ACTUALIZARE / Cele 36 de centre rezidenţiale pentru persoane vârstnice, persoane cu handicap şi copii de la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud vor fi verificate în această săptămână.
Primele vizite ale echipelor de control din care fac parte reprezentanți a OPT instituții au început luni, 10 iulie, a anunțat prefectul Teofil Cioarbă.
”Echipele de control au în componență reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, AJPIS, Protecţia Consumatorului, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu un reprezentant al Instituţiei Prefectului. Vor fi verificate toate centrele care au fost menţionate în ordinul venit de la nivelul Guvernului”, a menționat prefectul.
ȘTIREA INIȚIALĂ
În județul Bistrița-Năsăud sunt 14 centre de îngrijire a vârstnicilor, dintre care două de stat și 11 private. Toate ar urma să fie verificate. Cel puțin așa a anunțat Marcel Ciolacu, premierul cerând controale în toate centrele sociale și reanalizarea autorizărilor acestora.
Al 14-lea centru este St. Johan Crainimăt.
În județul nostru, ponderea cea mai ridicată o au serviciile sociale dezvoltate de către organizațiile neguvernamentale, așa cum reiese din tablelul de mai jos. Cele mai multe centre le deține Asociația Filantropia Ortodoxă – filiala Bistrița-Năsăud.
”Avem 3 priorități: toate centrele pentru copii, persoane vârstnice sau cu dizabilități, de stat sau private, vor fi controlate și reanalizate toate autorizațiilor. Termenul: o săptămână. (…) În al treilea rând, fac un apel către toate cultele, BOR, dar și ONG-uri, avem nevoie de implicarea dvs”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Şeful Executivului a mai afirmat că sistemul trebuie schimbat, iar de la începerea sesiunii parlamentare vor fi făcute modificări legislative, astfel încât nimeni să nu se sustragă răspunderii şi să îşi facă treaba în acest domeniu al îngrijirii persoanelor vulnerabile. ”Sistemul trebuie schimbat. Este nepermis să avem o mulţime de instituţii de control care îşi pasează vina una alteia. Trebuie regândit tot sistemul de la autorizare, monitorizare şi control”, a mai spus Marcel Ciolacu.
El a precizat că este nevoie de „clarificarea” sistemului din punct de vedere legislativ, în aşa fel încât „să nu mai existe portiţe pentru nimeni”, iar „cine nu îşi face treaba să plece acasă”.
”Cine are de făcut o treabă să o facă, iar cine nu-şi face treaba să răspundă, iar cine nu înţelege să îşi facă treaba, să plece acasă. Nu mai vreau fugă de responsabilitate, ci vreau un sistem coerent, cu reguli clare în acest domeniu.Vorbim de copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, cele mai vulnerabile persoane. Sunt ferm convins că, în viitoarea sesiune, împreună cu toţi partenerii sociali, se vor face toate modificările legislative în acest sens”, a spus premierul.
Casele familiale și centrele de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică sunt în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud.
Conform registrului electronic al serviciilor sociale, la sfârșitul anului 2022, în județul Bistrița-Năsăud erau înscriși:
- 51 furnizori de servicii sociale acreditați (1,48% din totalul de la nivel național), din care un număr de 22 furnizori publici și 29 furnizori privați;
- 71 servicii sociale licențiate (1,42% din totalul de la nivel național) înființate de 32 furnizori de servicii sociale acreditați, din care: 34 servicii sociale publice acordate de către 6 furnizori publici, 37 servicii sociale private acordate de către 26 furnizori privați, din care un furnizor din județul Cluj. Cele 71 servicii sociale de pe raza județului Bistrița-Năsăud sunt licențiate și înscrise în Registrul electronic unic al serviciilor sociale, la 31.12.2022, după categoria de beneficiari și în
completare la graficul de mai sus în raport de regimul juridic al furnizorului, se prezintă astfel: - 29 servicii sociale destinate protecției copilului și/sau familiei, existente pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, după forma de organizare și regimul de asistare, respectiv:
✓ 19 servicii sociale publice, din care 14 cu cazare și 5 fără cazare;
✓ 10 servicii sociale private, din care 4 cu cazare și 6 fără cazare. - 35 servicii sociale destinate protecției persoanelor vârstnice și adulte în dificultate existente pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, după forma de organizare și regimul de asistare, respectiv:
✓ 11 servicii sociale publice, din care 5 cu cazare și 6 fără cazare;
✓ 24 servicii sociale private, din care 13 cu cazare și 11 fără cazare. - 5 servicii sociale destinate protecției persoanelor adulte cu dizabilități existente pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, după forma de organizare și regimul de asistare, respectiv:
✓ 3 servicii sociale publice, din care 2 cu cazare și 1 fără cazare;
✓ 2 servicii sociale private, din care 1 cu cazare și 1 fără cazare. - 2 servicii sociale destinate protecției persoanelor victimelor violenței domestice existente pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, după forma de organizare și regimul de asistare, respectiv:
✓ 1 serviciu social public, din care 1 cu cazare și 0 fără cazare;
✓ 1 serviciu social privat, din care 0 cu cazare și 1 fără cazare.
Dacă s-ar face aceste controale „neanunțat”…ar fi foarte bine. Când se știe…se pregătește terenul pentru”control” (este o practică).
..organele au stiut de acestea demult!!!
…asa de demult ca au strans dovezi si despre lingurite!
…a fost un mod mafiot de a scapa de familia pandele!!!
…cica isi revendicau fotoliul de premier!!
…aviz amatorilor care vor sa faca politica!!
Mai usor cu pianul!
In Bistrita jumate de oras se cunoaste cu cealalta…un fel de grup organizat orasenesc!! Azi ti e prieten si maine habar nu ai….cum il cheama!
De asta multi au ales sa faca afaceri cu firme din afara judetului!!
Baronul e un fel de StefaN cel mare…stie cand sa atace si cand sa se retraga!!! Bravo lui …doar daca nu apare ca are vreo doua etaje din spital pe persoana fizica…numai zic!!!
Atentie tovarasi ca venim in control… dati cu bidineaua si pregatiti ploconul…
Acuma am găsit explicația de ce unii bătrâni duși, de multe ori de copii iresponsabili și reci, la azil, o mierleau foarte repede, începând de la două săptămâni. La noi nu este cultul azilului, se consideră o pedeapsă. După dezvăluirile de acuma vor fuge de azil ca „Dracul de tămâie”. Sunt sigur că și la noi se vor găsi nereguli.
…cei cu atributii au fost platiti!
Stiu cel putin un azil din lista care practica metoda asta. Are de toate dar nimic!
Ce are?
Controale hnde nu au cd controla, acte care nu sunt , autorizatii care nu sunt, doar contul e acolo undd trebuie!
Functionarii publici stiu de el dar e o oaie de paste, porc de craciun, stiulete in toamna, un ghiocel de primavara, etc!!!
Deoarece s-a anuntat marele control de catre primul ministru, totul o sa fie ca la carte iar rezultatele in teritoriu o sa arate grozav. Lucrare tipic romaneasca, pentru atragerea votului.
Ciolacu parcă a căzut din lună. A aflat aşa deodată de existenta „azilelor groazei” din judetul Ilfov si a convocat duminică 9 iulie o întâlnire de lucru cu mai mulţi miniştri şi şefi de instituţii, ca să pună ordine in această chestiune. Surprins, nevoie mare, la sfârsitul sedintei Ciolacu a făcut următoarea declaratie: ”Faptul că așa ceva a fost posibil ne arată un singur lucru avem de-a face cu o problemă de fond, o problemă de sistem, un sistem corupt și inert. Acesta este adevărul, la fel ca și dvs. am văzut infractori. Sunt peste tot în lume de asemenea ticăloși, asemenea cruzime, oameni dezumanizați total. Cred că nimeni nu era pregătit pentru așa ceva. La fel, să vedem funcționari publici, complici care, în loc să fie de partea acestor oameni, s-au vândut acestor ticăloși. Alături de colegii mei din Guvern am discutat astăzi și avem trei priorități. În primul rând, toate centrele pentru copii, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități de stat sau private trebuie verificate și reanalizate toate autorizațiile. Termenul va fi unul foarte scurt, 1 săptămână, sub coordonarea prefecților. În al 2-lea rând, solicit autorităților de drept toleranță zero față de grupurile infracționale care au jefuit aceste persoane.”
Culmea este că Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat cu lucrurile erau cunoscute si că ancheta în dosarul exploatării persoanelor cu dizabilităţi în cele trei azile din localitatea Voluntari a fost una „complexă” şi a durat „ani de zile”.
Cu toate astea si Nicolae Ciucă susține că nu a fost informat despre situația din azilele din județul Ilfov în timp ce era premierul României.
Vorba proverbului : „Nu știe bărbatul ce știe tot satul”.
cum adica lucrurile erau stiute??? Predoiu despre care credeam ca a lesinat de mult ne zice ca el stia si a lasat inca o jumatate de an sa se intample???? pe bune??? pe bune???????????????????
Ma intreb de ce ii bat pe bietii batrani. Nu cred ca doar din sadism, ci ca sa ii oblige sa isi cedeze proprietatile.
E ingrozitor.
Stat esuat. Dupa 34 de ani de la Revolutie cand televiziunile Europei arata grozaviile din azilele si casele de copii din vremea comunismului, imaginile continua cu alte exemple la fel de grave. A mai aparut o mafie, mafia AZILELOR de unde se obtin averi si bani in sume colosale si de unde se infrupta si cele cinci institutii ale statului care trebuie sa controleze dupa lege aceasta activitate. Deci statul isi bate Joc tacit de cei care au o varsta si care dupa ce au muncit si acuma nu mai sunt activi, nu conteaza.. Cu asemenea stiri si imagini nu va mai mirati ca tinerii pleaca cu nemiluita din aceasta tara frumoasa dar uitata tocmai din interior si foarte prost gestionata. Nu mai vin romanii acasa. Ati pierdut orice pariu in sensul aceasta stimati guvernanti de doi bani.
Bravo Balane. Asa te vreau. Asta e adevarul din tara asta din care face parte si Primaria Bistrita. Acum imi dau seama ca atunci cand feliciti primaru doar faci o mistocareala subtila. Felicitari pentru mistouri. Chiar sunt bune de fiecare data!
Paradoxul este ca la noi guvernantii au mare grija de inchisori, confort sporit, mofturi, alimentatie cu calorii, adevarate hoteluri confortabile. Isi pregatesc din timp locatia, stiu ei de ce. Pentru seniori, mila la ceruri, ca in rest numai gargara si vesnic campanie electorala. Ma gandesc la un doctorat pe tema, „Democratie romaneasca fanariot moderna, unicat in Europa. Iz de sosoci, putinisti si muscali”.
Puzderie de autorități (Nene!) care de care mai rânzoasă când le ceri ceva.
Care se calcă pe picioare, au atribuțiuni neclare și suprapuse, mimează muncă și controlează hârtii cum bine zicea gelatină ăla de-i ministrul supărării (fiu de securist, care acuma aflat și el de problemă, dacă nu l-au informat organele).
O țară mai eșuată ca titanicul pe care , precum s-a dovedit, este periculos și să încerci s-o salvezi semnalându-i slăbiciunile.
Ne temem să spunem adevărul, pentru a nu supăra și pentru a ne conserva letargia în care vegetăm.
Popor trist, popor fără viitor !
no sa vedem cucoanele si cuconii directori la treaba!!! da la treaba nu la plimbare cu masina pe bani publici. Sa vedem masuri si sa se iasa in presa cu declaratii!!! madamele si domnutii care de ani de zile doar patroneaza niste institutii !!! si daca fiecare functionar ar avea verticalitatea sa spune ce se intampla in prorpiile institutii….apoi nu ne-ar mai mira ce se intampla in astfel de centre………..