Sănătate

Faceţi testele pentru depistarea cancerului de col uterin! Sunt gratuite şi vă pot salva viaţa!

Din 1 septembrie, femeile între 25 şi 64 de ani Bistriţa-Năsăud îşi vor putea face gratuit testul Babeş-Papanicolau în cadrul programului naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Testarea este gratuită. Medicul Corina Ernst de la Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud spune pentru Timp Online ce paşi trebuie urmaţi.

Ce trebuie să facă o femeie care vrea să facă testul prin acest program?

Ca şi paşi pe care trebuie să îi facă o femeie pentru a face testul în cadrul acestui program de screening avem primul nivel care este al medicului de familie. De aici porneşte şi aici se încheie. Pacientele cu vârste între 25 şi 64 de ani primesc de la medicul de familie un program cu care se duc la cabinetele la care se face recoltarea pentru testul Palapanicolau. Cu alte cuvinte, pacientele au de ales între două-trei locuri în care îşi pot face recoltarea. De acolo totul merge de la sine. Lamele odată fixate sunt citite de medicii de la laborator, iar rezultatul final este comunicat medicului de familie, unul din cele trei formulare de pe fişa autocopiativă în trei exemplare. Ultimul ajunge la medicul de familie cu rezultatul. Dacă pacienta nu are probleme, rămâne să fie rechemată la altă evaluare pe parcursul anilor, dacă sunt modificări la nivelul colului uterin, atunci pacienta e îndrumată la servicii de specialitate.


Cât de important e să depistezi într-o fază incipientă această boală?

Ca în orice boală, e important să o depistezi cât mai devreme, dar, în cazul cancerelor genitale şi ale colului uterin care adresabilitatea este foarte mică, prea puţine femei se duc de bună voie şi din proprie iniţiativă să-şi facă testul, un astfel de program care asigură accesul fiindcă este gratuit şi pot participa toate femeile indiferent dacă sunt asigurate sau nu, este o şansă de a depista aceste forme incipiente sau în stadii cât mai de început ale acncerului şi cu şanse de vindecare mult mai mari. Din păcate, statisticile în România şi în judeţ la noi tot atât de sumbre sunt în sensul că majoritatea cazurilor sunt depistate în faze aproape incurabile, oricum stadii finale. Acest program dă şansa depistării active a modificărilor incipiente cu şanse foarte bune de vindecare.

Avem multe paciente cu această boală?

Înregistrăm o creştere a cazurilor de cancer de col cuterin de la 37 în 2008, raportat la populaţie e o incidenţă destul de mare. În 2009, a crescut numărul la 46, apoi la 54 în 2011 şi acum, numai în semestru, sunt 34 deja. Cred că, dacă se vor face aceste depistări active, probabil că numărul va creşte. Vom depista un număr crescut de astfel de cazuri.

Am înţeles că ar fi bine să meargă toate femeile, dar puteţi să ne spuneţi dacă există simptome pentru această boală?

Simptomele apar târziu, atunci când sunt depăşite fazele iniţiale. Dacă stăm să ne adresăm medicului şi să facem un astfel de test doar când apare o durere, e târziu, sau când apar celelalte simptome, secreţii şi altele. Este foarte important pentru orice femeie care are debutul în viaţa sexuală să-şi facă controale periodice, dar acest test e foarte indicat pentru persoanele peste 25 de ani pentru că vârsta la care apare acest tip de cancer e în scădere. Practic, orice femeie peste 25 de ani ar trebui să-şi facă acest test.

În mod normal cât costă testul, ca să înţelegem de ce ar fi o oportunitate?

Acum depinde dacă e asociat cu alte servicii. Doar testul e în jur la 40 de lei, dar, de obicei, se adaugă plata pentru consultaţia medicală şi, dacă s-ar mai pune informarea, consilierea, se ajunge la 80 de lei per total servicii. În programul Ministerului sunt alocaţi 100 de lei/testare incluzând toate costurile.

Aşadar începe la 1 septembrie. Cât durează programul?

Programul durează cinci ani. Noi estimăm că, în Bistriţa-Năsăud, vor fi testate circa 17.000 de femei. Dacă începem de acum, din septembrie, cu paşi mici, şi pe rând, eu cred că, în scurt timp, toate femeile eligibile pot face acest test. Mai rămâne de văzut şi cât de responsabilă este o femeie care are ocazia să facă acest test în mod facil şi accesibil. Să vedem dacă îl şi face.

E dureros?

O să citez exact din ginecologi: e o ciupitură mică, nu e dureros. Sunt kituri de recoltare de unică folosinţă, de ultimă generaţie. Pratic recoltarea nu implică suferinţă, în niciun caz, dar e o şansă de a evita suferinţa de mai târziu.

Ce trebuie să facă femeile neasigurate?

Tot la un medic de familie trebuie să ajungă, acolo unde e domiciliul. Scopul este de a depista aceste afecţiuni, dar, după aceea, de a ajunge şi de a le şi monitoriza şi de a ajunge ca, în cazul în care există forme de cancer, să fie tratate. Scopul nu e să vedem câte femei au, ci, mai departe cele care sunt depistate să urmeze toate etapele până la vindecare.

Interviu realizat de Cristiana Sabău 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS