CJ se va asocia cu oraşul Sîngeorz-Băi şi comunele Maieru, Rodna, şi Ilva Mică pentru înfiinţarea unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară în vederea dezvoltării integrate a zonei turistice montane Sîngeorz-Băi – Munţii Rodnei, cu personalitate juridică şi de drept privat, având urmatoarele obiective principale: dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului de pe Valea Someşului în multiplele sale forme, atât în ţară cât şi în străinătate; dezvoltarea agroturismului, silvoturismului şi ecoturismului la poalele Munţilor Rodnei şi Valea Someşului Mare; dezvoltarea unor proiecte specifice zonei montane şi staţiunii turistice de interes naţional Sîngeorz-Băi.
”Un potenţial turistic uriaş în judeţul Bistriţa-Năsăud îl are Valea Someşului, care este o depresiune situată la poalele Munţilor Rodnei, străbătută de râul Someşul Mare şi cuprinde, în principal, următoarele localităţi: Rodna, Valea Vinului, Maieru, Anieş, Sîngeorz-Băi, Rebra, Ilva Mică. Fiind situată de-a lungul unor linii de prăbuşire, zona prezintă numeroase izvoare minerale datorită vulcanismului, iar renumită pentru acest lucru este staţiunea Sîngeorz-Băi care dispune de 9 izvoare minerale şi este una dintre primele staţiuni balneare curative. Până în prezent, pe Valea Someşului Mare nu au fost realizate investiţii în turism, având în vedere potenţialul enorm al zonei. Din aceste considerente, numărul turiştilor care aleg să îşi petreacă weekend-urile sau vacanţele în zonă în sezonul rece este mult mai scăzut decât numărul turiştilor din sezonul cald, deoarece nu există pârtii de schi sau alte activităţi specifice care se pot practica în această perioadă. Perspectiva realizării unei oferte de servicii turistice la standarde europene în judeţul Bistriţa-Năsăud impune implicarea activă şi concretă a Consiliului Judeţean”, se arată în proiect.
Consiliul Judeţean a realizat un studiu de prefezabilitate pentru mai multe proiecte de dezvoltare a turismului pe Valea Someşului, cel mai important fiind un domeniu schiabil în zona Vârfului Nedeia Țăranului, patru pârtii în lungime de 8,5 km pe un teren de 25 ha.
Aici strategia de dezvoltare turistică pe Valea Someşului
Din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară în vederea realizării în comun a unor proiecte de dezvoltare şi promovare a zonei turistice Valea Sălăuţei vor face parte CJ şi comunele Parva, Romuli, Telciu, Coşbuc, Salva, Runcu Salvei. Principalele obiective: dezvoltarea durabilă a zonei turistice Valea Sălăuţei, punte către Maramureşul istoric; promovarea şi dezvoltarea patrimoniului cultural material, imobil şi mobil, a celui imaterial, precum şi a zonelor naturale protejate; dezvoltarea agroturismului, silvoturismului şi ecoturismului montan.
”Un potenţial turistic uriaş în judeţul Bistriţa-Năsăud îl are Valea Sălăuţei. Aceasta face parte din zona de coline a văii Someşului Mare şi este străbătută de râul Sălăuţa. Importanţa turistică a Văii Sălăuţei este dată de relieful reprezentat de o parte şi de alta a Munţilor Rodnei şi a Munţilor Țibleş, uşor accesibili prin văile săpate de apele curgătoare afluenţi ai râului Sălăuţa, formând un traseu turistic cu un peisaj deosebit în aşezările întinse dea lungul văii, pline de istorie, etnografie şi folclor, pline de poeziile şi cântecele sălăuanilor, din Salva şi până în Dealu Ştefăniţei. Din păcate, până în prezent nu au fost realizate investiţii în turism, având în vedere potenţialul enorm al zonei. Valea Sălăuţei este excepţională pentru dezvoltarea unei staţiuni moderne, unde se vor putea desfăşura activităţi turistice pe tot parcursul anului, indiferent de sezon şi de condiţiile meteo”, se arată în proiect.
Aici strategia de dezvoltare turistică pe Valea Sălăuţei
CJ a înfiinţat, alături de primăriile Bistriţa Bârgăului, Cetate, Josenii Bârgăului, Livezile, Prundu Bârgăului şi Tiha Bârgăului, o ADI în turism pe Valea Bârgăului.
Nu putem vorbi de potential turistic pe valea SOMESULUI, atata timp cat troneaza indisciplina si primarii nu isi fac datoria in privinta gunoaielor aruncate la intamplare pe malurile SOMESULUI. Vezi si cazul primarului indisciplinat si amendat de GARDA de MEDIU. Este vorba de edilul din orasul statiune SINGEORZ BAI. Pana la rezolvarea problemelor de mediu, totul este o dorinta desarta a celor care viseaza la mii de turisti, care sa vina sa ne viziteze. Nu asa se asteapta musafirii, nu asa -i poftesti la masa cu bucate traditionale, si cu ograda plina de mizerii. Administratia sa nu mai piarda timpul, ci sa transeze drastic toate aceste aspecte, sa verifice contractele de salubritate a populatiei, si sa impuna legea.
Dl Balan a deschis doar partial „cutia Pandorei”. Da, este foarte frumos ca s-a infiintat ADI. Dar pana la proiecte si realitati si certitudini, drumul este extrem de lung. Nu exista foarte multe componente necesare pentru a se face turism de calitate in judet. Teoriile sunt foarte frumoase doar ca aplicarea lor nu mai este atat de simpla. Oamenii trebuie schimbati, viata zonei trebuie schimbata si aici este dificultatea. Dar… poate …..