Primarul Ovidiu Creţu a mers pe la toate căsuţele şi tarabele cu marfă, la cele din cadrul expoziţiei, dar şi la cele cu vânzare. S-a interesat de diferitele soiuri de fructe şi legume, a fost îmbiat cu mere şi prune, ţuică, plăcinte, brânzeturi, castane coapte şi chiar sarmale cu păsat, din care a gustat câte puţin.
”Anul acesta, toamna a venit mai repede, în sensul că am avut o vară călduroasă şi fructele s-au copt mai repede, de aceea am făcut mai devreme festivalul ”Toamna bistriţeană”, Ziua recoltei sau cum îi spunem acum, ”Toamna fanfarelor”, pentru că le-am unit. Ceea ce este îmbucurător, se vede de la an la an, este că cei de la noi din judeţ vin cu legume în special, că fructele au venit mai demult, la nivelul oricăror producători din sud sau din afară. Dacă vă amintiţi, prin anii 90 veneau legumele din Italia din Olanda. Acum, în Runcu Salvei, Monariu, Bistriţa, ca să nu mai vorbim de Şintereag, Cociu, Floreşti se fac legume frumoase, mari, de calitate şi cu gust corespunzător. Conopida sau vinetele pe care doar în vis le vedeam aşa sau în poze în urmă cu 20 de ani acum se produc la noi în condiţii foarte bune”, a declarat Ovidiu Creţu.
Primarul consideră că ediţia din acest an a ”Toamnei fanfarelor” este ”una reuşită”: ”Avem mulţi expozanţi, am folosit şi căsuţele pe care le punem pe pietonal de Crăciun şi Anul Nou, pentru că le-am construit tocmai pentru a le oferit posibilitatea producătorilor să îşi expună mai bine marfa şi să aibă siguranţă peste noapte”.
El a oferit, din partea municipalităţii, premii celor mai frumoase standuri, câte trei la fiecare categorie: legume, fructe, produse apicole, păsări şi animale mici: ”Ar trebui să-i premiem pe toţi, am văzut standuri cu produse de calitate, amenajate cu simbolurile toamnei, struguri atârnaţi sau dovleci decorativi”.
Cei care au mers în Viişoara să-şi facă provizii, mai ales că Piaţa Decebal şi piaţa en-gros de pe strada Tărpiului sunt închise sâmbătă şi duminică, pe parcursul celor două zile de sărbătoare a toamnei, au putut asculta muzică de fanfară. În Heidenfeld a avut loc deschiderea festivalului fanfarelor, la care au fost invitate Fanfara şi Majoretele Tineretului din Csorvas (Ungaria), Fanfara Promenada şi Trupa de majorete Angels din Câmpia Turzii, Fanfara din Reghin, Fanfara din Rodna, Fanfara şi trupa de majorete MCM din Gherla, Fanfara baptistă Armonia Forte-Fortissimo din Bistriţa, Fanfara Garnizoanei Bistriţa. Pentru duminică au fost programate concerte la foişorul din Parcul Municipal, începând cu ora 12.00.
”Această acţiune cumulează două evenimente care s-au desfăşurat separat la început, iar în ultimii ani le-am ţinut împreună: ”Toamna bistriţeană”, un festival al toamnei şi al belşugului, şi Festivalul fanfarelor, în care muzica de promenadă este adusă în Bistriţa. Am reunit cele două manifestări. Toamna se potriveşte foarte bine cu muzica de fanfară, e anotimpul belşugului. Este important să existe o producţie proprie de orice, dar în primul rând de produse agroalimentare. Cei care expun din judeţ aduc produse care în urmă cu 20 de ani ne imaginam că se cultivă doar în alte ţări. Fructele şi legumele noastre sunt mai frumoase şi mai gustoase decât cele pe care le aduceam din alte părţi, rivalizează cu oricare dintre cele produse în Italia sau Olanda. Le mulţumesc fermierilor, întreprinzătorilor, că reuşesc cu eforturi, şi nu puţine, să producă legume şi fructe de foarte bună calitate”, a spus primarul Ovidiu Creţu.
Ce frumoase sunt pozele de aici fata de cele vazute la alt ziar – cel care afla primul. Felicitari pentru articol si poze.
Intr-adevar foarte tari pozele, mai ales aceea in care apar cele doua ,,tarancute„ cu ochelari de soare. Foarte asortate, nimic de zis… Halal respect fata de costumul popular…