Astăzi, 6 august, sărbătorim Schimbarea la Față a Domnului, zi considerată hotar pentru vară fiindcă de acum vremea începe să se schimbe și să se răcească. Iarba nu mai crește, păsările se pregătesc să plece spre țările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ, iar frunzele copacilor încep să ruginească.
Semnificația sărbătorii semnifică momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un proroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său. Semnificaţia tainică a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu şi transfigurarea omului.
Deși sărbătoarea este prăznuită în Postul Adormirii Maicii Domnului, în această zi se face dezlegare la pește pentru bucuria praznicului.
Mănăstirea Ilva Mare își sărbătorește hramul. PS Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, va sluji la Mănăstirea ”Schimbarea la Față” din Ilva Mare.
În credinţa populară se păstrează o serie de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii. Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească.
Din bătrâni se știe că este bine ca, până la Schimbarea la Față, să fie terminat cositul adunat fânul.
O veche superstiție spune că nu e bine să te mai scalzi în apele repezi de munte, că apele se răcesc, iar cerbii vin să le spurce și crește riscul îmbolnăvirilor. De acum, toamna începe să-și intre, treptat, treptat, în drepturi.
Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.
Azi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul.
Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă, respectiv beţie, tutun, preacurvie, sigur vor fi vindecaţi. Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi.
Tradiţia populară spune că până pe 14 septembrie, când se prăznuieşte Ziua Crucii, nu este voie să omori niciun şarpe.
Dacă în ziua Schimbării la Față vremea este însorită și plăcută, bătrânii spun că toamna va fi roditoare și îmbelșugată, dacă plouă, va fi mohorâtă.
Este înțelepciune populară, bazată pe observații, statistică, probabilitate.
-să nu te scalzi in apele reci de munte. Normal că nu trebuie pt ca apa e mai rece.
-să fie terminat cositul, adunatul fanului. Normal ca trebuie sa termini de cosit fanul, pt ca se răcește vremea si nu mai creste iarba și nu ți se mai usucă fânul.
-sa nu te scalzi in lunile care au in denumire litera “R”. NIormal ca nu trebuie sa te scalzi in septembRie, , octombRie, noiembRie, decembRie, IanuaRie, FebRuarie, MaRtie, apRilie,
Este doar experiență!
Cred că au dreptate, pentru că au observat fenomenele naturii de-a lungul a sute de ani.
Iar daca bătrânii zic, ca daca e vreme frumoasa in aceasta zi, toamna va fi roditoare, probabil că asa este.
Este statistica si probabilitate.