Dosarele de finanţare pentru sisteme fotovoltaice în gospodăriile izolate vor putea fi depuse în perioada 10 aprilie 2019 – 10 iulie 2019. Administraţia Fondului pentru Mediu a aprobat pentru prima dată organizarea sesiunii de depunere a cererilor finanțare în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice.
Programul țintește producerea de energie electrică din surse regenerabile la locuinţele situate la cel puţin de 2 km faţă de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice şi prin reducerea utilizării combustibililor convenţionali.
Finanţarea nerambursabilă, acordată de Autoritate, este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie.
Finanţarea se acordă eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanţare şi pe măsura implementării proiectului. Obiectul programului îl reprezintă finanţarea achiziţionării şi instalării sistemelor de panouri fotovoltaice care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante. Programul se derulează multianual, iar finanţarea programului se realizează din veniturile Fondului pentru mediu rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, în limita sumelor prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.
Beneficiarii programului sunt unitățile administrativ-teritoriale cărora le-au fost aprobate dosarele de finanțare și care au încheiat un contract de finanțare nerambursabilă cu AFM în cadrul programului.
Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă. În cadrul unei sesiuni de finanţare, solicitantul poate depune o singură cerere de finanţare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile cuprinse în lista prevăzută la art. 10 alin. (1). Pentru fiecare gospodărie se poate obţine finanţare o singură dată. În perioada stabilită prin dispoziţia prevăzută la art. 10 alin. (2) şi doar pentru gospodăriile cuprinse în lista prevăzută la alin. (1) al aceluiaşi articol, dosarul de finanţare se depune la CJ în raza teritorială a căruia se află solicitantul, paginat şi opisat, într-un singur exemplar.
Suma alocată pentru finanțarea acestui Program este de 230 milioane lei.
protejeza firmele din electricitate
anul trecut parca era pentru cetatenii care voiau sa injecteze in retea si pentru consumul propriu
pentru a nu deranja pe baietii destepti cu HARTII si altele a propus acum doar pentru….stani!
In tematica asta Romania este codasul UE. Parca nici nu vrem sa trecem la energie regenerabila sau poate ca mafia energetica e cu influenta prea mare. Daca macar puteai sa montezi ceva fara complicatii, dar nici daca le dai cadou curentul in plus nu te scutesc de birocratia abundenta.
A calculat cineva costurile pentru realizarea mărimii unei asemenea instalații eficiente și recuperarea pierderilor prin scoaterea din producție a unei suprafețe de teren agricol? Suma prevăzută a fi acordată nu ajunge nici pentru începerea investiției în această ”găselniță” a guvernanților, deoarece nu s-a făcut o analiză a cheltuielilor reale, ci doar o ademenire a populației pentru a-și băga capul în ”jug”, a-i determina pe oameni să se apuce de un lucru, ce pare a fi rentabil, iar după ce-și dă seama că a fost păcălit, e prea târziu. Dacă vrei cu adevărat să faci ceva util, prima dată analizezi, măsori de trei ori, și abia după ce te asiguri că e bine cum ai măsurat, te apuci să ”tai”, altfel te trezești că n-ai făcut altceva, decât o gaură mare în propriul buzunar. Ideea nu este rea, dar trebuie analizată, nu aruncată ca momeală la ”pești”, că doar-doar vei prinde ceva proști! Nu toate momelile sunt eficiente la pescuit!!!