„Începe şcoala în septembrie, iar la intrarea în colectivitate copiii vor trebui să prezinte dovada vaccinării şi s-ar putea să existe situaţii cu vaccinări incomplete. Şcolile să fie înţelegătoare. Nu e vina copiilor, nici a părinţilor. În cele din urmă vor fi recuperaţi, dar s-ar putea să mai dureze puţin”, a spus dr. Anca Andriţoiu, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud într-o şedinţă de Colegiu prefectural.
„Au existat nişte sincompe în aprovizionarea cu unele vaccinuri. Unul este vaccinul tetravalent pentru difterie, tetanos, tuse convulsivă şi poliomielită care se administrează la vârsta de 6 ani. El a fost introdus anul trecut în schema de vaccinare. Este apoi vaccinul hexavalent cu încă două componente în plus pentru hepatita B şi Haemophilus influenzae, care este cel mai administrat fiindcă se dă în perioada de sugar în mai multe doze. Este vaccinul diftero-tetantic care se administrează copiilor de 14 ani sau în clasa a VIII, este tot vaccin atitenatic care se administrează gravidelor în ultimul trimestru de sarcină şi vaccinul antigripal care se va administra în sezonul rece. De fiecare dată noi am primit doze mai mici decât cele pe care le-am solicitat. Pentru primele două vaccinuri care sunt şi cele mai utilizate achiziţia este spre finalizare şi în curs de contractare. Ne vor fi livrate în una sau mai multe tranşe. În ce priveşte celelalte trei vaccinuri deficitare, licitaţia nici măcar nu a început”, a spus dr. Anca Andriţoiu.
Potrivit sursei citate, în aceste condiţii, e foarte posibil să apară din nou întârzieri inclusiv în aprovizionarea cu vaccin antigripal.
„Din cauza acestor întârzieri, au rămas locuri de copii nevaccinate sau incomplet vaccinate. (…) Există şi cazuri de părinţi care au cumpărat vaccin din fonduri proprii. Începe şcoala în septembrie, la intrarea în colectivitate copiii vor trebui să prezinte dovada vaccinării şi s-ar putea să existe situaţii cu vaccinări incomplete. Şcolile să fie înţelegătoare. Nu e vina copiilor, nici a părinţilor. În cele din urmă vor fi recuperaţi, dar s-ar putea să mai dureze puţin”, a spus ea.
La noi în ţară, vaccinarea e făcută de medicii de familie, cu excepţia a două vaccinuri, cel pentru hepatită B prima doză şi pentru tuberculoză care se fac în maternitate imediat după naştere.
Daca sunt produse de Cantacuzino poate…dar cu vaccinuri importate sa faca ei experimente pe copii lor.