Actualitate

Se conturează harta regiunilor

România ar putea fi împărţită în şapte sau opt regiuni, luând în calcul influenţele culturale, migraţia populaţiei, stadiul de dezvoltare zonală, dar şi numărul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune, conform raportului Consiliului Consultativ pentru Regionalizare. ”În Nord-Vest, principalele reţele de structurare sunt de la Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi parţial de la Maramureş la Cluj, între Maramureş şi Satu Mare”.

Noile regiuni, numărul lor, calculul pentru capitalele de regiune şi modul în care regionalizarea României va influenţa viaţa locuitorilor sunt abordate într-un document de 56 de pagini emis de către CONREG, informează Pro TV, post citat de Mediafax.

Conform raportului, regionalizarea României ar putea fi făcută în 7 sau 8 regiuni, luând în calcul influenţele culturale, migraţia populaţiei, stadiul de dezvoltare zonală, dar şi numărul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune.

Preluând modelul regionalizării din Polonia, ţara cu cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor europene, România ar putea fi împărţită în regiuni cu o populaţie medie între 2,4 şi 2,7 milioane de locuitori, în funcţie de numărul de regiuni, 7 sau 8.

„Construirea regionalizării din 2013 în România şi prin raportare la modelul polonez statuat prin reforma din 1998 trebuie să aibă în vedere nu numai situaţiile de similaritate, ci şi pe cele de diferenţiere contextuală între cele două ţări”, scrie în raport.

Raportul prezintă o nouă hartă a României regionalizate, cu 7 sau 8 regiuni, în funcţie de modul în care Bucureştiul va fi repartizat.

Conform acestui raport, România va fi împărţită în:

1. Muntenia Sud, regiune care ar putea cuprinde şi regiunea Bucureşti (Regiunea 8)

2. Dunărea de jos (Regiunea Sud-Est)

3. Moldova de Nord (Regiunea Nord-Est)

4. Transilvania Centrală (Regiunea Centru)

5. Transilvania de Nord Vest (Regiunea Nord Vest)

6. Banat Vest (Regiunea Vest)

7. Oltenia.

Fluxul de migraţie a populaţiei ar putea fi punctul de plecare pentru calculul noilor capitale regionale ale României, relatează Pro TV, menţionând totodată că, în raport, sunt folosite informaţii ale migraţiei locuitorilor României din anii 1992 şi 2002.

„Analiza pricipalelor fluxuri de migraţie indică în mod clar principalele centre ale regiunilor funcţionale. Decizia pentru locul de plasare a centrelor administrative ale noilor regiuni nu decurge, însă, automat, din această constatare. Este necesară o abordare separată în care să fie luate în seamă şi alte criterii”, se mai arată în document, care menţionează următoarele criterii: centralitatea geografică a oraşului capitală în regiune; infrastructura care îl leagă de restul judeţelor; starea infrastructurii locale pentru comunicare; spaţii publice pentru instituţiile administraţiei.

„Oricum, în afara unei grile de criterii care să ducă la o decizie întemeiată nu poate fi rezolvată problema localizării centrelor administrative ale regiunilor. O decizie strict politică pe această temă este puţin probabilă să fie viabilă”, precizează raportul.

Redesenarea României în regiuni va fi calculată şi în funcţie de starea actuală a anumitor zone din ţară. ”Transilvania în sens larg este diferenţiată în trei regiuni de dezvoltare care au, fiecare, nuclee cu identitate istorică marcată: Vest – Banat, Nord-Vest – Crişana şi Maramureş, iar Centru coincide în foarte mare măsură cu vechea Transilvanie voievodală (fără Cluj şi Bistriţa-Năsăud, plasate din raţiuni de funcţionalitate în Nord-Vest) (…) Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Alba, judeţe relativ sărace din apropierea puternicului judeţ Cluj. Toate cele şase judeţe ale regiunii de dezvoltare Centru au o puternică marcă identitară dată de apartenenţa la fostul Voievodat al Transilvaniei (lipsesc din această grupare istorică numai teritoriile Clujului şi Bistriţa-Năsăud)„.

Raportul explică: „În estimarea gradului de funcţionalitate al regiunilor de dezvoltare înainte de a fi instituţionalizate ca regiuni administrative, este de luat în consideraţie şi nivelul lor de urbanizare”.

„Lăsând la o parte cazul Bucureşti-Ilfov, cu totul special, este menţionat că regiunile Vest şi Centru, cu puternică structurare funcţională, sunt şi regiuni cu grad ridicat de urbanizare. Toate cele trei regiuni sudice au şi un grad mai redus de structurare funcţională, au şi o rată scăzută de urbanizare”, se arată în document.

Raportul mai arată că „regiunile cu grad redus de urbanizare vor fi obligate să adopte, ca regiuni administrative, politici adecvate pentru reducerea deficitului de ocupare non-agricolă a populaţiei, de infrastructură de locuire modernă”.

Documentul menţionează, de asemenea, că „segmentarea Transilvaniei (în sens larg), a zonelor de dincolo de Carpaţi, în trei regiuni de dezvoltare, posibile regiuni administrative devine pe deplin inteligibilă dacă luăm în seamă regiunile funcţionale relevate de fluxurile de migraţie interjudeţeană”. Sunt date şi exemple: „Braşovul, Clujul şi Timişul sunt centre pentru trei regiuni funcţionale puternic structurate. Judeţele catre constituie regiunea Centru, spre exemplu, sunt structurate pe reţele funcţionale care leagă, în principal, Sibiu, Covasna, Harghita de Braşov, Harghita de Mureş, iar Mureş şi Alba de Sibiu. În Nord-Vest, principalele reţele de structurare sunt de la Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi parţial de la Maramureş la Cluj, între Maramureş şi Satu Mare. Bihor este un judeţ orientat în afară, în special spre Timiş şi Arad. În Vest, Timiş este centrul de atracţie maximă forţa pentru Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara”, mai precizează raportul.

Aici puteţi citi integral raportul întocmit de CONREG.

10 comentarii

  • o bucatalit Transilvania in tate punctele cardinale. Da Oltenia si Muntenia o ramas asa cum o fo, smecheri miticii astia. Numa pe noi ne-o impartit in 3. Vb. aia divide si condu. Isi bat joc de noi. Pe noi nu ne baga nime in sama, nu ne reprezinta nime la bucuresti. Unde is uselistii astia, ca habar nu au, credca nu io intrebat nime de transilvania, ce si cum. Si daca ii intreba, tat dejaba ca nu se stiu face ascultati. Dezastru. Daca suntem de acord cu spargerea asta a transilvaniei, suntem de acord cu distrugerea celei mai cunoscute regiuni din europa. O distrug miticii, o distrug uselistii

    • Bucurestiul nu are nici un interes ca Transilvania sa prospere, dompotriva. Asa a fost de la marea unire incoace. Problema este insa ca nici oamenii din Transilvania nu stiu sa is apere interesele.

    • nu USL-u, aduceti-va aminte ce guvern a propus asta prima data, guvernul BOC a venit cu propunerea regionalizarii, daca nu era dat jos ar fi facut-o PDL-u

    • Uselistii astia fac numa in interesul lor, nu ma in interesul sudistilor. Si ca sa ma faca o tura de posturi de directori peste judete. De ce nu o desfiintat judetele?? Pedelistii asa vroiau sa faca, cu desfiintarea consiliilor judetene. Va dati seama ca in loc sa se micsoreze o sa creasca birocratia: de la primarie mergi la judet.. de la judet la regiune.. inapoi la judet.. inapoi la primarie. Va iau astia de fraieri si nu aveti decat sa le platiti scaunele la toti nepotii si neamurile uselistilor care o sa fie angajati la stat pe salarii babane sa va puna o stampila si sa ia o spaguta. Io unu vin in ro numa in vacanta. Voi o sa ii platiti din impozitele voastre, voi o sa mergeti in audiente pe la zeci de ghisee

  • Normal, noi suntem ocupati sa ne dam in cap unii la altii, romanii la unguri, ungurii la romani. Asta e cea mai arzatoare problema in Transilvania.

  • Guvernul Ponta sustinut in parlament de USL cu o majoritate de 70% nu are curajul sa vina cu o reforma administrativa profunda. Se cauta tot felul de paleative. Regionalizarea trebuie sa aiba ca obiectiv esential descentralizarea si un grad ridicat de autonomie regionala. Insa regionalizarea cu pastrarea judetelor nu rezolva nimic, dimpotriva adauga un nivel suplimentar de birocratie intre administratia centrala si locala. Solutia este extrem de simpla si ea presupune desfintarea judetelor si trecerea unor prerogative de importanta zonala, ale acestora la regiune, si a celorlalte atributii judetene care au importanta locala, la primarii, unde sunt mai aproape de cetatean. Astfel, orasele si comunele mari vor putea primi mai multe atributii in timp ce comunele mici vur ramane cu functiile actuale. Aceasta masura ar determina in timp asocierea comunelor si nu comasarea lor facuta din birou dupa ureche. Prin urmare, Ponta care a demonstrat ca se pricepe la plagiat ar trebui sa copieze modelul polonez de regionalizare, fara riscul de a-i aduce prejudicii de ordin politic sau personal ca in cazul cu doctoratul. Dimpotriva ar avea numai de castigat.

  • regionalizare, sa isi mai faca ei inca cateva mii de locuri caldute in birouri la caldurica, functionari lipitori de afise imputiti, care sa suga salarii de mii de lei din banii nostrii

  • UE si SUA (nu ma refer aici la natiuni, ci la elemente din cadrul acestora) vor sa distruga tara noastra, ROMANIA pe sistemul Divide et Impera. Argumentul asta ca vom absorbi mai multi bani, mai multe fonduri este pentru idoti infometati sau avari. Regionalizarea, deci impartirea administrativ-teritoriala este un pas important spre destructurarea si anihilarea statului roman si a spiritului national romanesc. Tara noastra dispune in continuare de foarte multe resurse (petrol, gaze, aur, metale rare etc) iar aceste resurse se pot fura mult mai usor atunci cand ai 8 regiuni mai mici in loc de o tara mare, unita. ma gandesc spre exemplu la rosia montana, cat de usor le va fi sa exploateze acolo cu cianuri dupa ce il vor cumpara pe guvernatorul regiunii respective si exemplele pot continua… p.s. nici 100 de ani nu a trecut de la Marea Unire, inca mai traiesc, putini cei drept oameni care au mers din toate colturile tarii sa faca Unirea tuturor romanilor, iar noi acum distrugem si ne batem joc de jertfa lor pentru o punga de galbeni …

  • AU VENIT AMERICANII CU CRESCATORIILE DE PORCI CU AUTOSTRADA INFINITA SI ACUM CU FRACTURAREA HIDRAULICA PLUS TINTA PTR RACHETELE LUMII MULTUMIM

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.