Operele de artă amplasate pe străzile din Bistrița trebuie explicate cetățenilor și turiștilor, se arată într-un proiect de bugetară participativă depus la Primăria Bistrița prin care se solicită alocarea a 25.000 de lei pentru amplasarea unor plăcuțe din inox, personalizate un un cod Qr care să trimită către o pagină web.
Proiectul își propune să ofere informații de bază despre sculpturile din oraș prin crearea unor plăcuțe din inox, personalizate cu un Qr-code. Aceste plăcuțe vor fi montate într-un mod discret pe soclurile sculpturilor din municipiul Bistrița.
Scanarea Qr-Code-ului va trimite către o pagină deja creată pe un website al unei instituții publice care conține informații detaliate despre acea sculptură.
”Această semnalizare a sculpturilor din oraș va ajuta turiștii sau chiar cetățenii orașului să afle mai multe informații despre sculpturile din oraș. Pe pagina respectivă a fiecărei sculpturi în parte vor fi afișate informații de genul data realizării, autorul, materialul folosit, informații despre sculptură. Aceste informații vor putea fi accesate de oriunde din lume pe website-ul instituției publice”, se arată în proiectul ilustrat chiar cu floarea din fața Palatului Administrativ.
Bugetul estimat este de 25.000 de lei, iar perioada de implementare de 3 luni.
Ansamblul arhitectural-artistic, așa cum l-a numit municipalitatea, din Piața Petru Rareș, în fața Palatului Administrativ, având ca piesă principală ”o transpunere modern sintetizată a unei flori”, pe care cunoscutul artist plastic Patrick Mateescu a intitulat-o ”Floarea Transilvaniei” sau ”Floarea Rusaliilor”, a fost inaugurată în 2016.
Oare câtă lume va scana codul QR ca să afle istoria sculpturii?
Se putea pune o plăcuță cu numele artistului, anul în care a fost creată opera și numele operei!
Atât! Restul trebuie lăsat imaginației privitorului. Nu trebuie explicat nimic, fiecare înțelege ce vrea când privește arta modernă.
După părerea mea, tot ce se face în Bistrița este inutil!
Pasaje subterane, numele străzilor cu date despre persoana după care a fost numită strada, pârtii de schi, stadioane pt echipa de Liga 1, și noi nu avem echipă în Liga 1.
Bistrița are nevoie de 900 de locuri în centrele de îngrijire a bătrânilor, și are mai puțin de 70 de locuri.
Bistrița are nevoie de terenuri cu iarbă , fără tribună, pt ca oamenii să joace fotbal și rugby (insistă unul)
Bistrița are nevoie de transport în comun mai bun, unele cartiere nu au legături cu orașul din 30 în 30 de minute.
Satele nu au asigurat transport cu autocarul sau trenul.
Bugetarea participativă nu contează! Primăria se joacă, aprobă, proiecte neînsemnate, pt ca dacă ar conta, nu i-ar lăsa pe oameni să vină cu proiecte.
Mai bine rugby decât fotbal.
Singura legătură a fotbalului cu cultura este cultura semințelor de floare a soarelui sparte între dinți şi scuipate pe stadion.
Sula aia din fata prefecturii cred ca nu are nevoie de nici o explicatie.
Nu stiu daca se va publica comentariul, oricum suntem celebrii ca si oras nu numai cu partia de ski la ce-a mai joasa altitudine, cusca de veverite dar si cu statuile noastre:
https://www.catavencii.ro/bistrita-orasul-unde-s-a-rasturnat-carul-cu-peisagisti-tembeli/
si un loc 94 (eu zic ca meritam mai mult) in topul cu cele mai urate statui din lume:
https://www.boredpanda.com/ugly-sculptures/?page_numb=1
Asa ca consider oportun sa fie si explicate cu cod QR.
Pe plăcuțele de la intrare în oraş este un simbol pe care nici-un şofer nu poate să-l înțeleagă , este necesar ca să fie pus şi acolo un cond QR poate aşa vor înțelege şi şoferii ce ar trebui să facă. Acelaşi simbol l-au pus zăpăciții şi pe bicicletele electrice .
Apropo ştie cineva de aici ce înseamnă acel simbol ?
Simbolul respectiv reprezintă falimentul Centrului Vechi
https://timponline.ro/bucati-din-acoperisul-unei-case-din-centrul-istoric-al-bistritei-cad-pe-trotuar/
Acel simbol reprezintă Poarta Transilvaniei adică notă explicativă : reprezintă o poartă care nu există 🤔
Pentru ca straluceste!
Ce parere au cei de la monumebtr in zone de protectie?
Mai bine dați o raită „la pas ” prin oraș, să ștergeți, curățați machetele de bronz cu Bistrița medievală, mâzgălite cu graffiti, vopsea, scrijelite, ….cele din parcul mare, sau squarul cadran solar dinspre Pța.Morii, vandalizate prin mâzgălire😔
@Cu vine vrei să faci ceva
da` pe tine te dor mânurile sau ești operat?
pasajul mâzgălit/vandalizat (Liceul Corneliu Baba) l-am șters cum am putut cu un pic de sprijin în 2 ore.
1 oră sâmbătă, 1 oră duminică. Voluntariat se numește nu e nimic rușinos.
nu sta cu mâna în buzunar .. ia atitudine!
nu aștepta autoritățile locale . .e datoria ta de cetățean!
Fapte nu vorbe!
https://imgur.com/a/hOppb2n
Re@magel „nu aștepta autoritățile locale” :
Glumiți, nu? 🤯🤨
(Știi că „unii” primesc lovele și se alocă niste bani din buget (Prin Min.Culturii) pt întreținerea și conservarea monumentelor istorice, statui, patrimoniu etc???)
P.s.
Uaouuu! M-am șocat de soluția (DEBITATIA) dvs.Mă întreb cum să procedez oare cu ; curățarea bronzului : sa dau cu perie metalica, burete abraziv sau cu smirghelul? Le limpezesc cu puțin diluant, și le revopsesc cu maro? Ce ziceți ?
–-
La o expozitie de pictura un vizitator observa un tablou intitulat „Oi pascand” , dar panza tabloului era imaculata. Intrigat , vizitatorul solicita explicatii custodelui (crezand ca s-a expus din greseala o rama fara „opera de arta”). Custodele (putin amuzat!) spune: „Sa-l intrebam pe maiestru , ca se afla prin preajma”. Desigur , maiestru , cu mare amabilitate se ofera sa raspunda la orice intrebare. Vizitatorul intreaba: „Unde-i iarba?” Maiestru raspunde: ” Au mancat-o oile!” Vizitatorul , intrigat la un nivel superior , intreaba: „Dar oile , oile unde sunt?” Maiestru raspunde cu aceiasi nonsalanta: „Dupa ce au pascut iarba , au plecat!..”Odata , (din intamplare) am asistat la deschiderea unei expozitii de pictura , cunoscand persoana care a expus. Ei bine , nu puteau sa lipseasca asa numitii critici de arta. Dupa aprecieri magulitoare la adresa „maiestrului” acestia s-au intrecut in interpretari care de care mai bombastice , spunand vrute si nevrute despre ce a vrut sa exprime si modalitatile prin care s-a intrecut pe sine , intregindu-si opera monumentala etc.etc. Dupa o asemenea prezentare a urmat o masa frugala iar „maiestru” putin mucalit a spus: „Vai de mine , dar chiar nu stiam ca am vrut „sa spun” asa ceva!…”Ma opresc aici , dar iubitii mei „cetitori” va spun cu mana pe inima ca o opera de arta adevarata nu trebuie explicata in niciun fel , fiecare privitor si iubitor de frumos putand sa vada atat cat „isi poate permite” .
@majelan
Statui,monumente din oraș, etc trebuie curățate DOAR de pers autorizate !!!!!!!!!
LEGE(422/2001):
In Regimul de protejare a monumentelor istorice, statui, monumente, obiective turistice se decide că:
1)”Lucrările de restaurare vor fi efectuate de artiști plastici restauratori și experți în domeniu, atestați de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, păstrându-se materialele și tehnicile de punere în operă, scopul fiind acela al revenirii la aspectul inițial”,
2)❗Banii🪙 sunt alocați de la buget prin Min. culturii, printre lucrările care sunt prevăzute în „Caietul de Sarcini” se numără:🪙
– demontarea plăcilor;
-curățarea manuală a depunerilor de orice fel; -îndepărtarea depunerilor biologice, prin metode chimice.❗
3)”Obligațiile proprietarilor și titularilor drepturilor de administrare a monumentelor istorice, statui etc (art. 36 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice):
a) să întreţină, să folosească şi să exploateze imobilul sau monumentunumai cu respectarea prevederilor prezentei legi şi a Obligaţiei privind folosinţa monumentului istoric, conform art. 17;
b) să asigure paza, integritatea şi protecţia monumentelor istorice, să ia măsuri pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere a acestora în condiţiile legii;
c) să înştiinţeze de urgenţă, în scris, direcţia pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural naţional ”
http://djcvn.cultura.ro/index.php/domenii/patrimoniul-imobil/regimul-de-protejare-a-monumentelor-istorice
Pe strada aceea ce duce din Centru spre Liceul Luviu Rebreanu care acum a devenit pasaj şi astfel a fost muruită cu grafiti urâte de elevii de la liceul de artă ce QR ar trebui să punem ? Ce reprezintă acele urîțeni comânjite pe pereți ?
Simbolistica e clara, nu e nevoie de qr: e hidra roșie din fata consiliului raului, zisa și ciuma roșie.
Reprezintă tentaculele corupției, hoției, prefăcătoriei, ticăloșiei și tupeului pesede.
E o operă semnificativă pt.județ.
Io credeam ca doar cei din institutiile publice sunt rupti de realitate.
Dupa ce vad ce proiecte de tocat bani s-au propus la bugetarea participativa, vad ca avem si multi concetateni care traiesc intr-o realitate paralela.
Probabil s-au rezolvat toate problemele din oras de am ajuns doar la statui cu qr code si schimbatul placutelor pe strazi.
Nu vad un lucru de care sa se bucure omu’ de rand.
Ne asteptam de la alesi sa se gandeasca la cetatean, cand cetateanului tot la praduiala ii sta capul.
Prefer de o mie de ori(statuia) 👍Bustul lui «Avram Iancu» realizat de sculptor Mircea Mocanu. Cu versul:
″Unicul dor al vietii mele, este sa-mi vad națiunea fericita″ 🇷🇴
–––
(P.s.aviz celor care cu mândrie și-au preluat funcțiile ! K „să servească” poporul român”) 🙄
Ce crin imperial buey sarakilor…e p. țigăncii.
Mie îmi place scultura aceea roşie din fântâna arteziană din Piața Petru Rareş fiindcă este plină de viață.
Însă chestia aia cică numită scultură din fântâna arteziană de la Cap de Bou este oribilă.
Scultura :))) ciobane!
Facem ceva kîh cum fac porumbeii pe ea „operă” floarea Transilvaniei.
Inafara de faptul ca a fost scumpă inutilitatea, se cheltuie și o căruță de bani pe ea cu întreținerea.
Măcar pentru întreținere ar trebui sa i se rețină din venituri celui care a comandat-o.