Cultură

Sat întemeiat de saxoni. Are de zece ori mai puțini locuitori decât în sec. XIX

Un sat din județul Bistrița-Năsăud care a fost întemeiat de saxoni avea, la un moment dat, o populație de opt sute de locuitori. În urmă cu 17 ani, jumătate dintre case au ajuns să fie goale. Acum, în sat locuiesc sub o sută de oameni.

Este vorba despre satul Jeica din comuna Mărișelu, întemeiat de saxoni. La mijlocul secolului al XIX-lea, în Jeica locuiau aproape opt sute de oameni, dar până în 1990 numărul s-a redus la 137, potrivit Bogății din istoria vie a Transilvaniei.

În ianuarie 2007, 81 din cele 151 de case erau goale sau deja prăbușite. Grupul de locuitori de 50-60 de ani venit din Bistrița, care s-a mutat aici după pensionare, era considerat ca făcând parte din generația tânără.

Potrivit recensământului din 2021, în Jeica mai locuiau 92 de persoane dintre care 39 de bărbați și 53 de femei.

Biserica evanghelic-luterană din satul Jeica a fost construită în anul 1868, pe locul unei biserici medievale de secol XIV. Maghiarii din sat aparțin confesiunii luterane, nu reformate.

Acesta însă nu este cel mai mic sat din Mărișelu. La Nețeni erau 9 persoane dintre care 3 bărbați și 6 femei.

Comuna Mărișelu este situată în județul Bistrița-Năsăud și este compusă dintr-un număr de șapte sate Mărișelu (reședință), Bârla, Domnești, Jeica, Măgurele, Nețeni și Sântioana.

Conform datelor ultimului recesământ efectuat în 2021, populația comunei Mărișelu se ridică la 2.246 de locuitori.

Principalele atracții turistice ale comunei sunt bisericile de lemn situate în satele Mărișelu și Măgurele, dar și Rezervația Naturală „Râpa cu păpuși”.

Etichete

2 comentarii

    • Au plecat dupa servici si spitale din pacate. Poate proiectul Via Transilvanica va reusi sa invie unele din acest sate de altfel deosebit de frumoase si cu o priveliste superba.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.