Recomandări Social

Scumpirea materialelor de construcții dă peste cap proiectele autorităților

Primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crișan, susține că majorările de prețuri din ultima perioadă afectează grav și constructorii care au lucrări pe raza comunei pe care o conduce: ”Va fi complicat”.

”Va fi o problemă destul de gravă. Se văd scumpirile din piață. Bitumul s-a scumpit de trei ori. Constructorul a luat o licitație acum 3-4 ani la un preț, iar azi de trei ori mai mult pe bitum care reprezintă cam 40% din proiect. Va fi complicat. Nu știu. O parte dintre constructori au venit cu solicitări de majorări. Vom discuta și noi mai departe să vedem dacă acceptăm aceste majorări și de unde le vom plăti”, a spus Doru Crișan Primarul a Sângeorz TV.

Potrivit primarului din Prundu Bârgăului, acum se lucrează la clădirile din incinta Liceului ”Radu Petrescu”, la Școala profesională, la grădinița de la Susenii Bârgăului și la străzi.

”La liceu, clădirea în care funcționează clasele I-IV sper să o putem finaliza până la sfârșitul anului, acolo am venit și cu o modernizare a vechii clădiri. Mai avem nevoie de patru clase și am încercat să modernizăm din vechea clădire cele 4 clase ca atunci când vom muta clasele I-IV din centrul comunei aici, în incinta liceului, să avem suficiente clase pentru toți copilașii. Sperăm să finalizăm lucrările până la sfârșitul anului și să putem începe orele în noua clădire. La școala profesională suntem destul de avansați. Nu cred că vom finaliza anul acesta, dar lucrarea e avansată. Se lucrează la izolația exterioară. S-a pus acoperișul din sticlă fiindcă o parte din clădire este cu acoperiș din sticlă. La grădinița de la Susenii Bârgăului sper ca până la sfârșitul anului să o putem finaliza, iar copilașii să poată, anul viitor, să meargă în noua clădire”, a spus Dorui Crișan.

În ce privește asfaltările, Doru Crișan a declarat că, din cauza problemelor pe care le-a avut din cauza banilor care nu au venit de la Guvern, constructorul a sistat pentru o perioadă lucrările, dar le va finaliza.

Firmele de construcții se confruntă cu o problemă care încă nu are soluție: prețurile la materialele de construcții au crescut considerabil în ultima perioadă. Consiliul Concurenței a demarat o investigație în iulie, dar antreprenorii resimt puternic scumpirile în proiecte și pe șantiere.

PriceFlux (un serviciu online de monitorizare a prețului) a constatat că magazinele online de bricolaj din România au mărit, în ultimul an, prețurile la principalele categorii de produse cu până la 300%. Lemnul ar fi înregistrat o creștere medie a prețului, de aproape 16% în iulie 2021 față de aceeași perioadă a anului 2020, fiind cea mai mare scumpire a unui produs utilizat în construcții, conform aceleiași surse. Alte creșteri au putut fi observate la plăcile OSB sau blaturi din lemn de la anumiți producători, de până la 300%.

O cauză, spun anumiți întreprinzători, este pandemia COVID-19, pe fondul căreia companiile străine au majorat prețurile, cel mai probabil pentru a-și acoperi pierderile din lockdown.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.