Actualitate Recomandări

Cum va fi sărbătorită Ziua Iei la Parohia Ortodoxă ”Sfânta Treime” Bistrița

De Ziua Universală a Iei, sărbătorită în 24 iunie, invitata Parohiei Ortodoxe ”Sfânta Treime” din Bistrița este prof. Ana Filip, reputat om de cultură al meleagurilor noastre și susținător neobosit al culturii și istoriei năsăudene.

”Invitata noastră va spune povestea iei românești, de la simbol arhetipal regăsit în reprezentarea femeilor dacice de pe Columna lui Traian până la veșmântul cultural care îmbracă omul contemporan. Vă așteptăm, cu mic,cu mare, să ne bucurăm împreună de frumoasa sărbătoare a iei și a Sânzienelor, o zi încărcată de simboluri românești!”, a anunțat parohia în care slujesc preoții Tudor Mudure și Marius Pintican.

Ei au adresat credincioșilor rugămintea să participe la acest eveniment îmbrăcați în ii.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în fiecare an, pe 24 iunie, pentru a promova cămașa din pânză cu broderii impresionante, care amintește de lada cu zestre a bunicii. Bluza tradițională românească este celebrată de români odată cu Sânzienele și cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Comunitatea „La Blouse Roumaine” a propus, în 2013, ca ia să devină brand de țară. În același an, a organizat, pentru prima oară, Ziua Universală a Iei în aceeași zi în care este sărbătoarea de Sânziene. În scurt timp, evenimentul a devenit global, fiind sărbătorit în peste 50 de țări de pe șase continente. Totul pentru a promova bluza tradițională și obiceiurile românești.

În 2015, primarul din Washington D.C, Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept „Ziua Universală a iei”, datorită eforturilor comunității românești din capitala Statelor Unite și a Ambasadei României la Washington. În acest fel, bluza românească este recunoscută ca un simbol internațional al culturii române și o sursă de inspirație pentru creatorii de modă din lumea întreagă.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.