiat în anul 1962, dar de atunci au trecut doar 56 de ani şi nu 700. Şi încă ceva, ce a făcut primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, pentru a primi „Ordinul Sfinţilor Martiri Năsăudeni”, ce implicaţii a avut în viaţa comunităţii năsăudenilor, sau au fost comandate cumva mai multe decoraţii pentru cei din Năsăud şi n-au fost destui merituoşi? Am pus doar o întrebare.
F. bine punctat! Felicitări! Poate unii se cred patroni pe Romania aceasta…!
dragii mei ,privesc si ma minunez….,jale
Intrebare, Andrei Andrecut BOR, are buletin de bistrita?
Are buletin de informator, dovada că a făcut poliție politică. Nu ajunge?
Ce tupeu, obraznicie cata inchipuire, in strana stau smecherii……intrati ma in altar.
Praznicul, cât de micuț,
Moldovan cu Andreicuț.