La Bistrița va funcționa prima clasă cu 20 de elevi ai Școlii ”Sfântul Stelian” patronată de Arhiepiscopia Vadului, Felacului și Clujului. Părinții vor plăti 400 de lei lunar pentru programul scurt și încă 350 de lei dacă vor ca cei mici să-și facă lecțiile la școală și să ia și masa.
”Dacă ne raportăm la acest proiect educațional pentru județul Bistrița-Năsăud e vorba de o noutate, însă acesta vine ca o continuare firească a demersului programului after-school inițiat în anul școlar 2014-2015 de către Arhiepiscopia noastră. Atunci, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit ANDREI și de dl. consilier Sorin Câlea am gândit un plan de viitor pentru ramura educațională la Bistrița, înființarea unei școli patronate de către Arhiepiscopia noastră. Am intenționat să ducem mai departe acest proiect educațional și să îl dezvoltăm, iar acum am ajuns în stadiul în care am depus documentația pentru autorizarea acestei școli. Și cum nimic nu este întâmplător, școala noastră va purta numele Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor și al familiei creștine, dar și sfântul care i-a povățuit îndeaproape pe copiii care au beneficiat de programul after-school de la Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” din Bistrița, timp de 5 ani. Cultura organizațională a Școlii Primare „Sfântul Stelian” Bistrița se construiește în jurul ideii de implicare într-un demers care încurajează și susține credința, respectul, colaborarea, determinarea, empatia, creativitatea, receptivitatea la nou. Exersate de cadrele didactice și de personalul școlii, acestea vor fi împărtășite, prin puterea exemplului, și de către elevi. Dorința noastră este să creăm în școală un climat de lucru stimulativ, care să asigure atât calitatea actului educațional, cât și motivația învățării, în contextul unei relaționări bazate pe valorile creștine”, a spus preotul Tudor Mudure, managerul școlii „Sfântul Stelian” la Radio Renașterea.
Pe lângă disciplinele de studiu obligatorii, cuprinse în planul-cadru, există, ca propuneri pentru disciplina opțională, Liturghia prin ochi de copil sau Învățăm, cântăm și participăm la Sfânta Liturghie, discipline ofertate la nivelul municipiului Bistrița doar în această școală. La solicitarea părinților, acest opțional ajută copiii în dezvoltarea armonioasă, inclusiv din punct de vedere emoțional, social și cognitiv.
Programul extracurricular al școlii are o consistentă componentă moral – creștină. Elevii, însoțiți de învățătoare, vor avea zilnic un moment pentru rugăciunea de dimineață și, de asemenea, pot participa la slujbele religioase desfășurate de sărbători în biserica ortodoxă din apropierea școlii dar și cu posibilitatea de a participa o dată pe săptămână la Sfânta Liturghie. De asemenea, elevii școlii vor beneficia de ateliere de lucru și activități educative cu teme diverse: Biblia pentru copii, Pictură pe sticlă, Pictură chineză, Baschetul – un sport de echipă dar și posibilitatea de a participa în taberele și școlile de vară organizate de către asociațiile de tineret din județul nostru, etc. Paleta de activități extrașcolare propuse pentru elevi – în condițiile în care situația epidemiologică permite – mai cuprinde excursii tematice, drumeţii, vizite, serbări cu prilejul sărbătorilor religioase, acţiuni de voluntariat.
În ceea ce privește aspectul financiar, a fost decisă o taxă modică de 400 lei/lună (4.800 lei/an) pentru programul scurt (care va acoperi parțial salariile personalului implicat/chiria și alte cheltuieli aferente) iar pentru programul after-school 350 lei/lună, din care 200 lei este contravaloarea mesei de prânz.
Cel puțin în primul an școlar activitatea se va desfășura în incinta Liceului de Muzică ”Tudor Jarda”, unde a fost închiriată o sală de clasă și un birou administrativ.
Doamne Miluiește, popa prinde pește…
Nu predă și Pomohaci acolo?
Predau altii
O dovada a gandirii futuristo-fantasmagorice a mitropolitului Andrei si a slugoilor sai !In ce foruri bisericesti s-a aprobat achizitionarea unei cladiri imbatranite,buna de demolat.Si pentru cine?Aici a functionat un liceu si o scoala primara si gimnaziala,plus cabinetele profesorilor de muzica…iar acum instalam o clasa de religie si declaram asta ca un succes?1Al cui? Suntem de rasul curcilor!!!Ciudat e ,ca cineva va trebui sa o plateasca si sa o intretina?!
Mai oameni ….cum sa cereți bani pentru învățământul primar ,auzi la ei : 400 o suma modica…..asta suna mai mult a afacere nu ajutor
Îmi pare foarte rău să aud că biserica ortodoxă are așa gândire, ajuta contra cost
Pai nu are statul roman atâția bani în cat sa plătească o învățătoare la cati bani fără statul roman
Sunt dezamăgit profund
Rușine statului roman și celor care s au gândit sa perceapă bani ptr școală