Social

Satul din Bistrița-Năsăud care ar putea intra în carantină ”dacă evoluția este negativă”

Un sat din județul Bistrița-Năsăud, unde se înregistrează cele mai multe cazuri de persoane infectate cu coronavirus, ar putea intra în carantină dacă evoluția va fi în continuare negativă și oamenii nu vor respecta măsurile impuse de autorități.

Este vorba de satul Reteag, comuna Petru Rareș.

”Cei mai mulți infectați cu coronavirus sunt în Petru Rareș, mai exact în Poienile Reteagului. Dacă nu mă înșel, acolo avem 13 cazuri pozitive. Multe! Sper să ținem sub control aceste probleme. De unde sunt infectați? De la pastorul din Suceava care a venit aici și a infectat două comune. Două întâlniri, două comune, Șintereag și Petru Rareș. Da, dacă evoluția este negativă la Petru Rareș o să facem demersuri pentru intrarea în carantină, dar nu toată comuna, vorbim doar de Poienile Reteagului. Dacă oamenii nu respectă măsurile, vom face demersuri ca zona respectivă să fie carantinată”, a spus prefectul Stelian Dolha într-o conferință de presă online.

Prefectul a adăugat: ”Atât în Petru Rareș cât și în Șintereag a venit acel pastor din Suceava, iar două zone aparent liniștite din județ se află astăzi pe zonă roșie, a trebuit să întărim acolo paza și ordinea, la fel cum am făcut și la Pinticu, în Teaca”.

Până astăzi, în Bistrița-Năsăud au fost confirmate 70 de cazuri de coronavirus.

VEZI ȘI:

5 comentarii

  • Un punct de vedere, ALTFEL, în actualele vremuri: “ În absența unui vaccin, în loc să luăm măsurile simple și verificate, apelăm la alt idol (ineficient) și anume: carantina.
    Carantina: O perioadă de timp în care un vehicul, o persoană sau un material suspect de a transporta o boală contagioasă sunt reținute, sunt izolate forțat în scopul de a preveni intrarea acelei boli într o anumită zonă; izolare forțată sau restricționarea liberei circulații cu scopul de a preveni răspândirea unei boli contagioase (Dictionary of the English Language, 4th Edition, 2000). Cuvântul carantină provine din limba franceză medievală – înseamnă 40 de zile. Prima consemnare (carantina de 40 de zile) se referea la izolarea vapoarelor și a persoanelor înainte de a intra în portul Dubrovnik (Ragusa) în 1377 pentru a impiedica răspândirea ciumei (moartea neagră). Carantina a fost practicată (fără succes) şi în scopul prevenirii răspândirii altor boli, cum ar fi: lepra, sifilisul (în Europa de Nord – în jurul anului 1490), a febrei galbene și a holerei asiatice în Spania (în 1831)”. – Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România şi fost rector al Universităţii de Medicină din Iaşi.

    • Carantină provine din Italiana (quaranta) si este eficienta oferind răgazul necesar sistemului medical sa sufle si sa nu fie copleșit de cazuri până la găsirea vaccinului sau a tratamentului adecvat.

    • Astarastoaie asta e bioetician, nu epidemiolog. E ca si cum ai pune un electrician sa-ti schimbe cuzinetii.

  • Inchideti odata toate satele de tigani care nu inteleg sa respecte legea. De ce mai asteptati cand e evident ca lucrurile vor evolua negativ!?

  • Ai dreptate Marian. Ciorile umane ne aduc coronavirus.
    Eu daca as fi fost politist de frontiera la Vama Nadlac si ii prindeam pe rromi ca vin in tara de pandemie. Ii bateam crunt dupa ce ii inchideam in beci pana le rupeam cateva oase si pe pirande le mai agresam sexual asta ca pedeapsa corporala crunta (ca la militie pe vremea lui Ceausescu). Numai asa pot fi disciplinati tiganii. Solutia: linsajul. Ei trebuie adaptati la viata de penitenciar. La penitenciar colegii te pot bate la fel de crunt daca doamne fereste ajungi acolo.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.