Una dintre cele mai valoroase şi apreciate trufe, cea albă, având un parfum plăcut și aromat, foarte diferit de cel al altor trufe poate fi găsită şi în Munţii Rodnei, la Cormaia, de cei care ştiu unde să o caute. Considerându-se unul dintre norocoşi, fostul primar din Sângeorz-Băi, Roland Venig, a găsit şi vara aceasta câteva trufe cu care va da gust şi aromă mâncărurilor pe care le pregăteşte.
Trufa albă este o ciupercă tipic hipogee, care, prin aspect și culoare, amintește un cartof cu multe scobituri. Suprafața sa este destul de neregulată și are un aspect fin catifelat. Cuticulă este foarte subțire și compactă, alb-gri cu numeroase vinișoare albe, filiforme și încâlcite, care îi dau un aspect marmorat. Mirosul este puternic, ca de usturoi sau de brânză fermentată, iar gustul este foarte plăcut. Forma este destul de variabilă, globuloasa, cu goluri mari, turtiță sau cu lobi proeminenți. Coloritul cuticulei este ocru sau maroniu. Carnea poate fi albă, galbenă sau gri, câteodată cu nuanțe roșietice. Greutatea poate fi diferită: de la 30 la 200 – 300 g, dar sunt exemplare care pot ajunge la 800 g, și, în cazuri excepționale, la un kilogram sau chiar mai mult.
Aşa cum se poate vedea din fotografii, cele găsite de fostul primar cântăresc împreună peste 2 kg.
Roland Venig, fost primar în Sângeorz-Băi timp de patru mandate, lucrează ca inginer la Aquabis. El locuieşte în Cormaia, localitate compenentă a oraşului Sângeorz-Băi. Primele trufe le-a găsit în urmă cu câţiva ani, din întâmplare. Apoi, an de an, ciupercile au crescut în acelaşi loc, ştiut doar de el.
Fostul primar nu le vinde, deşi ar putea scoate bani frumoşi pe ele, ci le foloseşte în mâncare.
Trufa albă (Tuber magnatum pico) este cea mai scumpă ciupercă din lume. Ciupercile din această specie pot fi găsite în regiunile italiene Piemont, Emilia-Romagna, Toscana şi în peninsula Istria din Croaţia, potrivit Guiness Book. Tocmai de aceea sunt considerate un aliment de lux. Cele mai scumpe trufe din lume cresc în regiunea Alba, din Piemont.
Despre cât de mari pot fi sumele de bani care circulă în acest domeniu al comercializării trufelor, poate fi elocvent faptul că pe 8 noiembrie 2009, în cadrul celui de al 79-lea Festival al Trufelor Albe, o trufă în greutate de 800 grame a fost vândută pentru suma de 150.000 dolari americani.
Substanţele chimice pe care le conţin fac ca trufele să aibă acea aromă cu totul aparte, care se simte de la mare distanţă. Se spune că aroma trufei albe seamănă cu cea de nuci prajite. Trufele albe sunt servite, în general, sub formă de feliuţe, aşezate deasupra altor mâncăruri. Italienilor le place să consume trufele crude, rase pe pâine sau pe preparate fierbinţi, cu paste şi brânză sau ouă. În nordul Italiei la nuntă este bine să se consume trufe albe. Cu cât sunt mai multe nunţi toamna, cu atât sunt mai puţine trufe pe piaţă!
Romanii şi grecii venerau trufele pentru calităţile lor afrodisiace şi ca medicamente pentru ochi, încă din Antichitate. Trufa albă era numită de celebrul Gioachino Rossini, care era un gurmand, „Mozart al ciupercilor”.
Sunt foarte frumoase! Dar, ce să vezi? Numai una este trufă
Si urmatoarea stire care o sa fie? Fostul primar Venig Roland s-a intoxicat dupa ce a mancat ciuperci otrăvite ca le-a confundat cu trufe?
Fac vreo 450.000 de dolari toate , dar nu le vinde pentru ca lui ii place sa le manance . Pofta buna celui mai incapabil primar din istoria judetului .
intreb si eu ca prostu…care e diferenta dintre aceste ciuperci si ….. un mistret?
Parca ….ambele se…mananca!!!!!
Unde cresc….?
in natura…..
de ce una e interzisa si …alta nu????
Nu confundati trufa porceasca (care creste la noi) ,cu trufa alba( mult mai valoroasa si pe care o gasim in zonele mediteraniene) !
Nu e jenant.
Doar că lipsesc totuși niște sfaturi practice de a proteja natura.
https://www.wikihow.com/Pick-Mushrooms
E bună colectarea, dar și noțiunea de prezervare(asigurarea continuității) e mai bună.
De ce totul se petrece în jurul banilor în România ca și mentalitate????
Și nu în jurul unei pasiuni?