Social

Registrul național al produselor montane, mai bogat cu șase sortimente de lactate făcute la Sângeorz-Băi

Încă șase sortimente de lactate din județul Bistrița-Năsăud, produse de Societatea Cooperativă Agricolă de Grad 1 Grupul de producători Sângeorz-Băi, au fost incluse în Registrul național al produselor montane, anunță Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud.

Este vorba de ”Cașcaval”, ”Telemea”, ”Smântână”, ”Urdă”, ”caș din lapte de vacă” și ”Brânză frământată de Sângeorz-Băi”.

Agenția Națională a Zonei Montane a mai dat dreptul unei persoane fizice autorizate din Bistrița-Năsăud să folosească mențiunea de calitate facultativă ”produs montan” pentru două brânzeturi pe care le produse în gospodărie. Este vorba de Magdalena Marina Oprea din Feldru care își va putea vinde produsele ”Caș de vacă” și ”Brânză frământată de vacă” folosind această etichetă.

Fermierii români au început să aplice pentru obținerea atestării de „produs montan”, o calitate acordată de Ministerul Agriculturii, produselor alimentare care sunt realizate cu ingrediente din zonă montană sau prin intermediul unor procese tehnologice specifice acestei zone.

Produsul montan este produsul destinat consumului uman, în cazul căruia: – materiile prime, dar și furajele pentru animalele de fermă provin în principal din zone montane – în cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, în zone montane.

Solicitantul poate fi:

  • persoană fizică ce deține atestat de producător eliberat în conformitate cu prevederile Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificări și completările ulterioare,
  • societăți comerciale înmatriculate conform prevederilor Legii societăților 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ce desfășoară activitate în sectorul agroalimentar,
  • persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale înregistrate în conformitate cu OUG nr. 44/2008.
  • cooperative agricole înregistrate în conformitate cu Legea cooperației Agricole nr. 566/2004.
  • societăți cooperative înființate în bază Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației.

Mențiunea „produs montan” poate fi aplicată produselor obținute de la animale din zone montane și care sunt prelucrate în aceste zone. De asemenea, poate fi aplicată produselor obținute din animale crescute cel puțin în ultimele două treimi ale vieții lor în zone montane, dacă produsele sunt prelucrate în aceste zone. Prin derogare de la cele enunțate, mențiunea „produs montan” poate fi aplicată produselor obținute din animalele transhumante, crescute cel puțin o pătrime din viață în transhumanță și care au păscut pe pășuni din zone montante.

Hrana destinată animalelor de fermă este considerată a proveni în principal din zone montane atunci când proporția din rația furajera anuală care nu poate fi produsă din zone montane, exprimată în procente de substanță uscată, nu depășește 50%, iar în cazul rumegătoarelor, 40%.

Anul trecut, la o dezbatere de la Sângeorz-Băi s-a spus că zona montană a judeţului Bistriţa-Năsăud este „un teritoriu fără identitate din punct de gastronomic”.


CITEȘTE ȘI

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS