Actualitate

Scriitori din patru ţări şi o premieră absolută la Festivalul „Liviu Rebreanu” de la Bistriţa

Festivalul Internaţional de Teatru şi Literatură „Liviu Rebreanu”, ajuns la ediţia a XIII-a, începe duminică la Bistriţa şi ţine până în 1 decembrie. Scriitori, actori şi cântăreţi de operă din ţară şi străinătate îşi dau întâlnire la Palatul Culturii unde, de dimineaţa până seara, au loc dezbateri literare, lansări de carte, spectacole de teatru şi concerte.

„Ne-am propus ca, în fiecare final de noiembrie, să fim prezenţi la aniversarea lui Rebreanu cu piese care să îi aducă un omagiu şi să aducem în atenţia publicului ce a scris marele nostru scriitor realist. În aceeaşi idee, am invitat scriitori care vin cu comunicări despre Rebreanu, dar şi cu reviste literare, creaţii proprii, reviste literare care să creeze timp de o săptămână o atmosferă plăcută. Avem şi scriitori din patru ţări invitaţi, Italia, Israel, Franţa şi Germania, şi care vin cu reviste cu reviste şi cărţi lansate anul acesta. Vor fi prezenţi şi scriitori din ţară, din aproape toate marile oraşe, în total 80. În fiecare dimineaţă începând cu ora 11.00, vom avea dezbateri pe tematică literară aici la Palatul Culturii, lansări de carte. Am introdus pentru prima oară conceptul de literatură religioasă. Avem şi o comunicare a Prea Sfinţitului Macarie de la Stockholm. În fiecare seară, vor fi spectacole de teatru”, a spus Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”.

Chiar în prima zi de festival, în 26 noiembrie, începând cu ora 18.00, publicul va putea vedea o premieră absolută a Teatrului Profesionist de proiecte „Liviu Rebreanu” şi anume dramatizarea romanului „Pădurea spânzuraţilor”.

„Bistriţa nu a avut niciodată un teatru profesionist. După mai multe ediţii de festival, am constatat că Bistriţa are un public de teatru şi am făcut acest prim pas de a avea un teatru propriu al Bistriţei, teatru de proiecte, care ne permite din punctul de vedere al finanţelor să ne descurcăm şi să avem spectacole proprii, aşa cum este şi Pădurea spânzuraţilor. Lucrăm cu actori din jurul Bistriţei, Cluj, Mureş sau Deva, dar şi cu actori care aparţin Bistriţei. Şi aici mă gândesc la Amelia Creţiu, angajata instituţiei noastre, şi care apare în distribuţiile teatrului nostru. Nu este simplu, dar avem gânduri mari. Anul viitor ne-am propus să jucăm această piesă – Pădurea spânzuraţilor – şi la unul din teatrele bucureştene. Mai avem în pregătire două spectacole în premieră pentru anul care urmează. Încet, publicul simte că teatrul le aparţine şi poate că încet, încet, cu sprijinul autorităţilor locale, vom reuşi să încadrăm 6-8 actori şi un regizor, astfel încât teatrul să devină de sine stătător”, a mai spus Dorel Cosma.

Tot în cadrul festivalului, luni, de la ora 18.00 va fi spectacolul „Chiriţa în carnaval”, spectacol prezentat de artişti bucureşteni cunoscuţi, cum ar fi Rodica Popescu-Bitănescu, Anca Sigartău şi Marius Bodochi, iar marţi Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani, prezent pentru prima oară la Bistriţa, va prezenta piesa „Titanic Vals” de Tudor Muşatenscu în regia lui Dan Tudor, tot de la ora 18.00.

Miercuri de la ora 12.00, la Palatul Culturii, actorul Dan Tudor va prezenta spectacolul „Inocentul” în regia lui radu Băieşu, iar Teatrul „Liviu Rebreanu” va prezenta miercuri, 29 noiembrie de la ora 18.00 spectacolul „Slugă la doi stăpâni” în regia lui Marian Stan.

Joi, 30 noiembrie de la ora 18.00, va fi un concert de gală „Opere şi canzonette” cu participarea extraordinară a sopranei Martino Marialuigia din Italia.

În paralel, la Centrul Documentar Expoziţional de pe pietonal de la nr. 23 vor fi proiectate părţi din filmele „Blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ciuleandra” şi „Pădurea spânzuraţilor” zilnic între 17.00 şi 20.00, iar la Galeriile „Casa cu Lei va fi o expoziţie permanentă de carte şi reviste.

Biletele pentru festival au fost vândute, toate spectacolele urmând să fie jucate cu casele închise.

Foto: arhivă 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.