Actualitate Recomandări

Se modifică iar Codul Rutier. Ce pățesc șoferii care sunt prinși cu telefonul în mână

Șoferii nu vor mai avea voie nici măcar să țină în mână telefonul mobil în timp ce conduc, potrivit unui nou proiect de Ordonanță pentru modificarea Codului Rutier, regulă care se va aplica și în cazul bicicliștilor, dar și a utilizatorilor de trotinete.

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un nou proiect de Ordonanță în vederea modificării Codului Rutier (Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002).

Cea mai notabilă modificare propusă vizează utilizarea telefonului mobil în timpul condusului. Mai precis, șoferii nu vor mai avea voie nici măcar să țină telefonul în mână, chiar dacă nu îl folosesc în vreun fel: „În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”, se arată în propunerea legislativă.

Aceeași interdicție se aplică celor care conduc vehicule ce nu necesită deținerea unui carnet, precum biciclete sau trotinete: „Ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, aflat în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia”.

Fapta este considerată contravenție, iar sancțiunea constă în aplicarea unei amenzi de maximum 1.200 de lei. În plus, șoferilor le va fi suspendat permisul de conducere.

Conform aceluiași document, conducătorii auto cu permisul suspendat din acest motiv nu îl pot recupera decât în urma promovării unui examen. Acesta le va verifica gradul de cunoaștere a regulilor de circulație rutieră.

În momentul de față, potrivit Codului Rutier în vigoare, conducătorilor de vehicule „le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”. Așadar, deocamdată nu este considerat contravenție simplul gest de a ține telefonul în mână.

Scopul acestor propuneri este de a evita repetarea accidentelor produse în anii recenți din cauza șoferilor care transmiteau Live-uri pe Facebook în timp ce se aflau la volan. La fel de periculos este să trimiți mesaje text sau să verifici notificările primite, în timp ce conduci, după cum demonstrează acest studiu.

Proiectul legislativ poate fi consultat integral la acest link.

Etichete

5 comentarii

  • Că să nu i mai deranjam sa i sun la 112 când vedem polițiști că trec peste linia continua în unirea la benzinarie

  • Foarte bine. Era si cazul . Bravo. Pentru supravegherea traficului sunt camere auto….nu ai nevoie de telefon. Nu iti ingradeste nimeni dreptul de a filma. La fel si pentru vorbit ….este functia de raspuns automat pentru bluetooth. Asa ca nu va plangeti degeaba.

    • Mai Denis tu ai cascheta…)))..da tot o sa va filmez când vb la tel și incalcati legea…din plictiseală!!!

  • Motive de abuz, de făcut bani de vacanțe, de stresat oamenii degeaba. Doare foarte tare să pregătească șoferi buni. Dar dacă ai mulți prosti, merge sevice-ul auto, vulcanizarea, judecătoria… economia…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.