Şcolile de şoferi nu vor mai staţiona în jurul Sălii Polivalente în aşteptarea momentului în care se pleacă pe trasee la proba practică. Decizia a fost luată de viceprimarul Cristian Niculae după ce a primit mai multe reclamaţii din partea participanţilor la trafic nemulţumiţi că şcolile de şoferi blochează zilnic toată parcarea şi îngreunează mult circulaţia pe toate străzile care duc spre Sala Polivalentă. Pe aceste artere, se circulă cu viteză extrem de redusă în condiţiile în care multe sunt cu sens unic şi nu se poate depăşi.
„Pentru că oraşul este foarte aglomerat, am început demersurile să mutăm de la Sala Polivalentă zona de examinare şi de pornire pe trasee pentru şcolile de şoferi. Am avut o discuţie în acest sens cu domnul comisar şef Dumitru Creţa (şefulServiciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Bistriţa-Năsăud -n.r.). Zona aceea este foarte aglomerată. Pur şi simplu, părinţii care vor să îşi ducă în parc copiii nu mai au unde să parcheze. Nu am nicio problemă cu şcolile de şoferi, dar şi ele trebuie să înţeleagă faptul că există altă parcare numai bună pentru ele şi mă refer la Poligonul Auto de la Han. Nu cred că este o variantă să meargă în parcarea de la vechea turnătorie (la baza pădurii Schulerwald, unde a fost vechiul poligon auto -n.r.) pentru că centura este foarte aglomerată. Parcarea pe care le-am recomandat-o este mare, reabilitată anul trecut”, a spus viceprimarul Cristian Niculae pentru Timp Online.
Viceprimarul a adăugat că municipalitatea a întâmpinat opoziţie din partea instructorilor care s-au plâns că acolo nu e umbră şi nu au nici grupuri sanitare: „Pot să-şi amenajeze şi ei nişte umbrare provizorii. În ce priveşte toaletele, vom încerca să ducem acolo nişte WC-uri ecologice. Sunt nişte utilităţi care trebuie făcute acolo fiind vorba de o aglomerare mare de oameni. Cred că lucrurile acestea se pot rezolva şi degrevăm traficul din zona Sălii Polivalente că acolo avem probleme mari. Sper să rezolvăm această problemă în cel mai scurt timp, adică de luna viitoare”.
Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, numai în primele şase luni a crescut cu 2235 numărul şoferilor din judeţ, ajungându-se la 116.907.
În octombrie 2016, comisarul şef Dumitru Creţa, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Bistriţa-Năsăud a expliact pentru Timp Online că într-o lună sunt examinaţi în jur de 1000 de candidaţi, media zilnică fiind de 50. Potrivit acestuia, traseele pe care sunt examinaţi viitori şoferi s-au stabilit de Serviciul Rutier al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
„Dimineaţa între orele 7.30 şi 9.30 şi după-amiaza de la 13.30 până la 15.30 -16.00 evităm zona ultra centrală cu centrul istoric şi Bulevardul Republicii pentru că sunt foarte aglomerate. Sunt şcolile în acest perimetru, numeroase instituţii publice. Examinatorii sunt instruiţi să nu folosească, de exemplu, strada Dornei. Instructorii auto folosesc însă aceste străzi. Ei motivează că trebuie să-şi înveţe elevii să conducă şi în condiţii de aglomeraţie. Le-am transmis şi formatorilor, instructorilor, această solicitare a Inspectoratului Judeţean de Poliţie ca între orele precizate să nu folosească aceste trasee, însă Bistriţa are doar trei străzi mari şi late: centrul istoric, Bulevardul Republicii cu 1 Decembrie, Bulevardul Republicii cu Andrei Mureşanu”, a mai spus comisarul şef Creţa.
În ce priveşte blocajele create de şcolile de şoferi, Dumitru Creţa a explicat că pe timpul examenului nu a permis ca examinatorul să fie urmat mai mult de un autoturism.
„Trebuie să ştiţi că legea prevede că trebuie să ai candidatul şi un martor care poate fi de la altă şcoală şi cu alt autoturism, aşa că sunt obligat să iau cu mine şi alt autoturism. În rest nu facem doar o coloană de maşini de şcoală cu care să blocăm traficul. Suntem şi noi participanţi la trafic şi vedem ce se întâmplă. Eu penalizez neregulile pe care le văd în timpul examenului, dar sunt de vină şi ceilalţi participanţi la trafic. Maşinile sunt parcate de pe prima bandă până pe a doua sau lăsate în tot felul de poziţii creează tot felul de şicane pentru candidaţii noştri”, a adăugat el.
În Bistriţa-Năsăud funcţionau anul trecut 24 de şcoli de şoferi autorizate.
Foaete bone in zona de la han- lac chiar au loc sa pornească și acolo por și exersa pornirea de pe loc nu s stam 2-3 minute pana pornește de la semafor… dl viceprimar ar fi cea mai buna soluție sa mutați întrunirea școlilor de șoferi la han-lac, felicitări pentru inițiativa
e vorba de locul de unde se pleaca la proba de traseu; candidatii aia, in mod normal, nu omoara motorul la semafor
dupa ce ca-s nesimtiti si incurca traficul dimineata intre 6,30 si 8 si dupa masa intre 15,00 si 16,30 cand merge sau vine lumea de la munca mai vor sa stea si in „buricul targului”.
ar trebui sa se faca o statistica referitoare la noxele produse suplimentar in intervalele alea orare cand misuna ei prin oras cu viteza melcului si provoaca ambuteiaje.
daca tot suntem oras european ar trebui reglementata si activitatea lor mai ales ca scot oricum rebuturi in ale soferiei – incapabili sa ia o curba in giratoriu sau sa opreasca la calea ferata ca sa se asigure.
si acolo isi duc copiii in parc cu masinile? ca Doamne mare e Bistrita, le-ar pica picioarele sa mearga 20 min pe jos!
Eu stau in zona limitrofa orasului. Normal ca ma duc cu masina, pe care pun si bicicletele copiilor.
Da foarte buna solutia pentru aceasta problema, si acum chiar daca ei incearca sa multumeasca pe toata lumea e greu… mereu o sa existe comentarii orice solutii s-ar gasi.
Era vremea sa se ia decizia asta. Bravo, cam asa trebuie gandit. Nu poti bloca principala zona de agrement din oras cu o activitate de genul Scoala de soferi-examene. Daca tot s-a dezvoltat asa frumos zona de la Polivalenta-Parc, asta e decizia corecta.
Parcarea de la Lac e perfecta pentru fluidizarea Bistritei!
Urasc masinile! Toata Europa elibereaza centrul unui oras de masini si ambuteiaje! Salut ideea Viceprimarului de a muta scolile de soferi acolo unde au fost odata, LA LAC!!!
Asteptarea a fost mult prea lunga !!! Acesti instructori ar trebui sa fuga in parcarea de la lac urgent !!! In toata zona Piata Morii si C.R. Vivu s-au zgariat si lovit suficiente masini de acesti indivizi. O intamplare chiar de fata cu mine cand instructorul a inceput sa rada atunci cand o eleva s-a dat jos din „scoala” si mi-a indoit usa. In acea parcare de la lac este loc sa invete scolerii sa porneasca de pe loc si sa faca parcari. Nu sa vina sa frece masinile altora in buricul targului.
Ar trebuii o lege penru scolile de soferi in care sa se specifice dupa cate ore de conducere are voie instructorul sa te bage in trafic fara sa incurce circulatia.
Marş cât de repede !!!!!!
A fost nevoie de 4 – 5 ani si un nou viceprimar pe care il pregatiti pentru alegeri sa ii mutati la Lac sau intr-o parcare mai retrasa ?
Sunt satul de oameni politici de 2 bani care stiu ca se apropie alegeri si nu mai stiu cum sa faca sa castige electorat.
Ganditi si realizati ceva fiabil si de calitate pentru comunitatea noastra, nu doar prostii si aberatii pentru a sifona banul public !
Malurile raului ce traverseaza orasul trebuiau facute acu 10 ani minim, dar sunt sigur ca se asteapta momentul oportun dinaintea alegerilor pentru a spala lumea pe creier. Sa fim seriosi este drum de la podul budacului pana la podul jelnei drum care genereaza foarte mult praf fiind in cetrul orasului.
Atat de greu era sa toarne un strat de asfalt DSP si sa rezolvd temporar o problema neplacuta semnalata de foarte multi cetateni !!