Școlile vor fi ţinute deschise până la rata de infectare de 6 la mie, iar în cazul în care se va trece peste acest prag, persoanele nevaccinate nu vor fi dezavantajate, dar vor exista beneficii pentru cei vaccinaţi. Peste nivelul de 6 la mie, lucrurile se vor întâmpla în funcţie de vârstă şi de specificul activităţii.
Ministerul Educației are în vedere posibilitatea organizării ceremoniilor de deschidere a anului şcolar în spaţii exterioare, cu mască de protecţie şi cu o durată limitată la o oră – o oră şi jumătate.
”Aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate fie că vorbim de elevi cu vârsta de peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidenţă beneficii din această perspectivă pentru elevii şi profesorii care sunt vaccinaţi. Peste pragul şase la mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcţie de vârstă, în funcţie de specificul activităţii, iar la carantină, sigur că da, se opreşte întreaga activitate”, spune minsitrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Dacă incidența trece de 6, lucrurile s-ar putea derula astfel: preşcolarii – creşe şi grădiniţe – să poată participa la procesul educaţional; clasele I-VI, pentru că este vorba de elevi care nu pot fi vaccinaţi, cu vârsta sub 12 ani, trec în online; pentru clasele a VII-a până la a XII-a, respectiv a XIII-a se va vedea dacă se modifică regula valabilă acum şi vor fi oferite beneficii elevilor vaccinaţi, în sensul în care să li se permită să facă şcoală cu prezenţa fizică.
Purtarea măștii în școală va fi obligatorie pentru copiii de peste 6 ani. Purtarea măștii în spații deschise nu va mai fi considerată obligatorie.
Activitățile sportive vor fi încurajate preponderent în spațiu deschis, iar pentru activități sportive în spații închise se va decide în funcție de incidența în comunitatea respectivă dacă se pot desfășura sau nu.
Pofesorii care nu sunt vaccinați și care nici nu au trecut prin boală vor fi testați la fiecare 72 de ore împotriva Covid-19, testarea fiind asigurată de DSP. Cei care refuză și testarea vor fi suspendați pe perioada existenței unei incidențe de peste 6 cazuri la 1.000 de locuitori în localitățile în care activează.
Anul școlar 2021-2022 începe în 13 septembrie.
Ministrul Educației se lăuda și că vor fi verificate doctoratele de după 1990. După 2 zile s-a răzgândit. Asa va fi și cu măsurile acestea pompieristice.