Proprietarii cu mai mult de 100 de hectare de pădure primesc bani dacă lasă pădurea în pace și nu se ating deloc de ea. Banii se dau prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, iar mai multe primării din județ au depus deja proiecte, susține primarul comunei Romuli, Ioan Monița, președinte interimar al ALDE Bistrița-Năsăud.
”Este pentru prima dată când se face ceva concret pentru pădurile României. De-a lungul timpului s-a tot discutat despre pădure- aurul verde, dar nimeni nu a făcut ceva concret. Acum e prima oară când avem o măsură pe silvomediu când se dau efectiv bani pentru crearea unor zone de liniște în cadrul unei unități amenajanistice. Chiar noi, comuna Romuli, dar și alte primării, am depus proiecte la APIA pe așa ceva și sunt bani destul de frumoși. Comuna Romuli ar urma să primească 140.000 de euro anual pentru suprafața respectivă de pădure. Zona de liniște este cea care se creează în cadrul unei unități amenajistice, pe o suprafață de circa 20%, unde nu se va interveni cu niciun fel de tăiere în următorii 5 ani. Pentru întreaga suprafață a acestei unitățși se primesc 38 de euro la hectar. Este pentru prima oară când se face un pas înainte. E puțin, dar e ceva. Din păcate, aici nu intră suprafețele din Parcul Național Munții Rodnei. Este o aberație ce se întâmplă pentru că se spune că nivelul de restricție este la maxim. Noi, România, asta am făcut, ne-am ridicat gradul de restricție la maxim. Acum, unii ar vrea să-ți dea banii, dar, dacă noi ne-am stabilit gradul de restricție la maxim, de ce să ne mai dea? Pentru ce zonă de liniște dacă acolo e liniște deplină? Sperăm că, într-un viitor nu foarte îndepărtat se vor găsi soluții și pentru pădurile pe care le deținem în Parcul Națioanl Munții Rodnei. De fapt, se lucrează. Am discutat inclusiv la Bruxelles și se lucrează. Eu am lansat ideea aceea a conversiei creditelor de carbon pentru proprietarii de păduri. Este o aberație la ora actuală să dai credite de carbon poluatorilor dacă reduc poluarea, iar celui care face efectiv retenție – care sintizează dioxidul de carbon și dă oxigen – să nu îi dai nimic. Este o aberație. Se pare că și la Bruxelles se lucrează pe această temă și, într-un viitor nu foarte îndepărtat, o să avem posibilitatea ca proprietarii de păduri să iasă pe bursă cu creditele de carbon, cu conversia creditelor de carbon care ar fi un lucru nemaipomenit”, a spus Ioan Monița.
Potrivit APIA Bistrița-Năsăud, Submăsura 15.1 Plăți pentru angajamente de silvomediu din PNDR a fost accesată de Primăria Prundu Bârgăului și Asociația Silvforest Negrilești, iar Submăsura 8.1 pentru împăduriri și suprafețe împădurite din cadrul PNDR de firma Drosera Comserv Satu Nou care deține 62 de hectare de pădure.
Pentru crearea de zone de liniște, în toată ţara sunt alocate peste 68 de milioane de euro. Proprietarii de păduri primesc sprijin timp de cinci ani.
In parcul Muntii Rodnei se taie fara limite. O simpla traversare de la ValeaMare peste pasul rotunda e suficient pentru o verificare. Daca mai mergeti spre lacul lala o se vedeti toata splendoara de taieri abusive de la Rodna in sus, zone defrisate etc.
Lafel pe versantul nordic spre Borsa unde e si mai usor sa vezi dezastru.
Primarii astea nu ar trebuie sa primeasca bani ci ar trebui pedepsiti aspru.
http://bit.ly/2GDIqxP Cam tarziu, Romuli