Un număr de 16 licee şi şcoli din judeţ vor avea clase de profesională în anul şcolar 2017-2018, meseria cel mai des întâlnită în oferta şcolilor fiind cea de mecanic auto. Începând de luni, Camera de Comerţ şi Industrie în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean vor organiza „Săptămâna meseriilor” ca să promoveze toate aceste clase.
1. Colegiul Tehnic Grigore Moisil Bistrița – 4 clase: Operator la mașini cu comandă numerică, Lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic, Mecanic auto, Sudor.
2. Liceul Tehnologic Forestier Bistrița – 2 clase: Tâmplar universal, Electrician exploatare joasă tensiune.
3. Liceul Tehnologic Agricol Bistrița – 2 clase: Mecanic auto, Lucrător în agroturism.
4. Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița – 3 clase: Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, Bucătar, Frizer- coafor – manichiurist – pedichiurist.
5. Colegiul Silvic Transilvania Năsăud – 1 clasă: Operator fabricarea și prelucrarea polimerilor.
6. Liceul Tehnologic Agricol Beclean – 2 clase: Mecanic agricol, Mecanic Auto.
7. Liceul Tehnologic Henri Coandă Beclean – 4 clase: Sudor, Confecționer produse textile, Instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, Mecanic auto.
8. Liceul tehnologic ICR Căianu Mic – 1 clasă: Mecanic auto.
9. Liceul Tehnologic Feldru – 2 clase: Electrician exploatare joasă tensiune, Confecționer produse textile.
10. Liceul Tehnologic Telciu – 1 clasă: Lăcătuș mecanic prestări servicii.
11. Liceul Tehnologic Lechința – 1 clasă: Lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic;
12. Liceul Tehnologic L. Rebreanu Maieru – 1 clasă: Lucrător hotelier;
13. Liceul Teoretic CRV Teaca – 1 clasă: Comerciant – vânzător;
14. Liceul Radu Petrescu Prundu Bîrgăului – 1 clasă: Strungar;
15. Liceul Tehnologic Tîrlișua – 1 clasă: Sudor
16. Școala Gimnazială Rodna – 1 clasă: Mecanic auto.
În prezent învățământul tehnologic, începând cu clasa a IX a, este organizat astfel încât să ofere două parcursuri de pregătire prin: Liceu tehnologic – pentru 3 profiluri: Tehnic, Servicii și Resurse natural și protecția mediului (clasa IX – XIII) și Învățământ profesional – de 3 ani.(clasa a IX, X, XI)cu posibilitate de a continua liceul, clasa XI, XII la zi sau seral.
Structura de pregătire profesională este arborescentă pornind de la o pregătire de bază mai largă prin care elevii obțin competențe de bază specifice tehnologiilor din diverse domenii de activitate. Pe parcursul pregătirii profesionale, în anii terminali, elevii sunt familiarizați cu tehnologii mai avansate din domeniul lor de pregătire (în principal prin stagii practice la agenți economici) pentru formarea competențelor în vederea integrării în viața activă.
Adaugă comentariu