O zonă de promenadă mult așteptată va fi amenajată în jurul lacului de acumulare de la Colibița, în acest sens fiind depusă de Primăria Bistrița Bârgăului la Agenția pentru Protecție a Mediului Bistrița-Năsăud o cerere pentru emiterea acordului de mediu.
Primarul comunei Bistrița Bârgăului, Vasile Laba, a declarat marți pentru Timp Online, că administrația locală intenționează să amenajeze zona de promenadă la coada lacului, unde și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud vrea să facă un parc. Ea va avea în total circa 4 km.
”De la coada lacului, vrem să venim vreo doi kilometri încoace spre baraj, se trece de pârâul Hanganilor unde avem și niște refugii. O parte din zonă vrem să o facem peste lac unde avem drum de acces și iar să mergem vreo doi km pe partea stângă, peste lac. O parte din zonă va fi dincoace și o parte dincolo. Nu putem să mergem peste baraj fiindcă necesită mulți bani, multe investiții. Dacă noi reușim să facem acea zonă de promenadă vreo 3 -4 km, cred că e un plus de valoare pentru Colibița. Lucrările vor consta în anrocament pentru stabilitatea terenului și pe urmă ceva pietriș mai mărunt. Vor fi coșuri de gunoi, băncuțe, pe care vrem să le facem din lemn să arate bine. Nu va fi mai mare de doi metri”, a spus Laba.
Studiile de specialitate, avizele geo și alte documente necesare pentru acest proiect au fost plătite din bugetul local, dar proiectul se va face în parteneriat cu CJ Bistrița-Năsăud. De asemenea, Primăria Bistrița Bârgăului a semnat și un parteriat cu Apele Române care și a-u dat acordul să fie amenajată această zonă de promenadă.
Informațiile privind proiectul ”Amenajare zonă promenadă la Acumularea Colibița”, propus pot fi consultate la sediul A.P.M. Bistriţa-Năsăud, din municipiul Bistriţa, str. Parcului, nr. 20 și la sediul Primăriei Bistrița Bîrgăului, din loc. Bistrița Bîrgăului, în zilele de luni-joi, între orele 9,00-15,00 şi vineri, între orele 9,00-13,00.
Observațiile publicului se primesc zilnic la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.
Tronsonul 1 va fi situat în partea nordică a lacului Colibița și va avea o lungime de aproximativ 2 km. Conform proiectului, el cuprinde o serie de amenajări care constau în trasarea unei alei pietonale, amplasarea/refacerea unor podeste acolo unde topografia terenului nu permite continuarea aleilor, o zonă de decking și un refugiu. Instalațiile cu caracter temporar, construite din lemn, vor fi conectate de o alee pietonală al cărei finisaj va fi din pietriș amestecat cu nisip compactat și va fi măriginită cu borduri din lemn. Acolo unde sunt formate deja alei se propune lărgirea lor. De-a lungul acestor trasee pietonale vor fi amplasate și bănci de ședere, confecționate tot din material lemnos. În locurile în care nu există posibilitatea continuării aleii se vor amenaja podeste de trecere din lemn sau se vor reface cele existente.
Tronsonul 2A va cuprinde o fâșie de mal din partea sudică a lacului Colibița având o lungime de aproximativ 1.40 k m. S-au propus mai multe amenajări cu caracter temporar cum ar fi alei pietonale din pământ bătătorit, din pietriș amestecat cu nisip compactat, precum și din grinzi de lemn fixate în sol, dar și diverse instalații din lemn care au că scop principal oferirea unor zone de ședere sau odihnă. Acestea sunt situate în puncte cheie ale traseului, oferind perspective inedite asupra lacului și a munților dimprejur. De asemenea, de-a lungul aleilor pietonale vor fi amplasate bănci construite din lemn.
Tronsonul 2B va cuprinde o fâșie de mal din partea sud-vestică a lacului Colibița. Și aici s-au propus mai multe zone de ședere și relaxare care oferă perspective asupra peisajului înconjurător. Ele sunt concepute că a fi temporare, fiind construite din elemente din lemn, și sunt conectate prin alei pietonale precum cele din tronsonul 2A, din pietriș amestecat cu nisip compactat, pământ bătătorit sau grinzi de lemn fixate în sol, prevăzute cu bănci de odihnă. Acolo unde topografia terenului o impune, se propune refacerea podestelor existente, pentru a facilita trecerea persoanelor. La marginea estică a tronsonului s-a propus amenajarea unei zone de tip plajă cu nisip și bolovani de piatră masivi, cu toaletizarea prealabilă a vegetației sălbatice.
Tronsonul 3 va cuprinde partea nord-vestică a lacului Colibița, având o lungime de aproximativ 300 m. În această zonă se propune o intervenție minimală ce constă în construirea unei alei pietonale din pietriș amestecat cu nisip compactat și lărgirea aleii existente din pământ bătătorit, cu scopul de a conecta malul nordic al lacului cu terenul de volei existent de-a lungul acestui tronson, precum și cu alte alei ce conduc către zona barajului.
Amenajarea unei zone de promenadă pe malurile de la coada lacului Colibița, este mai mult decât nimic, desi cea mai spectaculoasă zonă pentru promenadă ar fi in partea dinspre baraj. Consiliul judetean ar trebui să treacă la actiunea de rebornare a lacului, avand in vedere că multi proprietari au ingrădit si ceea ce nu le apartine, mergand cu gardul pana la oglinda apei. punand astfel stapanire si pe zona de protectie din jurul lacului. Odată recuperată zona de protectie din jurul lacului pe ea s-ar putea amenaja alei pentru promenadă pe oricare din cele două maluri. Prin urmare, afirmatia primarului Laba, că amenajarea aleilor de promenadă pe malurile lacului in zona de la baraj necesită mai mulți bani, nu este reală.
Pe de altă parte, incă din anul 2014, Consiliului Judeţean a incercat să achizitioneze un teren la Colibiţa pentru ca să amenajeze acolo un loc de camping pentru turişti.
De aceea, nu trebuie abandobată nici ideia achizitionării acelor suprafete de catre CJ pentru amenajarea de campinguri.
Daca nu facea lumea scandal ca nu se poate merge pana luciul apei din cauza smecherilor cu gardul pana in lac treaba cu promenada era moarta, nu exista ideea. La noi primarii, si toti tovarasii care au functii de conducere nu au idei de a dezvolta si de a schimba o zona. Nu sunt in stare nici sa copieze pe straini dar sa gandeasca ei anumite proiecte pentru interesul cetateanului. Tara asta arata altfel daca nu erau tovarasii astia incomptenti prin functii lasate si cu dedicatie si erau oameni inteligenti in locul lor.
Uau 4 kilometri la ce perimetru are lacul ala, e ca un f–c in fata p–i !!!
Cică pentru amenajarea acestei caricaturi de promenadă se va cere aprobarea Apelor Române.
Dar pentru construcția proprietăților până în luciul apei s-au cerut și obținut autorizații?
Iar din cele planificate de primarul „cel viteaz” când nu mai e nimic de făcut, nu am văzut nici o planificare ca tot la 300-400 m să se amenajeze câte o potecă de acces spre lac indiferent peste ce proprietăți trebuie să treacă.
Ce visează el este că un proiect de casă fără ușă de intrare.
Sunt sigur că proiectul va fi un pretext de a vaporiza niște fonduri, pentru că autoritățile sunt niște slugi ale celor cu bani și nu vor „purica” suprafețele deținute de ei și nici legalitatea deținerii lor.
Este păcat că cetățenii români nu pot vedea cu ochii lor cum poate fi un parc natural civilizat și niște zone de agrement în mijlocul naturii.
Se fac pași, dar știți cum? Dl. Labinshtein s-a dus la proprietari să le spună să-și dărâme gardurile că vrea să facă o zonă de promenadă, iar aceștia i-au răspuns râzând: „Hai, fă pași de-aici!”
stabilite bornele de delimitare,si pe urma ,,organizat,, un offroad cu vreo 10 buldozere in jurul lacului…sa vedem atunci cine mai comenteaza!