Actualitate Recomandări

Sărbătoarea Schimbării la Faţă, zi de hotar pentru vară. Hramul Mănăstirii Ilva Mare

Creştinii prăznuiesc în 6 august Schimbarea la Faţă, numită în popor şi Obrejenia, Pobrojenia sau Probojeni, fiind singura dezlegare la peşte din actualul Post al Adormirii Maicii Domnului. Se spune că din această zi vremea începe să se schimbe.

Considerat unul dintre marile praznice ale creştinismului, fiind dezlegare la peşte pentru cei care au postit, de Schimbarea la Faţă sunt legate tradiţii şi obiceiuri deosebite, fiind considerată prima sărbătoare de toamnă. Numită şi Obrejenia, denumire ce vine din slavonă şi înseamnă „transformare, schimbare”, Schimbarea la Faţă aduce cu ea mai multe schimbări: frunzele încep să se ofilească, apele se răcesc, păsările călătoare pleacă spre ţările calde, iar gândacii şi târâtoarele îşi caută adăpost în pământ, pregătindu-se pentru iarnă.

Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamnă va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă. Este bine ca, până la această dată, ţăranii să termine de cosit şi de adunat fânul. De acum încolo iarbă şi florile doar îmbătrânesc, diminuând calitatea furajului. Acum se culeg şi ultimele plante de leac. Tot în popor se spune că dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, atunci iarna care va veni va fi plină de ninsori.

Mănăstirea Ilva Mare îşi serbează azi hramul, slujba fiind oficiată de PS Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

https://www.facebook.com/MitropoliaClujului/photos/a.3333744376685277/3333744440018604/

Mănăstirea e situată la un kilometru și jumătate distanță de șoseaua principală, la poalele pădurii de molid și a stâncilor de o frumusețe aparte. Părintele Daniel Ureche a început construirea unei mici mânăstiri din lemn în anul 1992, pe un teren moștenit de la părinții săi. Construcția a fost la început un schit de călugări. În anul 1996 mânăstirea este terminată, pictată, iar apoi este sfințită în data de 6 august, cu ocazia hramului „Schimbarea la Față” de către IPSl Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului.

În anul 1999 schitul își schimbă statutul în mănăstire de maici, părintele Daniel devine duhovnicul mânăstirii, iar stareță este numită monahia Hristofora Marinca. S-au construit patru corpuri de clădiri cu două niveluri care cuprind chiliile maicilor, atelierele, trapeza și locuri de cazare pentru optzeci de persoane. Pelerinii sunt cazați gratuit cu condiția de a participa la slujbele mănăstirii, care se țin zilnic. Obștea mânăstirii a ridicat, cu ajutorul lui Dumnezeu, o biserică mare cu hramul Pogorârea Duhului Sfânt, care a fost pictată de maici, iar în 28 septembrie 2014 a fost sfințit de către IPS Andrei Andreicuț, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului. În acest timp mănăstirea a primit donație un teren într-o poieniță în mijlocul pădurii, la un kilometru distanță, unde s-au construit un mic paraclis și câteva chilii, cu hramul Sfântului Mucenic Fanurie. Schitul a fost pictat de maici, iar pe data de 14 iulie 2007 a fost sfințit de Preasfințitul Vasile Someșanul. Aici se retrag maicile la rugăciune.

Pentru a ajunge la Mânăstirea ”Schimbarea la Față” se merge pe drumul județean 172 D până la limita dintre comunele Ilva Mare și Lunca Ilvei, iar de acolo, peste calea ferată, în partea stângă, există un drum pietruit care duce până acolo.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS