Cultură

Sculptorul Ingo Glass, în premieră la Bistriţa. Municipalitatea vrea o lucrare în Parcul Industrial

Expoziţia "Formă, culoare, lumină, spaţiu" de Ingo Glass poate fi vizitată până în 28 septembrie a.c., la Galeria Arcade, dar şi la Muzeul Judeţean. Iubitorii de artă pot admira în total 38 de lucrări ale unuia dintre cei mai importanţi artişti europeni, care a ajuns la Bistriţa, graţie eforturilor făcute de Clubul Lions Bistriţa în colaborare cu autorităţile, CJ şi Complexul Muzeal.

„Bine v-am găsit pe toţi cei din Bistriţa. Am adus lucrări de dimensiuni diferite. Sunt de sine stătătoare, dar ar putea fi proiecte sau machete pentru lucrări mai mari. Multe dintre ele sunt mărite şi se află în diverse oraşe din Europa. Am adus macheta unei lucrări care are trei metri şi se află la Zürich, o altă lucrare are patru metri şi este pe lângă Ulm, New Ulm se numeşte. Lucrarea cu cercul roşu în mijloc se numeşte Omagiu lui Brâncuşi şi este într-un sens giratoriu, când vii te salută cu albastru, când pleci te salută Brâncuşi cu roşul lui ca un fel de ou. Voi lăsa la Bistriţa o lucrare. Sunt trei lucrări în discuţie, vom vedea ce vom lăsa. Aici, la Galeria Arcade sunt 29 de lucrări, iar la Muzeu alte nouă (…) Sunt pentru prima dată în viaţă aici, mă bucur, dar nici nu m-am gândit vreodată să vin la Bistriţa. Îl cunosc pe Maxim Dumitraş de vreo 20 de ani. Era singura mea conexiune cu Bistriţa, dar mă bucur că de acum voi avea mai multe”, a spus artistul, prezent, vineri, după-amiaza la vernisaj.

„Nu e foarte uşor să aduci la Bistriţa un artist de talia lui Ingo Glass. Tocmai de aceea, aşteptăm zilele acestea cât mai mulţi bistriţeni să viziteze Galeria Arcade, cât şi Complexul Muzeal unde sunt expuse lucrări de talie mai mare ale sculptorului care exista în manualele de istoria artei încă din momentul în care eu eram student. S-a întâmplat, într-un context fericit, ca anul trecut, în Székesfehérvári Elsö, un oraş din Ungaria cu care e înfrăţit Clubul Lions din Bistriţa, el să aibă o expoziţie. L-am invitat pentru anul acesta la Bistriţa. Clubul Lions, împreună cu Muzeul, de data aceasta, prin CJ, a organizat această expoziţie care are o amploare mai mare, desigur şi costuri mai mari, decât cele organizate, de regulă, de către noi. Eu cred că bistriţenii trebuie să vadă expoziţia fiindcă s-ar putea să nu mai aibă altă ocazie. Anul trecut am organizat o expoziţie Pallady, expoziţie pe care, în următorii 50 de ani, nu cred că o va mai putea vedea cineva la Bistriţa. La fel stau lucrurile şi cu Ingo Glass. Costurile unei asemenea expoziţii, anvergura ei culturală sunt extraordinare. (…) Am înţeles că Primăria Bistriţa a făcut demersurile pentru achiziţionarea unei lucrări pentru Parcul Industrial, aşa că bistriţenii vor avea ocazia să vadă cel puţin trei lucrări de Ingo Glass: una e la Muzeul de Artă Comparată de la Sîngeorz-Băi, va mai lăsa o lucrare Complexului Muzeal, iar Primăria va deţine a treia lucrare. E un lucru bun că dăm valoare spaţiilor”, a declarat directorul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaş.

„Expoziţia Formă, culoare, lumină, spaţiu a artistului Ingo Glass cred că merită văzută în primul rând pentru că stilul artistului a fost apreciat nu numai în România, ci şi în Europa. Aş zice că premiile şi distincţiile pe care le-a primit în ţările europene sunt o garanţie că e un artist de talie europeană. Datorită faimei sale, bistriţenii merită să se gândesacă la faptul că expoziţia aceasta nu trebuie ratată. Sunt, de fapt, două expoziţii, una la muzeu, alta la Galeria Arcade. În acelaşi timp, cred că stilul artistului este unul care atinge şi partea modernă, extrem de tehnologizată a artei pentru că simplifică totul la elementele primare, la nişte forme esenţializate şi, în acelaşi timp, din punct de vedere cromatic se înscrie în aceeaşi gamă şi reuşeşte să păstreze şi o simbolistică a acestor lucrări, ceea ce cred că este foarte important. E un mesaj diferit şi poate că, prin expoziţia lui Ingo Glass vom vedea că roşu, albastru, galbenul sunt culori primare şi ele au un rol plastic extraordinar”, a explicat istoricul de artă Vasile Duda.

Ingo Glass (73 de ani) este un sculptor şi scriitor de limbă germană, şvab originar din Banat, România. Este considerat un reprezentant al artei concrete şi avangardist printre transavangardişti. E unul dintre fondatorii Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi.

A ajuns în Germania, în 1979 a şi fost cooptat ca membru în juriul primei expoziţii „Münchner Künstler“ (Artişti münchenezi), organizate în galeria Primăriei München. Din 1980 a fost angajat custode al muzeului orăşenesc Üblacker-Häusl din München. În 1983 a fost numit organizator al expoziţiilor organizate de secţia de cultură a Primăriei München şi manager al atelierului de artă din Lothringer Straße din München. În acelaşi an, a iniţiat şi organizat în Landshut şi Pforzheim prima expoziţie „Artişti bănăţeni în Republica Federală Germania”. Tot din 1983 a fost membru al conducerii Asociaţiei „Esslinger Künstlergilde”, filiala din Bavaria.

În perioada 1983-1993 a fost membru al Comisiei de expoziţii a organizaţiei profesionale a artiştilor de arte vizuale din München şi Oberbayern. În 1993 şi-a dat doctoratul cu tema „Constantin Brâncuşi und sein Einfluß in der Skulptur des 20. Jahrhunderts” (Constantin Brâncuşi şi influenţa sa asupra sculpturii secolului XX).

Ingo Glass 2 Ingo Glass 3 Ingo Glass 4 Ingo Glass 5 Ingo Glass 6 Ingo Glass 7 Ingo Glass 8 Ingo Glass 9

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS