Scriitorul Alexandru Uiuiu este unul dintre nominalizaţii pentru Marele Premiu FestLit 2018 pentru cartea sa „Iustin”, apărută anul trecut la Editura Charmides a Societăţii de Concerte Bistriţa.
Iniţiat în 2014 de Uniunea Scriitorilor din România şi organizat de Filiala Cluj a USR, Festivalul Naţional de Literatură – FestLit Cluj – a ajuns la cea de a 5-a ediţie. El reuneşte în inima Transilvaniei reprezentanţi ai celor 20 de filiale ale Uniunii Scriitorilor, Clujul devenind, pentru trei zile, o veritabilă capitală a scrisului românesc. Anul acesta Festivalul e dedicat Centenarului Marii Uniri, celor 110 ani de la înfiinţarea Societăţii Scriitorilor Români şi semicentenarului Echinox.
Duminică, 3 iunie, ora 10, la sediul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor, are loc simpozionul „Istorie şi literatură”, dedicat Centenarului Unirii. Participă: Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Adrian Lesenciuc, Angelo Mitchievici, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu.
Simpozionul va fi urmat de Parada nominalizaţilor pentru Marele Premiu FestLit Cluj: Lăcrămioara Berechet, Val Butnaru, Vasile Dan, Dumitru Augustin Doman, Gellu Dorian, Ion Dumbravă, Adrian Lesenciuc, Ion Munteanu, Dan Perşa, Mircea Popa, Dan Stanca, Liviu Ioan Stoiciu, Alex Ştefănescu, Virgil Todeasă, Alexandru Uiuiu, Cornel Ungureanu, George Volceanov.
Nominalizări FestLit Cluj 2018
1. Lăcrămioara Berechet, Supraviețuirile sacrului. scenarii posibile în literatura lui Mircea Eliade (Editura Institutul European, Iași, 2017)
2. Val Butnaru, Ultimul profet adevărat, Editura Prut International, 2018
3. Vasile Dan, Focul rece şi alte poesii, Ed. Cartea Românească, 2018
4. Dumitru Augustin Doman, Zbateri facile, strădanii futile, Ed. Bibliotheca, 2017
5. Gellu Dorian, Calea de urmat, Ed. Cartea Românească, 2017
6. Ion Dumbravă, Când cel care scrie este cel despre care se scrie, poeme, Editura Ardealul, Târgu-Mureş, 2017.
7. Adrian Lesenciuc, Cimitirul eroilor, Ed. Libris Editorial, Braşov, 2017
8. Ion Munteanu, O mie si una de femei. Amintirile unui hedonist, Eikon, 2017
9. Dan Perşa, Dincolo, Editura Meditative Arts, Bucureşti, 2018
10. Mircea Popa, Avanposturi ale Marii Uniri, Ed. Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2017
11. Dan Stanca, Detonarea, Editura Polirom, Iaşi, 2018
12. Liviu Ioan Stoiciu, Efecte 2.0, Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2017
13. Alex Ştefănescu, Eminescu, poem cu poem, La o nouă lectură, Editura ALLFA, Bucureşti, 2017.
14. Virgil Todeasă, Omul presupus, Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2017
15. Alexandru Uiuiu, Iustin, Editura Charmides, Bistriţa, 2017
16. Cornel Ungureanu, Mitteleuropa periferiilor, Editia a doua, revăzută si adăugită, Brumar, 2018
17. George Volceanov, Margaret Atwood, Pui de cotoroanță, traducere, Editura Humanitas fiction, Raftul Denisei, 2017
Juriul FestLit 2018 este format din Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Angelo Mitchievici, Irina Petraş şi Vasile Spiridon.
Editură Charmides a fost înfiinţată în 1996, în cadrul Fundației Culturale „Societatea de Concerte” Bistrița, pentru ca „prietenii mei culcaţi pe paie-n moară, vorba lui Ion Mureșan, să poată să-și scoată cărți când doresc,diminuind efortul tehnic pe care fiecare dintre autori trebuie să-l facă în momentul în care se hotărăște să editeze un volum, încercând, așadar, să asigur un confort administrativ firesc pentru un scriitor bun. Inițial ne-am gîndit că o să scoatem doar cărți de filozofie – ca urmare a respectului pentru un grup de tineri foarte serioși adunați în preajma lui Alexander Baumgarten, care participau an de an la Saloanele Liviu Rebreanu de la Bistrița, la secțiunea Filozofie și împreună cu care am organizat două ediții ale unei tabere de filozofie la Sîngeorz-Băi, unde ținerii lucrau la traducerea presocraticilor. Apoi, aceștia și-au adunat comunicările într-un volum intitulat Îngerul și persoană. Dar prima carte scoasă la Editură Charmides a fost Despre aducerea artelor la teologie de Sfîntul Bonaventura, profesor la Universitatea din Paris la începutul mileniului II, ediție bilingva română-latină. De altfel, primul consilier editorial a fost criticul de artă Mircea Oliv, absolvent al Facultății de Filozofie a Universității din București”, a mărturisit într-un interviu Gavril Ţărmure, fondatorul Fundaţiei Culturale Societatea de Concerte Bistriţa şi al Editurii Charmides.
Felicitari, un om de omenie.
O fi fost el nominalizat de o filială, dar nici macar nu a fost la eveniment și nici nu a fost pomenit. Premiul a fost câștigat de Liviu Ioan Stoiciu.
Acest tip de stire nu este recomandat frustratilor, invidiosilor si in general „‘neputinciosilor””!Cu respect , MNPop