Social

Se modifică salariile de bază la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud

În ședința din 26 iulie, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud aprobă noile salarii de bază aferente funcţiilor publice şi funcţiilor contractuale.

ACTUALIZARE

Proiectul privind majorarea salariilor de bază a fost modificat în urma unui amendament, astfel că salariile se vor majora cu până la 10% față de nivelul propus inițial.

”Domnul consilier judeţean Vasile Puica a formulat următorul amendament, înregistrat la Consiliul Judeţean în 25.07.2024: “Având în vedere propunerea iniţiatorului, care solicită alinierea salariilor angajaţilor din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Bistriţa-Năsăud la salariile angajaţilor din celelalte consilii judeţene, precum şi faptul că, în continuare, cuantumul acestora este mult mai mic decât nivelul salariilor de bază din alte consilii judeţene, ţinând seama de performanţele obţinute de aceştia, se propune o majorare de până la 10% a salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi personalului contractual din cadrul aparatului Consiliului Județean faţă de nivelul propus, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului pe anul 2024”, a spus în ședință președintele CJ Radu Moldovan.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În proiectul de hotărâre se arată, printre altele, că:

”Salariile de bază au fost stabilite prin Hotărârea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud nr. 206/2017. Ulterior, în perioada 2017-2024, a fost aprobată o singură modificare a acestor salarii de bază prin Hotărârea nr. 184/2022, respectiv o singură majorare de 5%, prin Hotărârea nr.10 /2024. De precizat că, în cursul anului 2023, precum și la începutul anului 2024, printr-o serie de acte normative, au beneficiat de majorări salariale de până la 30% personalul bugetar din numeroase instituții. De asemenea, prin Hotărarea Guvernului nr. 598/2024, începând cu data de 1 iulie 2024, a fost stabilit salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, la suma de 3.700 lei lunar.

Important de menționat este faptul că, pentru gestionarea eficientă a resurselor financiare, gestionarea eficientă a resursei umane, prin distribuirea echilibrată a gradului de încărcare cu sarcini a personalului, în raport cu complexitatea și volumul de activitate al fiecărei structuri a aparatului de specialitate al CJ, precum și alocarea numărului de personal direct proporţional cu atribuţiile stabilite prin actele normative specifice domeniului de activitate, astfel încât activitatea să se realizeze în mod eficient şi eficace, în perioada septembrie 2020 – decembrie 2023 au avut loc trei reorganizări ale structurii organizatorice a aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, conform Hotărârilor nr. 107/2020, nr. 88/2021 și nr. 219/2023. Ca urmare a acestor reorganizări, numărul total de posturi aferente funcțiilor publice și contractuale din cadrul aparatului de specialitate al CJ a fost redus de la 136 posturi, în anul 2020, la 111 posturi, în prezent, din care 91 ocupate, 3 temporar ocupate, 14 vacante și 3 temporar vacante.

Conform datelor centralizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în exercițiul financiar aferent Programului Operațional Dezvoltare Regională (POR), în perioada de programare 2014-2020, la nivelul județului Bistrița-Năsăud s-a reușit atragerea celor mai multe fonduri din finanțări europene nerambursabile pentru implementarea unor proiecte de interes local și județean, astfel acesta s-a clasat pe locul I pe țară cu fonduri europene atrase în valoare totală netă de 131.344.871,45 euro, pe locul II clasându-se Județul Cluj cu fonduri europene atrase în valoare totală de 122.329.023,51 euro, iar pe locul III, Județul Tulcea cu fonduri europene atrase în valoare totală de 102.262.140,43 euro. În perioada 2014-2020, Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Bistrița-Năsăud, prin aparatul de specialitate al CJ, a realizat implementarea unor proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, în valoarea totală de 977.534.716,59 lei, respectiv 195.506.943,32 euro (valoare care cuprinde sume din fonduri europene nerambursabile, sume de la bugetul de stat, contribuții proprii, cheltuieli neeligibile), prin programele operaționale.

Sumele necesare stabilirii salariilor de bază sunt cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2024, aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud nr. 19/2024. De asemenea, la propunerea salariilor de bază s-a avut în vedere încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri şi cheltuieli. Propunerile de stabilire a salariilor de bază s-au făcut cu respectarea prevederilor din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, fiind consultat sindicatul reprezentativ de la nivelul unității”.

9 comentarii

  • Ar fi interesant sa se publice toate salariile din institutiile publice. Incet-incet au devenit duble fata de cele din privat. Este inainte de alegeri si bugetarii trebuie sa voteze cu cei ce le-au marit salariile, dar noi, ceilalti ? Se imprumuta guvernul doar ca sa plateasca salarii. Noi, ceilalti, asteptam inca reforma administrativa promisa.

    24
    6
  • In scarboasa traditie psd-ista suntem pe locul intai pe tara. Incredibil! Suntem mai buni decat Clujul, Bihorul, Alba, Timisul, Sibiul. Doar ca in afara de Via Transilvanica in judetul asta nu s-a facut nimic. Toate investitiile sunt absolut inutile in mod intentionat, facute doar ca sa se poata justifica banii pe hartie. Ce eficienta are un drum cu statii de autobuz intre Budacu de Sus si Soimus? Cine circula pe acolo? Dar intre Budus si Sieu? Asa sunt facute toate, sa se strice la primavara si sa se faca din nou. La asta cred ca stam destul de bine in competitia cu Vasluiul, Teleormanul, Oltul, Doljul…

    22
    7
    • Păi Via Transilvanica de ce ar fi eficientă că nu circulă nimeni pe acolo şi nu foloseşte la nimic ?

      9
      5
    • Via Transilvanica nu a facut-o consiliul judetean si nu am afirmat nicaieri ca ar fi eficienta. Este ceva bun facut fara bani publici iar actiunile ong-iste se apreciaza dupa alte criterii decat costisitoarele si dazatroasele investitii ale statului tampit!

      8
      1
    • Cred ca Via Transilvanica nu este eficienta din cauza ursilor, care au bagat teama in cei ce si-au propus a parcurge traseul. Ce siguranta sa aiba drumetii la noi in judet cand suntem in top la numarul estimat al ursilor? Cand ursii vor incepe hranirea de toamna pentru a pregati hibernarea vor veni si ursii din judetele limitrofe la livezile de mere. Ar fi incostienta (poate si incontinenta, de frica) sa te prinda seara pe traseu… Cat este de rentabila Via Transilvanica o pot estima cei cu pensiuni sau puncte gastronomice de pe traseu.

      1
      1
  • De ce nu se spune cati angajati are consiliul judetean? Cele 111 posturi ale „aparatului de specialitate” sunt cele aferente biroului presedintelui dar consiliul judetean are o multime de directii, servicii, compartimente si alte forme de organizare. DGASPC singura are cateva sute de angajati iar impreuna cu celelalte componente ale structurii consiliului judetean cumuleaza mii de persoane. Cati?

    17
    3
  • Stire venită în aceeași zi cu anunțul Leoni Bistrița, privind reducerea, cu 10%, a numărului de angajați.

    Lucraț, bă, că tre’ plătite salariile la stat! 💪

    16
    5
    • E un cerc vicios , se intampla si in vest sarii la stat + pensii = datorie. Datoriile la nivel mondial au ajuns la nivele incredibile la un moment dat tot se va sparge bula. Deja tinerii nu prea mai vor sa lucreze si cred ca pe undeva au dreptate , sistemul a ajuns de tip feudal cine munceste trebe” sa plateste” .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.