Policlinica Bistriţa, reabilitată şi modernizată cu bani europeni, funcţionează de astăzi din nou pe strada Gării, acolo unde oamenii vor găsi, în afară de condiţii moderne şi aparatură de ultimă generaţie, şi medici specialişti în gastroenterologie, nefrologie, urologie, psihiatrie pediatrică, neurologie pediatrică şi chirurgie pediatrică. Potrivit directorului Policlinicii Bistriţa, dr. Petru Orza, acestea nu existau până acum în Ambulatoriu.
„Consider că e o reabilitare de succes în condiţiile în care folosim o clădire veche, din 1969, adusă la condiţiile actuale, cu standardele actuale. Acest lucru înseamnă că avem aparatură foarte modernă cu care sunt echipate majoritatea cabinetelor cum sunt cele pentru boli cardiovasculare, bolile digestive, pentru investigaţiile de radiologie şi, nu în ultimul rând, investigaţiile de laborator. Aici avem investită cea mai mare parte a banilor pentru retehnologizare. Chiar pe toate palierele suntem acum în ultimul trend. De exemplu, avem un aparat ultraperformant de radiologie. Dacă acum am făcut radiografia, ea este încărcată online şi este văzută nu numai de noi în sistem, ci de oriunde. Acest lucru vom continua să îl facem şi pentru mamografii şi ecografii”, a declarat dr. Orza.
L-am întrebat pe dr. Orza dacă există şi personal medical care să utilizeze toată această aparatură performantă.
„Avem personal medical şi medici pentru toate specialităţile pe care le-am afişat. Ne lipseşte, dacă pot spune aşa, alergologul. În rest, avem specialităţi în plus, cum ar fi gastroenterologia, nefrologia (ramura medicinei interne care se ocupă cu studiul patologiei renale -n.r.), urologia, psihiatria pediatrică, neurologia şi chirurgia pediatrică. Avem vreo 5-6 specialităţi în plus faţă de momentul în care am început proiectul. Va trebui să găsim câte un spaţiu şi pentru ele. Nu putem oferi servicii de neurochirurgie sau de chirurgie plastică unde avem doctori, dar nu pentru ambulatoriu, ei sunt la spital. Din punctul de vedere al dotărilor se poate face un triaj foarte bun al pacienţilor. Totul ţine acum de dirijarea lor în sensul că medicii de familie trebuie să îi trimită aici şi nu în alte părţi, în UPU sau direct la spital. Aici e toată cheia, ca ei să fie mai întâi triaţi aici şi apoi internaţi dacă este cazul”, a spus dr. Orza.
Directorul administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany, care s-a ocupat îndeaproape de proiect, a declarat pentru Timp Online că reabilitarea Policlinicii reprezintă „o investiţie de succes”.
„Este un proiect care efectiv a demarat în anul 2009 când l-am depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest. A intrat în aşteptare pentru că toate fondurile fuseseră deja alocate aşa încât a fost reintrodus şi finanţat în anul 2012. Tot ce se vede acum s-a făcut începând din 20123 cu procedurile de licitaţie, lucrările efective de construcţie şi dotarea cabinetelor. În primul rând am încercat să umanizăm Policlinica. Având în vedere că e o clădire construită din 1969 nu am putut interveni pe structura ei funcţională. Am deschis partea din faţă făcând un parc public foarte frumos şi am încercat să aducem apartură de ultimă generaţie pentru toate specialităţile medicale. Laboratorul de radiologie şi imagistică medicală a fost dotat cu un aparat de la Philips complet digitalizat. Asta înseamnă că îl vom putea utiliza doar cu asistenţi medicali. Dacă la un moment dat nu avem medic în radiologie, se face expunerea, aceasta se încarcă automat în sistemul informatic al spitalului, iar medicii din spital pot face interpretarea în timp util şi pot transmite pacientului diagnosticul. Asta înseamnă timp de aşteptare mai scurt, costuri mai mici fiindcă nu mai imprimăm filmul, el va fi dat pe CD, deci toate sunt aduse la cel mai înalt standard. De asemenea, avem ca şi dotări şapte ecografe 4D, avem la pediatrie încă un ecograf portabil, iar laboratorul de analize medicale este dotat cu tehnică de ultimă generaţie în privinţa analizoarelor”, a spus Lazany.
Directorul administrativ al SJU a explicat că nu va mai fi nevoie nici ca pacienţii să stea „ciorchine” pe la uşi, aşteptând să le vină rândul: „Acum, se eliberează un bon de consultaţie, iar pacienţii, în sala de aşteptare, vor vedea numărul bonului care se consultă la specialitatea la care vor ei să meargă, astfel încât nu trebuie să stea lipiţi de uşa cabinetului, stau civilizaţi pe scaune şi îşi aşteaptă rândul”.
Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Bistrița (Policlinica), modernizat cu 8,2 milioane de euro bani europeni, a fost inaugurat miercuri în prezența oficialităților: președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu, parlamentarii Doina Pană și Ioan Deneș, vicepreședinții CJ Alexandru Pugna și Dorin Popescu, viceprimarul Bistriței, George Avram, numeroși primari în frunte cu cei ai Becleanului și Năsăudului, Nicolae Moldovan respectiv Mircea Romocea, șefi de instituții.
Nu inteleg cum toata presa bistriteana a inghitit asta cu Policlinica. Nu inteleg de ce nu se recunoaste ca rezultatul investitiilor faraonice de acolo este o deceptie generala care de fapt era de asteptat. nu inteleg cum presa ia de bune ineptiile care se spun legate de faptul ca doctorii nu ar fi capabili sa foloseasca tehnologia pe care a adus-o Lazani si cu Buta, si nu inteleg de ce nu vede nimeni lucrarile de proasta calitate de acolo, echipamentele turcesti si chinezariile cumparate , nu inteleg cum de nu socoteste nimeni cit a costat metrul patrat de reabilitare, parca suntem cu totii beti si prosti.