Social

Satul cu cei mai mulți cultivatori de cireșe, în sărbătoare. Festivalul, la o nouă ediție

Sărbătoarea cireşelor de la Cireşoaia a avut loc în 30 iunie 2019, după slujba de la biserică, la fel ca și în alți ani. Sărbătoarea datează din 1893, an în care moşierul din zonă, fascinat de bogăţia şi frumuseţea fructelor, i-a dedicat o zi specială. Festivalul a fost întrerupt, în perioada comunismului, mai precis în anii `80 şi a fost reluat în 1993. Până în 1901, festivalul se ținea pe un câmp, iar la el participau doar boierii şi câţiva oameni mai bogaţi. În 1901 s-a luat hotărârea să se facă în centrul satului, într-o grădină.

Satul Cireşoaia, situat la circa 45 kilometri de municipiul Bistriţa şi 10 kilometri de oraşul Beclean, are o populaţie preponderent de etnie maghiară şi este ascuns între dealuri pline de livezi de cireşi, vişini şi nuci, aici fiind cultivate soiuri diverse de cireşi, apreciate atât în ţară, cât şi în străinătate. În livezile satului are se întind pe mai bine de 300 de hectare sunt cultivate aproape 50 de soiuri de cireşe, fiind singura localitate din România care adună atât de multe soiuri din aceste fructe.

Festivalul cireşelor a devenit o atracţie atât pentru locuitorii judeţului nostru, cât şi pentru cei din judeţele limitrofe, fiind prilejul ca sătenii să doneze o parte din recolta lor şi să o pună la dispoziţia vizitatorilor târgului organizat în centrul satului, în schimbul plăţii unui bilet de intrare.

În Piața Independenței Nord din Bistrița, fructele de la Cireșoaia costă între 8 lei și 11,9 lei kilogramul, producătorii estimând că astăzi, la sărbătoarea din satul lor, vor fi mai scumpe.

Cireşele se numără printre cele mai sănătoase fructe şi sunt considerate un aliment-medicament datorită unui aport variat de vitamine pe care îl aduc organismului. Diuretice, laxative, depurative, cireşele sunt desertul ideal pentru copii, dar şi pentru cei care suferă de reumatism, artrită, constipaţie şi celor cu probleme digestive. Cireşele elimină acidul uric şi au o acţiune energizantă asupra organismului. Cireşele sunt o bună sursă de fibre, importante pentru menţinerea sănătăţii sistemului digestiv.

Fructele sunt foarte importante şi în prevenirea cancerului de colon, atat datorită conţinutului de fibre, cat şi conţinutului mare de antioxidanţi.

Iată programul în limba maghiară, publicat și AICI. 

11:00 órától ünnepi istentisztelet a magyardécsei református templomban
12:00 órától megnyitóbeszéd a magyardécsei általános iskola udvarán
12:20–tól fellép a magyardécsei Cseresznyevirág néptánccsoport
13:00 órakor fellép a dési Aranyeső néptánccsoport
13:15-től fellép az Ansamblul Unirea mezőségi román néptánccsoport
17:00 órakor fellép Kovácsovics Fruzsina
17:50-től András Előd humorista előadása következik
18:40-től fellép a Két szoknya egy nadrág társulat
19:30-tól Postáj Józsi énekel
20:30-tól a Cairo együttes lép fel
21:30-tól fellép a Kerozin együttes
22:30-kor tüzijáték zárja az idei ünnepséget

Belépõk ára: 10 lej felnõtteknek, 5 lej gyermekeknek.

5 comentarii

    • daca intrebi in romaneste cat costa ciresele, iti raspund …9 lei!!!!!
      doar e kakatul lor….

    • PENTRU CA IN TRECUT LA ACEST FESTIVAL PARTICIPAU….DOAR BOIERII!

  • Pedure draghe pedure frumos cinta cucu-n tine
    Eu spun cucului sa tace ele se muta pe alte lemne!
    ***
    Sa deie Domne Domne la voiu se remina cirese verde in lemn uscatu !!! si sa taiati le tote cu toporu!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.