Actualitate

Sașii au alungat iarna. Tradiția Faschingului merge mai departe (FOTO)

Sașii din județ au alungat iarna și anul acesta, carnavalul primăverii fiind găzduit de restaurantul Hotelului ”Diana” din Bistrița, unde membrii comunității au cântat, au dansat și s-au bucurat împreună de prezența rudelor și prietenilor.

Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România filiala Bistrița-Năsăud, Cristian Roth-Gross, a declarat pentru Timp Online că tradiția Faschingului a fost adusă de coloniștii sași, ea fiind continuată de membrii comunității germane din Bistrița care vor să-i atragă spre ea și pe românii care iubesc tradițiile săsești..

”Este un carnaval prin care încercăm să alungăm iarna și să ne pregătim de primăvara agrară. Totodată este un ultim bal înainte de lăsata secului la postul Paștelui. Am invitat trupa de dansuri germane a Colegiului Național Liviu Rebreanu, trupa Trio Saxones Plus, compusă din trei preoți evanghelici care ne încântă cu melodiile lor foarte frumoase. Aș vrea să le transmit celor care rezonează la tradiția săsească faptul că acest bal poate fi și pentru ei. Îi așteptăm anul viitor să se înscrie și să se bucure alături de noi”, a spus președintele FDGR, Cristian Roth-Gross.

Totodată, el a anunțat că, în 20, 21 și 22 septembrie a.c., va avea loc întâlnirea sașilor la Bistrița, organizator principal fiind Forumul Democrat al Germanilor din România cu sediul la Sibiu.

”De obicei, întâlnirile sașilor au loc într-o singură zi, de data aceasta vor fi trei zile și invităm pe toată lumea să participe alături de noi”, a spus el.

La Fasching a cântat și Alexa Dragu în calitate de invitat special.

14 comentarii

  • Ma bucur sa aflu ca traditia sasilor merge inainte chiar daca ei au ramas numai ” o mana ” dar cu o inima mare ;bucuria de a vedea copiii in costume traditionale si dansuri traditionale, felicitari tuturor organizatorilor, orchestrei Trio Saxones Plus, ……si cu spernta ca o sa ne revedem cat mai multi in Bistrita la Sachsen Treffen .

  • Stimata Doamna Sabau,

    Ce o fi „Fashing”? Ceva englezesc sau american? De Fasching am auzit deja, de „Fashing” nu!
    Daca nu vorbiti limba germana, de ce nu i-ati intrebat pe cei de la Forumul German cum se scrie corect Fasching? Sau de ce nu v-ati documentat pe internet? Doar sunteti jurnalista, sau nu?

    Coraicu

    • Ca să puteți dumneavoastră să vă vărsați veninul. Că altfel puteați să vă îmbolnăviți și să supraaglomerați spitalul. Noi nu greșim pentru că suntem oameni, ci pentru ca să vă dăm ocazia tuturor celor care nu puteți respira din cauza greșelilor noastre să ne dați în cap. Acesta este scopul nostru în viață: să vă oferim ocazia să ne ardeți pe rug pentru o virgulă pusă greșit, o literă mâncată și un cuvânt dublat. Iată cum mi-ați dat ocazia să explic pentru ce m-am făcut jurnalist: ca să mă arătați toți cu degetul, ca să vă simțiți superiori, educați și cultivați, fericiți că m-ați prins cu litera lipsă.

  • Stimata Doamna Sabau,

    Vad ca ati corectat repede „Fashing” in titlu. Va rog sa corectati „Fashing” si in ultima fraza a textului publicat.
    Sanatate si numai bine!

    Coraicu

    • Cred că cel mai bine este ca data viitoare, seara, cânde au loc tot soiul de evenimente, să stau acasă și să-mi văd de treabă. Cel care nu muncește nu greșește.

    • Mă văd nevoit să vă răspund, domnule Coraicu. Doamna Cristiana Sabău este absolventă la Facultatea de Filologie secția Română – Franceză, iar cuvântul Fasching (fărșang) este foarte rar folosit, este utilizat de către sașii transilvăneni, în germană se scrie Karnival, doar o dată pe an, când are loc, deci nu o puteți acuza de neștiință. În replică vă pot spune și eu dumneavoastră d-le Coraicu, că nici dumneavoastră nu ați nimerit limba engleză, întrucât în această limbă se numește ”carnival”. Deci trebuie să vă mulțumiți cu explicațiile primite. Și dumneavoastră puteați să vă documentați înainte de a-i cere socoteală autoarei articolului. Să știți că ”graba strică treaba ”la oricine!!!

  • Mă bucur deosebit de mult pentru reușita Fasching-lui (fărșangului) sașilor transilvăneni, de fapt a urmașilor acestora. Insist asupra denumirii Siebenbürger sachsen – sași transilvăneni, nume autoadoptat de către membrii acestei națiuni, care a luat ființă ca urmare a unirii urmașilor coloniștilor invitați (hospes lat.) cum au fost inițial numiți de către Regele Géza al II-lea al Regatului Maghiar în prima jumătate a secolului al XII-lea, apoi s-au numit saxones (saxoni), iar din secolul XIII sași transilvăneni – spre a putea fi deosebiți de ziepser-ii (țipțerii) colonizați în Ungaria de Sus, pe teritoriul din jurul orașului Zieps, aflat pe teritoriul actual al Republicii Slovacia. Am aflat aceste amănunte studiind istoria Regatului Maghiar și Istoria Transilvaniei, deoarece am început să scriu un roman istoric cu tema formării acestei națiuni și a contribuției ei la dezvoltarea culturii și civilizației transilvane, prin trecerea în revistă a vieții sociale, economice, culturale și politice a unor familii și a întregii comunități din Dorolea (Kleinbistritz, Aszúbeszterce) de-a lungul istoriei, până la depopularea ca urmare a plecării tuturor componenților etniei, sub pretextul reîntregirii familiilor. Mă bucur să aud că în zilele cuprinse între 20-22 în decursul lunii septembrie 2019, va avea loc Întâlnirea sașilor transivanieni – Der Siebenburger sachsen Treffen, la care, dacă Dumnezeu mă ține în viață aș dori să iau parte. Voi lua legătura , între timp personal cu dl. Președinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, Filiala Bistrița-Năsăud, dl. Cristian Roth-Gross, pentru discutarea unor probleme de interes comun.

    • Sediul nostru se afla pe Bulevardul Republicii la numarul 43.
      Telefon 0363 104 148
      Ar fi de preferat sa luam legatura telefonic in prealabil.
      Multumim de interes

  • Sunt incantat ca stimabilii SASI petrec in asteptarea primaverii si alunga iarna. Astept primavara alaturi de ghioceii mei din gradina casei mele care deja au iesit de sub zapada in grupaje, inalti cat o tigara cu capusorul la vedere. Ce bine ar fi sa-i vedem cu miile pe toata partia de pe Cocos , poate ca atunci cei de la Pro tv vor face un reportaj mult mai reusit. Transmit cu aceasta ocazie primarului ca din noroc poate se va mai schia doua-trei zile dupa 15 febr. Si pa si pusi pana la anu. Ghioceii nu mint niciodata si dau vremea mai exact decat oricare meteorolog.

    • La Bistrița sunt ghiocei cu miile. Toți stau cu capul plecat în fața primarului pesedist, conform principiului: Capul plecat labia nu-l taie!

  • La B-ta sunt intradevar ghiocei cu miile care au stat acasa si nu au votat. Astfel s-au ales cu o mare belea timp de 12 ani. Daca tot asa o sa se comporte orasenii nu au decat sa o pateasca si mai rau ca merita. Indiferenta nu inseamna cap plecat ci cu mult mai rau. Primarul in fond a fost ales doar de o minoritate disciplinata de pensionari si foarte putini tineri care urmaresc avantaje si capatuiala pe liste de asteptare. Sunt copii fostilor comunisti, dar si intreg aparatul bugetar si multe cadre didactice care se milogesc de cand lumea tot la un tatuc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.